Saksalaisten upseerikerho Oulussa

Share |

Sunnuntai 7.9.2014 - Juha Vuorio


Oulussa sijaitsee eräs eriskummallinen rakennus. Kyseessä on saksalaisten alppijääkärien vuonna 1942 rakentama upseerikerho, joka rakennettiin alppimajan tyyliseksi. Tämä on ainoa rakennus joka on jäljellä Pikku-Berliiniksi kutsutusta saksalaisten majoitusalueesta jatkosodan ajalta.


tuira_fire_station_oulu_02.jpg

Rakennus on toiminut pitkään sivupaloasemana, mutta tämän toiminnan päätyttyä tilalle on etsitty uutta käyttöä. Kulttuurihistorialliselta kannalta olisi luontevaa sijoittaa rakennukseen jotain sen ainutlaatuiseen historiaan liittyvää toimintaa.

Tähän on esitetty muutamien Oulun kaupunginvaltuuston jäsenten toimesta sotamuseon perustamista, mutta asianomainen luottamuselin päätyi kuitenkin toistaiseksi vuokraamaan sen omakustannushintaan erilaisiin kulttuuritoimintoihin Tilaa Kulttuurille – yhdistykselle. Yhdistys edelleenvuokraa tilat esimerkiksi musiikinharrastajille.

Itse näen ongelmalliseksi jos tällaisia arvokkaita suojeltuja rakennuksia käyttävät ryhmät, jotka eivät ehkä tiedä tai tunne rakennuksen kulttuurihistoriallista arvoa. Oulussa on aivan liikaa tuhoutunut arvokkaita vanhoja taloja, ilman että tällainen kansainvälisestikin kiinnostusta herättävä rakennus häviäisi.

Ajateltuun museoon olisi luonnollista sijoittaa Suomen sotahistoriaan liittyvää välineistöä ja Oulu sodassa kertovaa historiaa.  Sotamuseot ja -näyttelyt ovat Suomessa ja ulkomailla matkailunähtävyyksiä joissa vierailee kymmeniä- jopa satojatuhansia kävijöitä vuosittain tutustumassa maan ja kaupunkien sotahistoriaan. Kiinnostusta löytyy sekä idästä että lännestä. 

Tilaan voisi myös luontevasti ajatella erilaisia maanpuolustusjärjestöjä mahdollisina käyttäjinä. Toki muitakin käyttötapoja ja erityisesti niiden yhdistelmiä voi hyvin kuvitella.

Nyt kesällä 2014 kyseinen rakennus tuli yllättäen myyntiin. Myyntiaika oli hankalasti juuri lomien aikaan kesäkuulta elokuun puoliväliin. Mahdolliset tarjoukset ovat nyt yhdyskuntalautakunnalla arvioitavana ja odotan toiveikkaana että paikalle löytyy ostaja, joka haluaa ja pystyy ylläpitämään rakennuksen kulttuuriperintöä.

Itse ajattelen tavoitteena rakennuksen käytölle seuraavaa:

1)      Rakennuksen tulee säilyä hyväkuntoisena

2)      Olisi hyvä jos rakennuksen käyttö vastaa tämän harvinaista kulttuuriperintöä

3)      Olisi erinomaista jos rakennus toisi tunnettavuutta Oululle ja matkailijoita tänne

Toivotaan parasta, ..

          **********          **********          **********

Tuiran sivupaloaseman historiaa: Jatkosodan aikana Ouluun oli sijoitettu kenraaliluutnantti Eduard Dietlin johtamat 3. vuoristodivisioonan alppijääkärit. Vuonna 1942 he rakensivat tirolaistyylisen alppimajan upseerikerhoksi.  Heidän toimestaan upseerikerhon ympäristöön rakennettiin kaikkiaan noin kolmesataa erilaista tilaa. Aluetta kutsuttiin Pikku-Berliiniksi. Oulu toimi saksalaisten tärkeimpänä satamapaikkana Suomessa ja tänne rakennettiinkin runsaat varastotilat tuolle alueelle. Upseerikerho on ainoa rakennus, joka on jäljellä Pikku Berliinistä. Kaupunginosan nimi sekä kadunnimet Alppitie ja Tirolintie juontuvat saksalaisajoilta. 


 Linkit:
   http://fi.wikipedia.org/wiki/Sotamuseo
   http://fi.wikipedia.org/wiki/Pikku-Berliini

Lisäksi esim:

http://www.oulunnumismaatikot.fi/onk50v/materiaali/artikkeli-vilho-maki-hirvelan-kunniamerkkikokoelma.pdf

valtuustoaloite

Avainsanat: jatkosota, kulttuurihistoria, matkailu