Varavesijärjestelmä Ouluun

Share |

Keskiviikko 5.6.2013 - Juha Vuorio


Jätimme oheisen valtuustoaloitteen 16.05 valtuuston strategiaistunnossa:

Oulun ydinalueen vedenotto on järjestetty pääsosin Oulujoen veden varaan. Me allekirjoittaneet näemme nykyisen päävedenoton toimivana ratkaisuna, jonka käyttöä tulee jatkaa, toki kiinnittäen huomiota Oulujoen pysymiseen hyvälaatuisena ja kehittäen sekä ylläpitäen puhdistustekniikoita.

Vaikka Oulujoen laatuun kohdistuvat riskit ovat pieniä, tulee varaveden saatavuus olla asukkaiden hyvinvoinnin turvaamiseksi hyvin hoidettuna. Tästä on olemassa valtakunnalliset luokitukset I (yli 120 l/hlö/vrk), II (50-120 l/hlö/vrk) ja III (5-50 l/hlö/vrk). Olemme tällä hetkellä luokituksessa III. Tämä on suurista kaupungeista huonoin luokitus Suomessa.

Oulun kaupungin omistama Oulun Vesi liikelaitos on pyrkinyt parantamaan tätä tilannetta jo parikymmentä vuotta, valitettavasti huonolla menestyksellä. Syynä huonoon menestykseen näyttäisi olevan jumiutuminen melkein sadan kilometrin päässä Oulusta olevaan Viinivaaran arvokkaaseen luontoalueeseen, jonne ei tule rakentaa vedenottamoa.

Me allekirjoittaneet esitämme seuraavaa strategiaa varaveden hankitaan:

1. Oulu käyttää nykyisten liitoskuntien alueella käytössä olevan pohjaveden hyväksi. Tämä voi joissain tapauksissa vaatia runkoputkien parantamista ja vedenottamoiden uudistamista. Tällä päästäisiin  II-varmuusluokan alarajan yläpuolelle.

2. Rakentamalla Oulun vesijärjestelmästä sekä Kempeleen että Muhoksen vesijärjestelmiin liitetyt suuremman kapasiteetin runkoputket. Tällä päästäisiin varmuusluokituksessa I-luokituksen alarajalle.

3. Muodostamalla ylipäätään verkottunut vesijärjestelmä Oulun alueelle, johon kuuluvat ydin-Oulun lisäksi Ouluun liitetyt keskukset Ylikiiminki, Kiiminki, Haukipudas, Oulunsalo, sekä naapurikunnat/alueet Ii, Yli-Ii, Kempele, Muhos ja Tyrnävä. Tällä saadaan halutessa nostettua varmuusvaraa selvästi I-luokkaan.

4. Tämä ehdotettu vesiyhtymä voi halutessaan rakentaa varavesiottamon myös Iijokeen.

 

Taustamateriaali: AY404 selvitys pohjavesivarojen tutkimustarpeista Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen alueella

Ekholm-Peltonen Maria, Jaako Mikko, Miettunen aarne, Pesälä Pekka ja Viitasaari Timo

Alueelliset ympäristöjulkaisut 404, 141 s. Julkaisu on saatavissa sekä painetussa että sähköisessä muodossa.

 http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=172467&lan=FI

Muuta lisätietoa: Turun kaupunki on rakentanut päävesilähteekseen Kokemäenjokeen perustuvan tekopohjavedenottamon. Tämän hankkeen kustannusarviona oli 72 miljoonaa euroa. Toteuma oli 210 miljoonaa euroa. Viinivaaran hankkeen kustannusarvio on 73 miljoonaa euroa. Suoraan päättelemällä voi arvioida että toteuma olisi samaa luokkaa kuin Turun saman suuruusluokan hankkeen toteuma.

Vaiheen 1-2 kustannukset ovat muutama miljoona euroa, säästäisimme siis noin 70 miljoonaa euroa.

**********          **********          **********          **********          **********

Sellainen kumma asia on tapahtunut, että en ainakaan itse löydä enää tuota valtionhallinnon materiaalia verkosta alkuperäisellä linkillä enkä hakukoneella;

"AY404 selvitys pohjavesivarojen tutkimustarpeista Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen alueella"

Onnekkaasti olen kuitenkin tallentanut kyseisen raportin ja voin toimittaa sen halukkaille tutkittavaksi.

Avainsanat: varavesi, huoltovarmuus, pohjavesi