Kaksoiskansalaisuudesta

Share |

Sunnuntai 5.3.2017 klo 12.31 - Juha Vuorio


Kun mietitään valtion tai kansakunnan olemusta, niin historiallisesti katsottuna valtion tehtäviin on kuulunut tärkeimpien joukossa ulkoinen turvallisuus. Ainakin Suomen tapauksessa tuota turvallisuutta ovat käytännössä hoitaneet maan asukkaat varusmiespalvelun, ruotuväen, suojeluskuntien tai muiden järjestelmien kautta.

Valtiolla on toki muitakin tärkeitä tehtäviä, jotka ovat kuitenkin luonteeltaan puhtaammin vain verojen keräämiseen ja niillä luotujen palvelujen tuottamista. Maanpuolustus poikkeaa tästä oleellisesti juuri tuon kansalaisten oman välttämättömän ja tarvittaessa raskaankin panostuksen vuoksi.

Olen monesti miettinyt, kun nykyään lisääntyvässä määrin maahan muuttaa uutta asukasta, pysyvämmin tai tilapäisesti, että mikä on näiden ihmisten suhde kansallisiin asioihin kuten maanpuolustukseen. Kun itsekin olen jonkin verran asunut ulkomailla, niin ajattelen, että suhde on usein selvästikin kevyempi kuin tänne ja tähän kulttuuriin alun perin syntyneillä.

Kun vuonna 2003 tuli lakimuutos, joka salli kaksoiskansalaisuuden, ihmettelin asiaa kovasti. Ajattelin, että ihmisten pitäisi päättää minkä maan kansalaisia haluavat olla ja muodostaa lojaliteetti siihen maahan. Nyt kun asiasta heräsi puolustusvoimiin liittyen keskustelua, niin jotkut sanoivat, että maailma oli erilainen silloin kun kaksoiskansalaisuus otettiin käyttöön. Tuossa varmaan viitattiin siihen, että jotkut kuvittelivat eurooppalaisten valtapoliittisten jännitteiden olevan historiaa.

Tätä ihmettelen. Ainakin sotia ja sodan uhkia on ollut koko tunnetun historian ajan. Sekä Euroopassa että muualla. Eikä ole mitään erityistä syytä kuvitella, että ihmislaji olisi jotenkin muuttunut erilaiseksi kuin joskus aiemmin. Ja kun vaikkapa 30-luvulla Suomi ei varustautunut, niin voi vain todeta, että aika moni päättäjämme on unohtanut tuon virhearvion. Tuolloin johtavat poliitikkomme uskoivat, että maailma olisi "nykyään" niin rationaalinen, ettei sotia aloitettaisi. Tämän takia he eivät varustaneet maatamme sotilaallisesti. Itse ajattelen varustautumisesta samoin kuin muinaiset roomalaiset kuulemma sanoivat: "jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan".

Kun katsoin maahanmuuttoviraston kansalaisuuden hakulomaketta, niin huomasin, että siellä ei ole mitään vakuutusta tai vastaavaa, jossa hakija kertoisi sitoutuvansa vaikkapa lainsäädäntöömme tai perustuslakiin. Ehkäpä silmäni haritti, mutta olin kuvitellut, että kansalaisuuden hakulomakkeessa olisi jotain vastaavaa. Mielestäni siellä pitäisi vähimmillään olla ruksittavana kohta, jossa kansalaisuuden hakija vakuuttaa ymmärtävänsä perustuslain pykälän 127, joka velvoittaa kaikki kansalaisemme osallistumaan maanpuolustukseen.

Itse en pidä kaksoiskansalaisuutta hyvänä asiana. Näkisin, että ihmisten kuuluu valita minkä maan kansalaisia he haluavat olla.