Suomi Rata Oy ja Oulun miljoona

Share |

Lauantai 26.12.2020 - Juha Vuorio


Kaupunginhallitus (KH) teki Oulussa 23.3.2020 päätöksen rahoittaa Suomi Rata Oy:n suunnitteluvaihetta. Hanketta käsiteltiin vuoden alussa yhteensä neljä kertaa. Asiaa on puolestaan esitelty julkisuudessa usein harhaanjohtavasti koska Suomi Rata on helppo yhdistää perinteelliseen Pohjanmaan rataan, nykyään pääradaksi kutsuttuun. Silti Suomi Rata Oy rajoittaa toimintansa täysin Helsinki – Tampere -väliin.

Suomi Rata Oy tähtää siis Helsingistä Tampereelle tehtävän radan nopeutukseen ja kapasiteetin parantamiseen ja tarkemmin sanottuna sen suunnitteluun. Kustannusarvio suunnittelulle on 150 miljoonaa, johon Oulu päätti sijoittaa enimmillään miljoona euroa. Mielenkiintoinen muutos aikaisempiin käytäntöihin on siinä, että kunnat on otettu mukaan maksumiehiksi lähes puolella hankkeen kustannuksista. Ensin valtio vähentää koko ajan kuntien valtionosuuksia ja sitten vielä vaatii rahaa tällaisiin laajoja alueita koskeviin hankkeisiin.

Huomionarvoista on, että hankkeessa on kaksi vaihtoehtoa; uusi suora ratalinjaus ja hieman halvempi vanhan ratalinjauksen parantaminen lisäraiteilla ja vastaavilla rakenteilla. Molemmissa paranee yhteys pohjoisesta tultaessa Helsinki-Vantaan lentoasemalle jopa huomattavasti, tosin meille tästä ei ole hyötyä, koska Oulusta käsin on useimmiten järkevää käyttää ilmatietä mahdollisia jatkolentoja varten.

Lisäksi tuo uusi ratalinjaus toteutuessaan vie arvatenkin pitkän ajan, ehkä 30-luvulle ja kokemusten valossa tuollaisten hankkeiden talousarviot ylittyvät usein jopa reilusti. Tällöin rahan riittäminen pohjoisen rataosuuksiin heikkenee helposti entisestään. Nykyisellään kustannusten ylärajaksi on ilmoitettu 5,75 miljardia.

Tuo täysin uusi linjaus saattaa myös päätyä kokonaan uuteen raidejärjestelmään, jolloin saamme palkaksi junanvaihdon Tampereelle. Siksipä laittaisin paukut nykyisen linjauksen pohjalta tehtävään parannukseen.

Pääradan osuudet Pohjois-Pohjanmaalla ovat edelleen huonossa kunnossa ja niiden parantaminen etenee hitaasti. Oulun päätös tehtiin keväällä KH:ssa äänin 11–2. Itselleni ei selvinnyt syytä, miksi sijoitamme rahaa muualla olevaan hankkeeseen, jonka edut meille ovat kyseenalaisia, kenties jopa haitallisia. Rahat menevät nähdäkseni Tampereen elinvoimaisuuden parantamiseen. Itse hanketta en vastusta, vaan oululaisten veronmaksajien rahojen käyttämistä tuohon.

Toki miljoona usealle vuodelle jaoteltuna ei tietenkään kaada kaupungin taloutta. Mutta arvelen, että jos tänne perustetaan hankeyhtiö parantamaan Ylivieska-Oulu tai Liminka-Oulu väliä, niin siihen ei tulisi rahoittajiksi Etelä-Suomen kuntia. Eikä tietysti kuuluisikaan tulla.

Näyttää myös, että monessa muussa kunnassa kuten Tampereella ja Vantaalla tähän hankkeeseen lähtö päätettiin valtuustossa, ei kunnanhallituksessa kuten Oulussa. Valtuustokäsittelyllä saisimme tällaisiin hankkeisiin tietenkin enemmän avoimuutta ja laajempaa kansalaiskeskustelua. Mutta halutaanko sitä Oulussa?

     ***     ***     ***     ***     ***

Tuo yllä oleva varsinainen kirjoitus lähtee täysin Oulun tilanteesta, joka on toisella puolella Suomea tuon radan kannalta. Itse tavoite, eli nopeuttaa ja parantaa kapasiteettia tuolla välillä on tietenkin järkevä. Mutta Oulun osuus puolestaan järjetön.

Helsingin ja Tampereen välillä oleville paikkakunnille on noussut huoli tuon hankkeen vaikutuksista tilanteessa, jossa päädyttäisiin uuteen suoraan raidelinjaukseen. Tuolloin uhkakuvaksi muodostuu ’Tankki täyteen’ – ohjelman huoltoasema, joka jäi hiljentyneen tien varteen uuden tien valmistuttua.

Ilmeisesti Hämeen maakunnassa ollaan sitä mieltä, että uutta ratalinjaa ei tulla hyväksymään maakuntavaltuustossa. Mutta käytännössä pääkaupunkiseutu ja Tampere kyllä jyräävät yli samalla tavoin kuin Helsinki jyräsi Sipoon yli, kun halusi Sipoolta lisää maata itselleen. Jos siis uuteen ratalinjaan päädyttäisiin.

Uudessa ratalinjassa puolestaan on mielenkiintoisena näkökohtana mahdollinen uusi ratajärjestelmä uuden ratalinjauksen tapauksessa. Koitin etsiä hankkeen kuvauksista ja materiaaleista tuosta mainintaa, mutta näyttäisi että aiheesta ei sanota suuntaan eikä toiseen yhtään mitään. Tavallaan tuokin herättää kysymyksiä lisää.

Itse tosiaan uskoisin, että vanhan ratalinjan kehittäminen on järkevin suunta. Tässä voi viitata Suomessa ja muualla Euroopassa olleisiin massiivisiin infrahankkeisiin, joissa kustannusarviot ja aikataulut ovat paukkuneet reilusti yli. Vanhan järjestelmän ylläpidossa tulisi luultavasti vähemmän ylläreitä.

Tehtiin mitä tehtiin, niin Helsinki-Vantaan lentoaseman junayhteys pohjoisesta tultaessa olisi tietenkin järkevää saada nykyistä paremmaksi. Mutta kuten sanottua, niin Oulun kannalta tällä ei ole suoranaista väliä.

Avainsanat: raideliikenne, pohjanmaan rata, päärata