Ovatko virkamiehemme rehellisiä?

Share |

Sunnuntai 7.10.2018 klo 21:23 - Juha Vuorio


Lainattuna ystäväni seinältä. Valitettavasti kaikki merkit viittaavat siihen, että meitä suomalaisia kohdellaan huonommin kuin maahanmuuttajia. Ja tämä tehdään salassa.

Taustatiedoksi Kalevassa julkaistu juttu, että tuo testi on varsin helppo:
https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/toimittaja-testasi-taksinkuljettajan-uuden-patevyyskokeen-testi-meni-lukematta-melkein-lapi/798394/


"Tällaiseksiko Suomi on mennyt?

Nykyinen ystäväni ja entinen asiakkaani, jonka olen tuntenut yli 10 vuotta ja jonka tiedän perusrehelliseksi mieheksi, halusi FB päivityksessään tietää Trafin taksinkuljettajan kokeesta.

Kalevan uutisen mukaan kokeessa on kaksi osiota:
Ensimmäinen osio käsittelee taksinkuljettajan ammattiin liittyviä asioita, joita selvitetään 30 monivalintakysymyksellä. Aikaa kokeen tekemiseen on 45 minuuttia.
Toisessa osiossa mitataan puolestaan paikallistuntemusta 30 kysymyksellä, joihin on vastausaikaa niin ikään 45 minuuttia. Läpipääsyyn vaaditaan vähintään 22 oikein kummastakin osiosta.

Ystäväni ihmetys:
"Tietääkö kukaan tai onko kokemusta näistä Trafin taksinkuljettajan tutkimuksesta/kokeesta. Ystäväni soitti ja kertoi, että oli pääkaupunkiseudulla kokeessa. Lienee noin 30 kysymystä suomeksi tai ruotsiksi. Hesassa on oltava katutuntemusta tarkkaan reittien kertomukseksi. Kokeessa oli ollut 10 henkilöä ja niistä 7 maahanmuuttajaa ja kolme suomalaista. Kokeen suorittamiseen aikaa 45 min. Kaikki maahanmuuttajat olivat suorittaneet nopeasti siis ensimmäisinä ja kaikki oli läpäisseet testin. Suomalaisista yksi oli läpäissyt testin. Tämä kaverini oli hylätty kahden välikadun unohtamisesta eri kysymyksissä. Hän on asunut Helsingin seudulla 20 vuotta. Ja kaveri tuntee kadut. Kokeessa ei kerrota missä on vastannut väärin. Herää kysymys, onko nämä kokeet rehellisiä vai maahanmuuttajille valmiiksi täytettyjä?? Mitä kehoittaisitte fb kaverit tekemään?"

---
Käytän taksia nykyisin hyvin harvoin. Viimeisin oma kokemus on kesäkuulta. Kuljettaja oli afrikkalainen. Hän toimi navigaattorin avulla. Kun sanoin osoitteen, piti moneen kertaan toistaa, että oikea osoite tuli ruutuun. Emme ymmärtäneet toisiamme sanallakaan, minkä vuoksi kaksi hiljaista miestä matkasi Hämeenlinnantietä pohjoiseen Jätkäsaaresta. Toki ihmettelin, miten nämä kuljettajat selvittävät taksikokeen. Ehkä heille on omakieliset kokeet. Tai sitten heille on kruksittu valmiit vastaukset papereissa.

Tätäkin asiaa pitäisi tutkia enemmän. Siispä minä kyselen vastaavia kokemuksia maahanmuuttajien ohituskaistoista millä tahansa elämänalalla. Taksinkuljettajien lisäksi meillä on paljon maahanmuuttajia bussikuskeina. Miten siellä? Ihmettelyt voi lähettää myös yksityisviestinä tai sähköpostilla.

On toki mahdollista, että maahanmuuttajakokelaat ovat suomalaisia paljon fiksumpia ja nopeampia kokeissa. Jos kaikki on rehellistä, on se myös todennäköisin selitys asialle."

Avainsanat: rehellisyys, virkavastuu, alistus