Joukkoliikenteen edistämiseksi

Share |

Perjantai 6.3.2015 klo 22:29 - Juha Vuorio


Valtuustoryhmämme jätti Oulun valtuustossa 23.2.2015 aloitteen koskien joukkoliikennettä. Aloitteen ensimmäisenä allekirjoittajana oli Anne Snellman.

Aloitteessa pyritään edistämään koululaisten ja samalla lapsiperheiden linja-autoliikenteen käyttämistä, ja myös vähentämään tarpeetonta byrokratiaa. Myöntämällä koululaisille ilmaiset bussikyydit suurella todennäköisyydellä kokonaisvaikutus on positiivinen.

Aloitteemme ohessa:

"Ilmaiset linja-autokyydit koululaisille

Koululaisten ilmaisia bussimatkoja on kokeiltu Pieksämäellä reilun vuoden ajan. Kokeiluun lähdettiin, koska Pieksämäen kaupunki halusi tukea koululaisten liikkumista esimerkiksi harrastuksiin. Arveltiin, ettei kokeilu näkyisi lipputulojen menetyksenä merkittävästi, koska koululaiset käyttivät bussivuoroja niin vähän. Vuoden aikana tilanne on muuttunut merkittävästi: matkustajamäärät ovat kasvaneet 70 prosentilla, ja myös maksavia asiakkaita on nyt seitsemän prosenttia enemmän kuin ennen.

Pieksämäellä koetaan, että ilmaiset bussimatkat ovat myös parantaneet liikenneturvallisuutta.

Kyseisen kokeilun aikana kaupungin kassa on laihtumisen sijaan lihonut. Uusien asiakkaiden lisäksi päiväkotien ja koulujen kalliit tilausajot on kokeilun aikana hoidettu paikallisliikenteellä, samoin kuin osa lakisääteisistä koulukyydistä.

Lisäksi uskomme että säästöä tulee byrokratian vähenemisen myötä.

Esitämme, että Oulun kaupungissa selvitetään ja kokeillaan koululaisten ilmaisia linja-autokyytejä.”

Avainsanat: joukkoliikenne, Oulu