Strategia 2012 - 2030

Share |

Keskiviikko 18.10.2017 - Juha Vuorio


Kohta alkaa uuden valtuuston voimin kaupunkistrategian kehittäminen. Laitan tähän sellaisenaan edellisen prosessin myötä olleen kyselyn vastaukseni, jotka olin hieman myöhemmin kirjoittanut kuvakaappauksista kotisivuilleni ja jotka juuri nyt kopioin sellaisenaan tähän näytille.

https://www.vuorio.net/blogi/2013/02/23/25/?page2

Sanoisin, että tuolloin ehkä jonkun mielestä pessimismiltä näyttänyt lähestyminen on mielestäni ollut aika lailla realismia. Toki ylläreitä oli mm. Suomen Venäjälle asettamat kauppapakotteet. Venäjän ärhäköinti entisissä neuvostotasavalloissa ei sinällään yllättänyt.

Nämä vastaukset kirjoitin siis joulukuun 2012 lopussa (nukkumatta yön yli) mm. meille valtuutetuille tulleeseen kyselyyn:

”Tarkasteluajanjakso on vuoteen 2030.

1) Piti nimetä neljä omasta mielestä tärkeintä ulkoista tekijää (tms), jotka voivat vaikuttaa Oulun kaupungin toimintaan, mutta joihin ei itse voi juuri vaikuttaa.

  • Euroopan velkaongelma (vaikuttavuus 8, epävarmuus 3)
  • Itsenäisyyden menetys (vaikuttavuus 8, epävarmuus 5)
  • Luonnonvarojen niukkuus (vaikuttavuus 7, epävarmuus 7)
  • Ilmaston muutos (vaikuttavuus 7, epävarmuus 7)

Tässä mietiskelin että pitäisikö maahanmuutto laittaa tähän. Mutta oikeasti siihen voi vaikuttaa jos haluaa, niin en laittanut.

2) Mitkä ovat Oulun kaupungin organisaatiossa vaikuttavat uskomukset ja perusolettamukset ulkoisen toimintaympäristön kehitykseen liittyen:

  • Kulurakenne pysyy hallinnassa (uskomuksen voimakkuus 8, uskomuksen kyseenalaisuus 10)
  • Tulot jatkavat kasvuaan (uskomuksen voimakkuus 8, uskomuksen kyseenalaisuus 8)
  • Monikulttuurisuuden auvo (uskomuksen voimakkuus 8, uskomuksen kyseenalaisuus 10)

Huomattavaa on, että jostain syystä yhdistymishallitus oli kuvitellut taloudellisen nousukauden jatkuvan ainakin lähivuodet. Meille kerrottiin, että esimerkiksi Nokian tuotekehityksen voimakas väheneminen Oulussa tuli yllätyksenä. Nyt tämän vuoden puolella näihin asioihin on herätty.

Tuosta monikulttuurisuudesta voi sanoa sen verran, että kaupungin johtajisto on kertonut useampaan otteeseen meille valtuutetuille, että monikulttuurisuus on hyödyllinen/tarpeellinen/välttämätön Oululle. Haluaisin nähdä tästä selkeän tuotos/panos -analyysin.

3) Pyydettiin esittämään profeetalle kolme kysymystä Oulun toimintaympäristön muuttumisesta, omat kysymykseni:

  • Etelän valtapuolueiden tavoitteet ja niiden seuraamukset
  • Valtiollisen itsenäisyyden häviäminen
  • Kunnallisen itsemääräämisoikeuden menettäminen

Tässä voi selvästi sanoa nykyisen etelän valtapuolueiden hallituksen toimista, että ne selvästi suosivat pääkaupunkiseutua muun Suomen kustannuksella.

Perustulain määräämä kunnallinen itsemääräysoikeus ei ole oikeastaan tänä päivänäkään enää todellisuutta. Valtio määrää mitä tehdään, tuottamatta varoja määräyksiinsä.

4)  Viimeiseksi pyydettiin kuvittelemaan että voisi tavata profeetan ja kysyä kolme kysymystä Oulun tulevaisuudesta, joihin pystyy vaikuttamaan. Eli kysymysteni aihepiirit olivat:

  • Liike-elämän tulevaisuus, onko itä suunta?
  • Nuorison syrjäytyminen
  • Suomalaisen kielen ja kulttuurin alasajo, joka johtuu muiden kultturien suosimisesta.

Noita kahta viimeistä on osannut oikein kunnolla muotoilla, mutta olisin siis kysynyt näistä asioista, että mitä niille voi (voin itse) tehdä.

Tuo nuorten syrjäytyminen johtuu mm siitä, että tuotamme tänne halpatyövoima, emmekä lähtökohtaisesti tee täällä tarvittavia asioita täkäläisillä ihmisillä, siis myös nuorilla. Lisäksi esimerkiksi ammatillisen koulutuksen paikkoja siirretään täältä kehäkolmosen sisälle.

Liike-elämästä puolestaan ajattelin, että eräs suunta jota ei tarvitse kysyä on Eurooppa: viimeistään nämä nykyiset Merkelit/Sarkozyt/Rehnit yms ovat mm. tämän velkatilanteen hoidolla päättäneet, että suunta on varmuudella alaspäin.”