Etninen nepotismi etnisten konfliktien selittäjänä

Share |

Sunnuntai 17.11.2013 - Juha Vuorio


tatu_aloitus_02.jpg

Tatu Vanhanen piti Oulussa 25.2.2010 Skepsis ry:n järjestämässä tilaisuudessa luennon: "Etninen nepotismi etnisten konfliktien selittäjänä". Sain luvan laittaa esityksen verkkosivuillemme, mutta kyseiset sivut ovat lopettaneet toimintansa, joten laitan esityksen skannatut sivut parhaani mukaan omille sivuilleni näkyviin.

Minulla ei ole tiedossa, että Tatu Vanhanen olisi tehnyt juurikaan julkaisuja tämän jälkeen. Löysin hakukoneella myös oheisen Tampereen yliopiston lehden referaatin tähän:

http://aikalainen.uta.fi/2012/05/18/etnisesti-monimuotoiset-maat-muita-vakivaltaisempia/

Huomattavaa on, että sana konflikti tarkoittaa tässä yhteydessä taloudellista ja poliittista eriarvoisuutta sekä näistä äitynyttä väkivaltaa.

tatu_edesta_02.jpg

          **********          **********          **********          **********

Tässä vielä Vanhasen yhteenveto:

Etninen nepotismi etnisten konfliktien selittäjänä, johtopäätökset

Tutkimustulokset osoittavat, että etnisen nepotismin mittarit selittävät valtaosan etnisen väkivallan maailmanlaajuisesta vaihtelusta (EH 51 %). Etnisen heterogeenisuuden astetta voi pitää kausaalisena tekijänä tässä riippuvuussuhteessa, koska etniset jakautumat ovat syntyneet kauan ennen nykyisiä etnisiä väkivaltaisuuksia ja taipumuksemme etniseen nepotismiin vielä aikaisemmin.

Selittämättä jäänyt osa etnisen väkivallan vaihtelusta (49 %) osoittaa, ettei riippuvuussuhde EH:n ja EV:n välillä ole läheskään täydellinen ja että myös muilla tekijöillä on vaikutusta. Tässä tutkimuksessa käytettyjen vaihtoehtoisten selittävien muuttujien merkitys on kuitenkin hyvin vähäinen. Näyttää siltä, että erilaiset paikalliset ja sattumanvaraiset tekijät selittävät valtaosan suurista poikkeamista. Osa selittämättä jääneestä vaihtelusta voi johtua myös mittausvirheistä.

Etninen nepotismi on evoluution tuottama käyttäytymistaipumus, mikä on yhteinen kaikille ihmispopulaatioille rodusta, kulttuurista ja maantieteellisestä sijainnista riippumatta. Etnisen nepotismin häviäminen tai merkittävä heikentyminen ei ole luultavaa, koska se on ankkuroitunut geneettiseen ihmisluontoon. Etnisen nepotismin mittareiden ja etnisten konfliktien välinen riippuvuus on niin vahva, että on perusteltua otaksua etnisten konfliktien jatkuvan kaikissa etnisesti jakautuneissa yhteiskunta, vaikka niiden ei tarvitse aina johtaa väkivaltaisiin yhteenottoihin. Demokraattinen vallanjako etnisten ryhmien kesken olisi yksi keino vähentää etnisen väkivallan vaaraa, mutta siihen ei näytä olevan mahdollisuuksia läheskään kaikissa etnisesti jakautuneissa yhteiskunnissa.

Ainoa tehokas keino etnisten konfliktien poistamiseen olisi etnisten ryhmien biologinen yhteensulautuminen, jolloin etniset jakautumat häviäisivät, mutta se on äärimmäisen hidas prosessi. Tähän asti etniset jakautumat yhteiskuntien sisällä ovat maailmanlaajuisten muuttoliikkeiden vaikutuksesta pikemminkin kasvaneet kuin vähentyneet, mikä on lisännyt etnisten konfliktien laajuutta ja merkitystä.

On vaikea löytää yhtään etnisesti jakautunutta (monikulttuurista) yhteiskuntaa, jossa ei olisi syntynyt etnisiä konflikteja. Meidän olisi hyvä ymmärtää, että ihmiskunnan etninen diversiteetti johtaa sekä kansainvälisiin että yhteiskuntien sisäisiin etnisiin konflikteihin. Meidän on vain opittava elämään niiden kanssa kuvittelematta, että etniset konfliktit ovat tilapäisiä kulttuurista johtuvia ja helposti hyvällä tahdolla poistettavissa olevia ilmiöitä.


vanhanen_tatu001.jpg

vanhanen_tatu002.jpgvanhanen_tatu003.jpgvanhanen_tatu004.jpgvanhanen_tatu005.jpgvanhanen_tatu006.jpgvanhanen_tatu007.jpg

Avainsanat: etnisyys, monimuotoisuus, konfliktit