Poliittisista virkanimityksistä pidetään Oulussa tiukasti kiinni

Share |

Sunnuntai 22.9.2013 - Juha Vuorio


Kaleva julkaisi Anne Snellmannin kanssa tekemämme mielipidekirjoituksen 21.09.2013:

"Oulun valtuustossa oli 16.9. esityslistalla pykälä koskien apulaiskaupunginjohtaja Timo Kenakkalan eroa tehtävästään sekä yhdyskunta- ja ympäristöpalveluiden tehtävien hoitamista jatkossa.

Koska jostain syystä Kalevan uutisointi kyseisestä aiheesta oli vajavaista, tuomme seuraavassa julki, miten päätöksenteko eteni perusteluineen.

Kyseisessä pykälässä Anne Snellman esitti Juha Vuorion kannattamana, että apulaiskaupunginjohtaja Kenakkalan paikkaa ei täytetä, vaan, että hänen tehtävänsä jaetaan muille viranhaltijoille. Äänestystulos oli 57 - 8, Perussuomalaisten edustaessa tuota kahdeksaa ääntä. Jätimme eriävän mielipiteen.

Kuten viimeistään välitilinpäätöksen yhteydessä selvisi Oulun taloustilanne on hälyttävän huono ja säästöjä tulee etsiä aktiivisesti. Lisäksi johtamisjärjestelmää ollaan uudistamassa. Täten apulaiskaupunginjohtaja Kenakkalan paikkaa ei olisi pitänyt täyttää, nostaen samalla johtajistossa palkkoja, vaan hänen tehtävänsä olisi pitänyt jakaa viranhaltijoille heidän kompetenssiensa mukaan.

Tämä olisi ollut myös selkeä viesti kaupungin henkilöstölle hakea edelleen rakenteellisia säästöjä ja linjassa tehtävien täyttökiellon kanssa. Lisäksi hallintoa olisi päästy karsimaan, mikä on valtuustosopimuksenkin tahtotila.

Kaiken tämän lisäksi tämä virkanimitys vaikuttaa poliittiselta - ja onkin sitä. Me Perussuomalaiset emme poliittisia virkanimityksiä hyväksy - tuli mitä tuli. Nyt olisi ollut oiva hetki luopua poliittisista virkanimityksistä kuten on ollut esillä Kalevan palstoilla muidenkin kuin Perussuomalaisten taholta.

Mutta muiden puheet näyttäisivät olevan vain puheita - teot ratkaisevat. Kaikki kunnalliset virat tulee täyttää pätevyyden, ei "sopivuuden" mukaan. Yrityksissä ei tällaiseen olisi varaa.

Toivomme, ettei uutta johtamisjärjestelmää lähdetä tekemään poliittisten virkojen mukaan ns. laatikkoleikkinä - sulle mulle -tyyliin, vaan asiakaslähtöisesti palvelutarpeiden mukaan.
 
Anne Snellman
Juha Vuorio
kaupunginvaltuutetut (ps.)"
          **********          **********          **********          **********

Kaleva julkaisi 3.12.2013 oheisen mielipidekirjoitukseni samasta aiheesta:

Poliittiset virat voivat hyvin

Kalevan artikkelissa 28.11. toimittaja Markku Rättilä kirjoitti yleisesti ottaen hyvin poliittisista kuntaviroista. Jaan useat jutun näkemykset.  Mutta lukija saa kuitenkin väärän käsityksen, että Oulun kaupungissa nykyiset poliittiset hyvin palkatut johtajanvirat olisivat jyvitetty nykyisten valtuustopaikkojen mukaisesti. Muiden puolueiden osalta tämä saattaa pitää paikkansa, mutta kuntavaaliohjelmamme mukaisesti perussuomalaisten valtuustoryhmä on sanoutunut irti tästä ”maan tavasta” julkilausumassaan muutama kuukausi sitten.

Lisäksi olemme ainoana puolueena vastustaneet tällaisia nimityksiä siltä osin kuin tämän valtuustokauden aikana on tuotu käsittelyyn. Tästä asiasta ei mainittu mitään tässä erityisesti Oulunkin kuntapolitiikkaan liittyvässä jutussa.

Poliittiset virat ovat eräs korruption muoto jo pelkästään valintaprosessinsa takia. Tämä tapahtuu siten, poliittiset luottamusmiehet sopivat jakoperusteista keskenään, tämä tieto vuodetaan mahdollisille hakijoille, jolloin yleensä muita ei haekaan. Ja kun valinta tapahtuu, niin asianomainen luottamuselin valitsee sopimuksen mukaan sovitun poliittisen tahon halun mukaisen miehen tai naisen tehtävään. 

Väitetään, että erityisesti tilanteissa, joissa kunnan ylin johto on onnistuttu miehittämään yhden puolueen henkilöillä, tämä prosessi on jatkunut muihinkin kunnan virkoihin. Tällöin perustuslain mukainen tasapuolisuus on hävinnyt huolestuttavan laajasti.

Jutun toimittaja uskoi poliittisten virkanimitysten olevan lähestymässä tiensä päätä. Kunpa voisin olla yhtä optimistinen.

Juha Vuorio, kaupunginvaltuutettu (ps)

Avainsanat: poliittiset virkanimitykset