Ylipäällikön puolustuspolitiikka

Share |

Lauantai 11.1.2014 - Juha Vuorio


tämä kirjoitus julkaistiin Oulu-lehdessä 10.12.2013:

vuoden 2012 jouluna presidenttimme ja samalla armeijamme ylipäällikkö Sauli Niinistö lähetti tervehdyksen rauhanturvaajille. Puheessa Niinistö kertoi mm. seuraavaa:

1) Puolustusvoimilla on ja tuleekin olla kolme päätehtävää.

2) Kriisinhallinta ja perinteellinen rauhanturvaaminen ovat sama asia.

3) Osallistumalla kriisinhallintaan saamme tarvittaessa itse apua muilta.

Itse ajattelen kaikista Sauli Niinistön väitteistä täysin päinvastaisella tavalla:

1) Puolustusvoimilla tulee olla vain yksi päätehtävä: se on Suomen itsenäisyyden (ja sitä myötä oman alueen) säilyttäminen sotilaallisen uhan tilanteessa. Kaikki muu on liikaa ja estää tämän oikean päätehtävän edistämistä. Sivutuotteena toki armeija voi tehdä muitakin asioita, kunhan ne eivät millään tavoin haittaa tätä päätehtävää. Esimerkiksi perinteellinen rauhanturvaaminen sopii mielestäni hyvin Suomelle.

2) Perinteellinen rauhanturvaaminen on tarkoittanut sotilaiden lähettämistä kriisin osapuolten suostumuksella ja pyynnöstä kriisialueille. Nykyinen "kriisinhallinta" tarkoittaa käytännössä sodan toisen osapuolen tukemista, siis sotaan osallistumista. Esimerkiksi Afganistanissa vaikkapa Suomen joukkojen saamat tiedustelutiedot siirtyvät suoraan USA:n sotajoukoille. Afganistanin vastarintaliikkeen heimotaistelijoiden näkökulmasta olemme vihollisia.

3)  Mielestäni historia osoittaa, että ylipäätään jos syntyy maailmanlaajuisia kriisejä (joiden yhteydessä lähinnä olisimme vaarassa), niin saamme apua joltain isommalta sotilaalliselta toimijalta vain ja ainoastaan, jos sillä hetkellä avun antaminen on tämän toimijan edun mukaista. Ja vastaavasti emme saa, jos tämä toimija ei saa tästä toimenpiteestä siinä tilanteessa etua itselleen. Kaikki muu on lapsellista kuvittelua.

Jos asia kiinnostaa niin suosittelen lukemaan aikaisemmat kirjoitukseni "Hyökkäys vai puolustusarmeija" ja "Kunniavelkamme".

Haluan lisäksi muistuttaa, että Sauli Niinistöllä ei ole ollut mitään huomauttamista esimerkiksi puolustuksemme yhden kulmakiven, jalkaväkimiinojen hävittämiseen, ei myöskään vaikkapa Pohjois-Karjalan varuskunnan kielipoliittisin syin tehtyyn lakkauttamispäätökseen tai ylipäätään tähän puolustusvoimiemme resurssien käyttämiseen muuhun kuin armeijan oikean tehtävän suorittamiseksi; helikoptereilla, italiaisilla miinanraivaajilla ja ilmasta maahan hyökkäysaseilla ei puolusteta Suomea.

Sauli Niinistö ei myöskään ole nähnyt ongelmaa siinä, että kertausharjoitukset on käytännössä lopetettu maassamme. On väitetty, Afganistaniin käyttämillämme rahoilla voisimme pyörittää järkeviä kertausharjoituksia maassamme. Tässä tehdään selvästi "arvovalintaa".

En näe juurikaan etua tapahtuneen, kun ylipäällikkö vaihtui Tarja Halosesta Sauli Niinistöön.

http://yle.fi/uutiset/presidentti_rauhaa_ei_turvata_vain_velvollisuudentunteen_vuoksi/6428746

Avainsanat: puolustuspolitiikka, armeija, itsenäisyys