Autoilu uusiksi?

Share |

Sunnuntai 29.1.2017 klo 23.22 - Juha Vuorio


Liikenneministerin taannoinen ehdotelma autoihin asennettaviksi mustiksi laatikoiksi sai melkoisen tyrmäyksen. Voi ihmetellä miksei tällaista näinkin suurta asiaa valmisteltu hallituksen sisällä ennen ulostuloa, vaan se töksäytetiin yhdestä ministeriöstä julkisuuteen noin vain.

Auton kulkemista seuraavien mustien laatikoiden lisäksi tapahtuisi väylien yhtiöittäminen. Suoranaisesti noilla asioilla ole ei mitään välttämätöntä sidosta keskenään. Eli valtion varainhankinta autoilusta noiden mustien laatikoiden avulla ei tietenkään edellytä väylien yhtiöittämistä.

Tällä hetkellä autoverolla ohjataan autojen hankintaa vähäpäästöisemmiksi hankintavaiheessa, polttoaineverolla puolestaan kerätään rahaa tienpidon kuluihin käytännössä juuri tienkäytön perusteella.

Autoilusta kerätään veroja noin kahdeksan miljardia euroa vuodessa. Ja koska tuosta summasta käytetään noin seitsemän miljardia muualle kuin tienpitoon, niin kyseessä on rahansiirto maamme muilta alueilta suurille keskuksille, käytännössä pääkaupunkiseudulle.

Nyt rahaa palautuu tiestöön vain noin miljardi euroa. Voisi tietenkin ajatella, että koska tällä hetkellä teiden korjausvelkaa syntyy 200 - 300 miljoonaa joka vuosi, niin eikö tuosta seitsemästä miljardista voisi tuon verran enemmän nipistää tienpitoon, josta rahat ovat peräisinkin.

Jos nyt unohtaa tuon korjausvelan, joka ei liity tähän varainkeräysmekanismiin, ja jos alkaisi puhtaalta pöydältä miettimään, miten nämä asiat kannattaisi mahdollisimman ohjaavasti ja tehokkaasti tehdä tänä päivänä, niin päätyisi helposti nykyiseen järjestelmään. Miksi siis tarvittaisiin tämä muutos?

Hankkeessa saattaa olla motiivina myös halu keventää valtion taseessa olevaa velkamäärää. Menemättä välivaiheisiin, niin yhtiöittämisessä valtio voi siirtää vaikkapa kymmenen miljardin euron edestä velkojaan tälle yhtiölle, jolloin tilastoissa valtion velkaantuminen on vähentynyt. Edelleen on tietenkin vielä mahdollisuus toiseen tiliin myymällä yhtiö kansainvälisille sijoittajille, kuten valtionyhtiö Fortum teki sähköverkkojensa osalta.

Tulevaisuuden liikenteeseen liittyy kuitenkin yksi mielenkiintoinen näkökohta. Miten sähköautoilta peritään edes tienpidon kulut? Tämän kysymyksen johdosta tätäkin avausta kannattaa pitää mielessä. Tosin useita muitakin tapoja kerätä käyttömaksuja sähköautosta on esitetty. Auton GPS-seuranta ei siis ole tässäkään asiassa mitenkään välttämätöntä.