Kouluverkko ja hallintosääntö

Share |

Perjantai 16.2.2018 - Juha Vuorio


Kesäkuussa 2016 (13.6.2016) Oulun kaupunginvaltuusto päätti Oulun koulut 2020-luvulla -linjauksesta .

Tuolloin valtuusto linjasi selkeästi muun muassa, ettei entisten kehyskuntien lukioita eikä noiden lähettyvillä olevia kyläkouluja lopeteta. Ei vaikka virkamiehet sitä esittivät, ja silloinen kaupunginhallitus sitä päätti esittää valtuustolle.

Nyt on kulunut jo puolitoista vuotta tuosta valtuuston päätöksestä ja koulu/palveluverkkolinjauksesta. Tästä huolimatta Oulun kaupungin virkamiehet eivät ole ainakaan Salonpään koulun osalta alkaneet toteuttamaan kyseistä valtuuston kiirelliseksi asiaksi toteamaa päätösasiaa.

Ja nyt tammikuussa 2018 selvisi, että virkamiehet ovat voimaperäisesti valmistelleet tuon hiljattaisen valtuuston päätöksen vastaisia kouluratkaisuja. Tuossa esitetään lopetettavaksi toimivia lukioita ja elinvoimaisia kyläkouluja.

Tämän johdosta teimme 27 valtuutetun voimin aloitteen, jossa esitimme hallintosäännön muuttamista sellaiseksi, että palveluverkosta päättää yksiselitteisesti valtuusto. Tämähän oli tilanne edellisenä valtuustokautena.

Kaupunginvaltuustohan hyväksyi keväällä 2017 hallintosäännön, jossa todettiin että palveluverkosta päättää kaupunginhallitus kaupunginvaltuuston linjausten mukaisesti. Ymmärsimme asian käsittelyssä esimerkiksi juuri tuon alle vuoden takaisen Oulun koulut 2020-luvulla linjauksen hallintosäännön tarkoittamana palveluverkkolinjauksena.

Nyt meille osoitetaan, että tuolla valtuuston päätöksellä ei ole mitään merkitystä. Myöskään kaupunginhallituksen puheenjohtaja kirjoituksessaan (Kaleva 8.2.208) ei näe virkamiesten toiminnassa mitään vikaa tai moitittavaa.

Tässä valossa tekemämme aloite on entistä ajankohtaisempi. Toivokaamme, että kaupunginvaltuusto päättää käyttää sitä valtaa, jonka kaupunkilaiset ovat meille vaaleissa antaneet.

Tässä vielä taustatietona kiinnostuneille linkki blogiini tuosta Oulun Koulut 2020-luvulla linjauksesta:

Avainsanat: Peruskoulutus, lukiokoulutus, kuntahallinto