Kiinteistöveropuheemme valtuustossa

Share |

Perjantai 17.11.2017 - Juha Vuorio


Oulun kaupunginvaltuuston verokäsittelyssä pitämäni ryhmäpuheenvuoromme

Kiinteistövero on puhuttanut viime vuosina meitä päättäjiä, mutta myös erityisesti omissa taloissaan asuvia kaupunkilaisia ja elinkeinoelämää, joka myös maksaa huomattavia summia tätä veroa.

Kiinteistövero on noussut monilla ihmisillä alle kymmenessä vuodessa huimasti, jopa 70 prosenttia, kuten eräs eläkeläismies minulle luvuilla osoitti.

Kiinteistöveron eräs ominaisuus on, että nimestään huolimatta sillä ei rahoiteta kiinteistöihin tai vaikkapa katuihin liittyvää toimintaa. Ja kuten tämänkin vuoden talousarvioesityksestä ilmenee, toimii yhdyskuntapalvelut omarahoitteisesti, ilman kiinteistöveroista saatavia tuloja.

Mutta erityisesti tämä vero on luonteeltaan tasavero, jota maksetaan tuloista ja yrityksen menestyksestä riippumatta samat summat. Tässä mielessä verotus prosentteina tuloista tai yritysten voitoista olisi huomattavasti oikeudenmukaisempi tapa rahoittaa kaupunkilaisille tulevia muita palveluja.

Vuosi sitten valtuusto päätti nostaa kiinteistöveroja 20 prosenttia, jolla kerätään asumisesta ja yritysten kiinteistöistä 10 miljoonaa euroa lisää rahaa kaupungille.

Ihan hyvä tietenkin, että kaupunki saa tuloja, mutta liian korkea verotus pyrkii syömään alueen elinvoimaa ja vähentämään osan tällä tavoin kuvitelluista tuloista. Siksi olisi parempi pitää nimenomaan tällaiset tasaverot kohtuullisina.

Nyt olemme menossa maakuntauudistuksen myötä suuriin muutoksiin kaupungin rahoitus- ja kulupohjassa sekä toisaalta velanhoitomahdollisuuksissa. Vaikka haasteet kasvavat, muutos on aina myös mahdollisuus järjestää ja suunnitella tulevaisuutta uudelta pohjalta.

Oulun kaupungin houkuttelevuudenkin takia tavoitteena tulisi olla kiinteistöveron palauttaminen minimitasolle, ja tähän tulisi meidän mielestämme pyrkiä yhdessä. Toivomme, että ryhmien kesken ja virkamiesten kanssa käytäisiin tulevana talousarviokautena keskustelua tämän asian edistämisestä.