Lastensuojelusta

Share |

Sunnuntai 17.1.2016 - Juha Vuorio


Itse heräsin aiheeseen vuoden 2014 aikana, kun julkisuudessa ja somessa tuli Oulusta aivan kummia uutisia: Turvapaikka myönnettiin kirkossa eräälle nuorelle, sekä väkivaltaisilta näyttäviä videoita huostaanottotapahtumista.

Tämän johdosta esitin nyt (vuoden 2015) syyskuun valtuuston istunnossa juuri lastensuojeluun liittyvän valtuustokyselyn yhteydessä muistiinpanojeni mukaan seuraavan kysymyksen:

”Julkisuudessa on kiertänyt kaksi videota Perhe K:sta, jossa viranomaisemme vievät lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa käyttäen lapset pois kotoa. Tältä videot ainakin maallikon silmissä näyttävät.

Näiden poisvientien tuloksena tämän perheen nämä kaksi lasta olivat yli vuoden paikassa, joka oli salattu vanhemmilta ja muulta perheeltä. Ja esimerkiksi puhelut lasten ja vanhempien välillä eivät olleet sallittuja.

Kolmannessa tapauksessa teini-ikäinen tyttö pakeni lastensuojelun toimia kirkkoon ja sai sieltä turvapaikan.

Miten tällainen viranomaistoiminta on mahdollista Suomessa. Ennen nykyistä vuodelta 2007 olevaa lainsäädäntöä käytettiin luottamushenkilöitä merkittävien lastensuojelutapausten hyväksynnässä. Onko valvonta toimivaa vai pitäisikö siirtyä takaisin luottamushenkilövalvontaan?”

Sain vastauksen, että ylilyöntejä tapahtuu, mutta että tällaiset huostaanottopäätökset tekee hallinto-oikeus eli valvonta on kunnossa.

Itse en ole vastaukseen tyytyväinen; selvästikään prosessi ei ole kunnossa, vaan on mennyt huonoon suuntaan.

Olen itse vieraillut muutamia kertoja näihin tapahtumiin liittyvässä perheessä ja on hyvin vaikea ymmärtää, että huostaanotot ja perheen tahdon vastaiset lasten poissijoittamiset olisivat ihmisoikeuksia kunnioittavia.

Kannatan sitä, että vaikkapa työkuorman alla vaikeuksissa olevalle lapsiperheille tarjotaan apua, mutta avun pitäisi olla luonteeltaan enemmän kodissa annettavaa kodinhoitoa; tämä olisi myös taloudellisesti edullisempaa kuin kalliit huostaanottoprosessit.

Joku saattaa esitää arvostelua siitä, että vanhemmat laittoivat nuo videot julkisuuteen, mutta itseni on vaikea ymmärtää mitä muuta ihminen voisi tehdä viranomaistemme ja oikeuslaitoksemme mielivallalta näyttävän toiminnan edessä.

pari linkkiä aihepiiriin:

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2007/20070417

http://www.lokakuunliike.com/

http://www.lokakuunliike.com/j-p-roosin-blogi

Maria Syvälän koostetta Perhe K:n tapauksesta

Maria Syvälä: lastensuojelu pähkinänkuoressa

valtuuston kokouksen puheenvuorot noin kohdassa 32 minuuttia

Avainsanat: lastensuojelu, perhepolitiikka