Perussuomalaiset ja hallitus

Share |

Maanantai 17.11.2014 - Juha Vuorio


Ohessa kirjoitukseni Kalevan yleisönosastoon, tosin tätä ei julkaistu, koska kuulemma vastineoikeus on vain 14 vuorokautta; julkaistaan sitten täällä.

Viime aikoina Kalevassa on ollut pari kertaa kolumneja Perussuomalaisten osallistumisista nykyisiin tai tuleviin hallituksiin. Koska kirjoituksissa on puutteita ja virheitä, ne vaativat vastinetta.

Kalevan nykyinen päätoimittaja Kyösti Karvonen pohdiskelee 28.9.2014 kolumnissaan syitä Suomen nykyiseen heikkoon hallitukseen. Tämä onkin aiheellista. Kuitenkin yllättäen Karvonen päätyy siihen, että syyllisiä heikkoon hallitukseen olemme me Perussuomalaiset. Perusteluna Karvonen näkee sen, ettemme lähteneet Kataisen hallitukseen.

Kuitenkin syynä poisjääntiimme oli Kokoomuksen lukkiutuminen Euroopan suurten maiden pankkien tukipolitiikkaan. Tästä politiikasta myöhäisheränneetkin näkevät, että se on johtanut Eurooppaa ja Suomea talouslamaan. Jostain syystä Karvonen ei näe tätä Kokoomuksen lukkiutumista huonoon politiikkaan syyksi Suomen heikkoon hallitukseen.

Edellisen lisäksi viime vaaleissa oli toinenkin erikoinen episodi. Jo kättelyssä heti vaalien jälkeen vanha valtapuolue Keskusta ilmoitti jäävänsä pois hallitusvastuusta. Eikö tämä ole myös syynä heikkoon hallitukseemme? Tätäkään Karvonen ei muistanut pohdinnoissaan. Tämä Keskustan poisjäänti on siinäkin mielessä omituinen, että Kataisen hallitus jatkoi aika lailla samaa ulkomaisten pankkien tukipolitiikkaa, kuin mitä Vanhasen – Kiviniemen hallituskin harjoitti.

Vieraskolumnisti Jussi Lähde 15.11.2014 puolestaan väittää, että ”Soini haluaa mihin tahansa hallitukseen”. Lähde myös jatkaa aiheesta pitkään ja paatoksella. Mistähän Hevosurheilulehden päätoimittaja Lähde on saanut tietonsa? Perussuomalaisilla on sama linja kuin viimeksikin; olemme valmiit hallitukseen, joka on sekä toimintakykyinen, että sen ohjelma on näkökulmastamme katsottuna Suomen edun mukainen.

Kirjoituksesta tulee väistämättä mieleen ajatus, että Lähde on huolissaan siitä, että seuraava hallitusohjelma on sellainen, että Perussuomalaisetkin voivat siihen sitoutua.

Avainsanat: hallitus, perussuomalaiset