Merellinen Oulu - pelkkää puhetta?

Share |

Torstai 26.12.2013 - Juha Vuorio


En harrasta juurikaan veneilyä, mutta muutaman kerran on tullut käytyä jollain risteilyllä tai veneilyllä Oulujoen mereen aukeavassa suistossa. Olen myös ainakin kerran meloskellut kanootilla tuolla alueella.

Itseä on ihmetyttänyt joka kerta, että miksi ihmeessä Ouluun on rakennettu betonimöhkäleitä estämään hienon kaupunkikuvan avautumista. Samoin ihmetyttää miksi Oulu ei hyödynnä rantoja ja vesialueita kaupunkimaisiksi virkistysalueiksi. Ohessa muutamia valokuvia, jotka on ottanut eräs ulkomaalainen vierailija; tietenkin yrittäen löytää hyviä kuvakulmia.

meri_oulu_00.jpg

Tässä näkyy mereltä Nuottasaaren ohi tullessa olevaa matalikkoa. Pahimmat ryteiköt ovat jo jääneet taakse. Kuvassa mm. Kuusiluodon koulu.

meri_oulu_02.jpg

Teatteritalo on vallitseva näkymä kaupunkia lähestyttäessä. Varsinainen historiallinen keskusta jää täysin sen peittoon.Matalikot pistävät myös silmään.

Itse ajattelen, että kun kerran ollaan kaupungissa niin sekä rantojen meren että maanpuolisten osien tulisi olla huolitellut ja sopivat ulkoiluun sekä virkistäytymiseen. Skandinavian pohjoiseksi pääkaupungiksi itsensä asemoineen Oulun tulisi huomioida näyttävyys mereltä saapuville vierailijoille.

meri_oulu_04.jpg

Silti jostain kuvakulmasta voi betonirakennelmien välistä myös Oulun upea tuomikirkko hetkeksi pilkahtaa. Jos saisi päättää, eikä rahasta tarvisi välittää, niin hankkiutuisin ainakin tuosta teatteritalosta eroon (tulisi tietenkin johonkin paremmin soveltuvaan paikkaan). Tilalle kehitettäisiin jotain sopivaa torin tai merellisen yhteyden mukaista toimintaa.

meri_oulu_08.jpg

Tässä edustavaa Oulua torinrannan läheltä. Soisi että vastaavaa olisi näkyvissä laajemminkin vesiltä tullessa.

meri_oulu_09.jpg

Pari innokasta lautailijaa Pikisaaren edustalla.

meri_oulu_10.jpg

Tässä lopuksi Hietasaaren puoleista venesatamaa.

Syksyllä 2013 olleessa kaupunkisuunnittelun seminaarissa koitin kysellä juuri tästä aiheesta. Mutta en silloin saanut kovin hyvää vastausta. Pitää yrittää ottaa yhteyttä ja kysyä tarkemmin.

Itseäni huolettaa, että merellisen Oulun kehittämisen sijaan keskitytään rakentamaan kivitaloja rannoille. Toivottavasti huoleni on aiheeton!

Oulun tavoitteena tulisi olla kaupunkilaisten merellisten mahdollisuuksien edistämisen lisäksi tuleminen houkuttelevaksi myös muualta suuntautuvalle veneilylle.

Avainsanat: Oulu, pääkaupunki, meri , rannat, vierasveneet