Sananvapaus Suomenkin perustuslakiin

Share |

Sunnuntai 24.11.2019 klo 18.11 - Juha Vuorio


Lainattuna Kansalainen -blogista:

"Yhdysvaltain korkein oikeus on yksimielisessä päätöksessään katsonut, että inhottavien asioiden ilmaiseminen kuuluu sananvapauteen, eikä perustuslain ensimmäinen lisäys tunne siihen poikkeusta."

Yhdysvaltojen perustuslaki antaa suojaa, josta täällä EU-Suomessa saa vain haaveilla.

Saman tasoisia tuomareitakin saa Suomesta hakea, kuin mitä tämän päätöksen antaneet korkeimman oikeuden tuomarita näyttävät selkeiden näkemystensä vuoksi olevan.

"– Ajatus siitä, että valtio voi rajoittaa oikeutta esittää loukaavia ajatuksia… iskee syvälle perustuslain ensimmäiseen lisäykseen [sananvapauteen]… sananvapautta koskevan oikeuskäytännön ylpeys on, että me suojelemme oikeutta esittää ajatuksia, joita me vihaamme, kirjoitti korkeimman oikeuden tuomari Alito päätöksessä.

Korkeimman oikeuden tuomari Kennedy ilmaisi myös oman näkemyksensä päätökseen.

– Lakia, jota voidaan käyttää loukkaavaksi koettua puhetta vastaan, voi käyttää vähemmistöjä ja erilaisia mielipiteitä vastaan kaikkien haitaksi. Perustuslain ensimmäinen lisäys ei anna tätä oikeutta valtiolle. Sen sijaan meidän luottamuksemme on oltava vapaassa keskustelussa, joka tapahtuu demokraattisessa yhteiskunnassa.

Perustuslain ensimmäinen lisäys on osa Yhdysvaltain perustuslakia. Ensimmäinen lisäys kieltää Yhdysvaltain kongressia esimerkiksi säätämästä lakia, joka rajoittaa sananvapautta tai lehdistön vapautta."

EU-Suomessa meidän taitaa olla turha haaveilla tuollaisesta sananvapaudesta, ..

jutun lähteet: Yhdysvaltain korkein oikeusWashington Examiner

Avainsanat: sananvapaus, Suomi, perustuslaki