Alle 18 vuotiaiden maksuttomat liikuntavuorot

Share |

Torstai 26.11.2015 - Juha Vuorio


Aihepiiri on ainakin jonkin verran herättänyt viime aikoina keskustelua, koska Oulun Sivistys- ja Kulttuurilautakunta esittää maksuttomuuden poistamista ja kaupunginjohtaja on ottanut tämän talousarvioonsa.

SiKu:n materiaalit ohessa: Käyttö ja vaikutukset Esittelyteksti

Aiheesta on käyty keskustelua lehtienkin palstoilla ja ajattelin laittaa perustiedot aiheesta kiinnostuneille näkyviin tännekin.

Oulu on niitä harvoja kuntia jossa on alle 18 vuotiaille ilmaiset liikuntavuorot. Edellytyksenä on, että toiminto tapahtuu seuran kautta tai siten, että vuorolla on nimetty aikuinen vastuuhenkilö. Maksuttomat vuorot ovat olleet käytössä vuodesta 1997 lähtien.

Lähtökohtana tälle käytännölle on tietenkin ollut lasten ja nuorten liikunnan edistäminen.

Käytännön huonona puolena on, että nämä vuorot ovat menettäneet arvostustaan, ja tilojen tehoton käyttö on lisääntynyt koko ajan. Vuorot jaetaan suurimmaksi osaksi ensin urheiluseuroille ja vasta sen jälkeen muille käyttäjille. Vuoroja esimerkiksi jätetään perumatta, koska käytönnössä siitä ei ole seuraamuksia. Seurojen tavallaan kannattaa varata vuoroja reilusti, kun ne eivät siis maksa mitään. Ja koska tiloja ja vuoroja on rajallisesti, niin tehoton käyttö on pois muilta käyttäjiltä, jotka myös maksavat niistä.

Koska tätä järjestelmää ei ole Oulun naapurikunnissa käytössä, niin olen kuullut, että esimerkiksi eräs Kempeleläinen urheiluseura olisi muuttanut kotipaikkansa Ouluksi, jotta saa tämän oululaisten veronmaksajien tarjoaman edun käyttöönsä.

Huomattavaa on tietenkin, että tiloja ja urheilulajeja on hyvin monenlaisia. On myös paljon lajeja, joita ei siltikään avusteta ollenkaan. Ilmaisten harjoituspaikkojen lisäksi kaupunki tukee yksityisissä tiloissakin tapahtuvaa alle 18-vuotiaiden harjoittelua tila-avustuksella vuosittain noin 190 000 eurolla. Tästä avustuksesta suurin osa tulee jääkiekon harrastajille.

Oulun kaupungin urheilutilojen ylläpito maksaa vuodessa 20,1 miljoonaa euroa, kun niistä saadut nyt maksullisetkaan vuorot eivät tuo kuin 3,9 miljoonaa euroa, eli täysin maksullisillakin vuoroilla veronmaksajat maksavat joka tapauksessa noin 80 prosenttia kaikesta.

Kaupunginjohtajan esityksessä nuorille tulisi 25 prosentin maksu verrattuna listahintoihin, jotka aikuiset joutuvat maksamaan. Alennus olisi siis 75 prosenttia. Tämä tarkoittaisi nuorille käyttäjille vuositasolla yhteensä 370 000 euron maksuja (ilman uimahalleja). Mutta mitä tuo tarkoittaa käytännössä salien käyttömaksuina harrastajalle?

Useimmissa tapauksissa ryhmän yksi harjoituskerta maksaisi välillä 2,5 … 22,5 euroa.

  • Harjoitusvuoro pienessä koulusalissa lukukautta kohden maksaisi 15 euroa. Isossa koulusalissa puolestaan 30 euroa. Yhdelle vuorolle voisi arvioida tulevan hinnaksi pienessä salissa noin euron harjoituskertaa kohden koko ryhmälle. isossa salissa kaksi euroa. Ei kuulosta kalliilta.

Muut tilat puolestaan on hinnoiteltu yhtä harjoituskertaa kohden. Muutama esimerkki:

  • Värtön ja Urheilutalon tanssisali olisi 6 euroa kertaa kohden

  • Telinevoimistelu- ja peilisalit, sekä kamppailu- ja voimailusalit olisivat alle 4 euroa kertaa kohden

  • Pesäpallostadionin osalta vuoron hintana olisi alle 9 euroa kerta

  • Raatin stadionin saisi 15 eurolla

  • Jäähallit olisivat noin 20 euroa kertaa kohden

  • Ouluhallissa vuoromaksu olisi 15 euroa, lohkoalue 5 euroa

  • Tekonurmet ja nurmikentät ovat noin 5 – 6 euroa kertaa kohden

Kukin voi yllä olevista luvuista laskea yhtä lasta ja harjoituskertaa kohden olevat keskimääräiset kulut erilaisilla ryhmäkoilla. Useimmissa tapauksissa hinnat ovat mielestäni aika vähäisiä. Mutta täytyy tietenkin muistaa myös lajit, joissa on vain yksi tai vain muutama käyttäjä harjoitustilassa, jolloin lasta ja kertaa kohden maksua jää enemmän.

Vuorojen tehottomaan käyttöön on esitetty myös toinen vaihtoehto, nimittäin valvonnan lisääminen. Itse kuitenkin ajattelen, että meidän velvollisuutemme on löytää kaupunkiin toimintatapoja, jotka vähentävät byrokratiaa, eivätkä lisää sitä.

Pidän siis järkevänä esitystä, jossa alle 18 vuotiaille nuoret saisivat 75 prosentin alennuksen aikuisten hintoihin. Toki virkamiehet ja poliittiset ryhmät sekä SiKu-lautakunta saattavat keksiä muitakin ratkaisuja.

Avainsanat: liikunta, nuoret