Kuntaliitosselvitys Oulussa

Share |

Keskiviikko 24.12.2014 - Juha Vuorio


Vuoden 2013 aikana voimaan tullut uusi kuntarakennelaki velvoitti mm Oulun seudun tekemään kuntaliitosselvityksen. Tähän alueeseen tuli mukaan siis Oulun seutukunta ja Ii. Eli Hailuodon, Iin, Limingan, Lumijoen, Kempeleen, Muhoksen, Oulun ja Tyrnävän kunnat. Näissä kunnissa on noin 250 000 asukasta eli yli 60 prosenttia Pohjois-Pohjanmaan väestöstä.

Prosessi alkoi maaliskuun lopulla ja sitä vetivät kolme valtionvarainministeriön virkamiestä. Oulun kaupungin sivuilta löytyykin selvityksen materiaalit:

http://www.ouka.fi/oulu/kuntajakoselvitys

Hankkeen ohjausryhmässä oli kaikista kunnista valtuuston ja kunnanhallituksen puheenjohtaja sekä kunnan/kaupunginjohtaja. Oulusta oli kutsuttuna lisäksi kolme apulaiskaupunginjohtajaa. Tosin Oulusta oli paikalla yleensä vain polittista edustusta. Edelleen mukaan oli kutsuttu niistä täällä edustetuista poliittisista ryhmistä, joilla ei ole edellä mainittuja puheenjohtajuuksia, edustaja mukaan. Pohjois-Pohjanmaan piirimme nimesi minut Perussuomalaisten edustajaksi. Olinkin mukana kaikissa noin kymmenessä kokouksessa.

Ensimmäinen tilaisuus ei ollut varsinainen kokous vaan lounastilaisuus Oulun kaupungintalolla. Tätä seurasi kokous aina kullakin paikkakunnalla siten että julkaisutilaisuus oli joulukuun alkupuolella Oulun kaupungintalolla: katso video, oma puheenvuoroni oli aivan lopussa (jostain syystä mikrofonini ja painonappi eivät toimineet, mutta käytin naapurin laitteita):

http://webmediamate.fi/kuntajakoselvitys/

Alueen kunnilla on luonnollisesti jatkuvaa yhteistyötä ja yhteydenpitoa, mutta varsinkin sen jälkeen kun ns. pakkoliitospykälä poistui, niin voi sanoa selvityksen olleen hyödyllinen, koska se kuitenkin ravisti kuntia vanhoista yhteistyökaavoista.

Itselleni prosessi oli hyvin kiinnostava, koska siinä tuli tilaisuus tutustua naapurikuntiin paremmin kuin tavallisessa arjessa on mahdollista. Myös tutustuminen naapurikuntien johtohenkilöihin oli erinomainen tilaisuus.

Ilmeisesti ensimmäisen kerran VM:n asettamat tämän lain mukaiset selvitysmiehet eivät esittäneet kuntaliitosta! Kiitokset näille oivallisille herroille hyvästä tilannetajusta. Oletan, että ministeriön taholta oli kuitenkin painostusta saada hallituksen linjan mukaisia kuntaliitoksia aikaiseksi.

Omissa puheenvuoroissani toin esille mm. sen, että nykyinen Oulu on jo kuuden kunnan hiljattainen liitos, ja ainakin me tarvitsemme sopeutumisaikaa nykyiseenkin tilanteeseen. Toinen oleellinen näkökohta on nykyinen sosiaali- ja terveysalan valtakunnallinen uudistus. Nyt kun alueellamme palveluverkko on kuitenkin kohtalaisessa kunnossa, niin ei ole järkeä lähteä kuntaliitoksiin, ainakaan ennen kuin tiedetään mikä on tämän Sote-uudistuksen jälkeinen kunnan tehtäväalue ylipäätään.

Mainittakoon kuitenkin yksi hyvä puoli, jonka uskon näissä hiljan toteutuneissa Oulun liitoksissa toteutuneen; se on Oulun näkyvyyden ja vaikutusmahdollisuuksien kasvu valtakunnallisella tasolla.

Huonona puolena on tietenkin Uuden Oulun reuna-alueiden ja jopa isompienkin entisten kehyskuntien mukana pysyminen, kun kaupunkia kuitenkin johdetaan Oulun keskeltä.

Avainsanat: kuntaliitos, kuntarakenne, kunta