Viimeisin valtuustokauteni (2020)

Share |

Maanantai 25.1.2021 - Juha Vuorio


tässä vanhassa valtuustoryhmässäni ollut toiminta edellisen vuoden aikana. Itsehän olin ryhmän puheenjohtajan suurimman osan ajastani perussuomalaisena valtuutettuna. Nythän olen 25.1.2021 alkaen kokoomuksen jäsen:

"Perussuomalaisten Oulun valtuustoryhmän toimintakertomus 2020

Vuoden 2017 kuntavaalien tuloksen mukaan perussuomalaisilla oli 6 varsinaista ja 6 varavaltuutettua. Samana vuonna tapahtuneiden puolueloikkausten myötä paikkamäärämme oli pudonnut viiteen varsinaiseen ja viiteen varavaltuutettuun. Varavaltuutettujen määrä oli muista syistä vielä laskenut kolmeen, joka oli myös tilanne vuoden 2020 alussa.

Vuoden aikana tapahtui muutoksia valtuustoryhmässämme seuraavasti: keskusvaalilautakunta täydensi varavaltuutettujen määrää siten, että syyskuussa nimettiin uudeksi varavaltuutetuksi Lare Inkala ja joulukuussa Jussi Haataja.

Yksimielisin päätöksin tammikuun vuosikokouksessa valittiin puheenjohtajaksi Juha Vuorio, varapuheenjohtajaksi Jenna Simula sekä sihteeriksi Mia Pelkonen. Lisäksi päätettiin kokousajoista ja toimintaperiaatteista, jotka säilyivät pääpiirteissään ennallaan.

Edellisen vuoden jälkimmäisellä puoliskolla toteutui kaupunginhallituksen tilaama ulkoinen arviointi, jossa pyrittiin löytämään säästökohteita mm. paikkaamaan tulevien vuosien huoltosuhteen huononemisia. Arvioinnin tulokset esitettiin valtuustolle tammikuussa omana seminaarinaan.

Talouden tasapainottamiseksi esitettiin yli 50 miljoonan euron säästöjä. Säästökohteet koritettiin toteuttamisten etemistapojen perusteella eri koreihin valtuusto- ja KH-ryhmien puheenjohtajien toimesta. Osa säästöistä myös poistettiin toistaiseksi säästölistalta. Päätöksistä emme hyväksyneet esimerkiksi sitä, että Oulun kaupunginteatterin kaupungilta saamia avustuksia ei leikattaisi, vaikka ’kaikesta’ muusta leikataan.

Maahanmuuttoon liittyviin kuluihin ja talousvaikutuksiin ulkoinen arviointi ei puuttunut.

Kaupunginjohtaja puolestaan päätti poistaa säästölistalta kolmen kyläkoulun lakkauttamiset. Tätä voi pitää hyvänä asiana, mutta huonoa oli se, että nyt noiden koulujen osalta Oulujokivarressa ei ole uusia kaupunginhallituksen tai -valtuuston päätöksiä.

Valtuustokeskustelua siivitti myös edellisen säästöpaketin lisäksi kaupungin johdon tekemä selvitys kaupungin koko henkilöstön lomauttamiseksi. Tuo hanke kuitenkin hyllytettiin, ja päädyttiin kirjaamaan tavoitteeksi kahdelle seuraavalle vuodelle kummallekin viiden miljoonan erilliset säästöt henkilöstömenoista.

Vuoden aikana nousi esille ryhmässämme tai yleisesti valtuustossa Oulujokivarren kaavoitukset, jotka etenevät hitaasti. Lisäksi toimme esille mm. Virpiniemen loma-alueen asuntojen vaikeudet, koska näillä ei ole mahdollista saada pysyviä osoitteita. Tähän valtuuston talousarviokokous teki esityksestämme periaatemuutoksen, jolla tilanne uskottavasti korjautuu.

Kaupunginhallituksen talousarviokäsittelyssä edustajamme Jenna Simula teki useita muutosesityksiä liittyen mm. kaavoituksiin ja maahanmuuttoon sekä kotoutukseen. Osa asioita kirjattiinkin talousarvioon joko suoraan tai äänestysten kautta. Kaupunginhallituksen kokouksiin vuoden aikana osallistui ryhmästämme myös valtuuston varapuheenjohtajana toimiva Juha Vuorio.

Valtuuston talousarviokokouksessa uusimme esityksiämme niiltä osin kuin oli tarpeen. Esitimme mm. poliittisten nuorisojärjestöjen puoluetukien poistamista. Noistahan voisi ajatella emopuolueiden pystyvän valtiollisen puoluetuen puitteissa huolehtimaan, jos sellaista haluavat. Samoin esitimme luopumista pääosin maahanmuuttoon liittyvästä välivuokraustoiminnasta. Kannatusta muilta puolueilta ei juurikaan herunut.

Talousarviokeskustelun mielenkiintoisin asia oli kaupunginhallituksen vastuullisesti äänin 7–6 tekemä päätös lisätä kotoutuskysymysten yhteyteen kirjaus: ”Kaikessa toiminnassa korostetaan suomen kielen, kulttuurin ja tapojen sekä lakien merkitystä.” Hämmästyttävästi valtuustossa oli esitys tuon lauseen poistamiseksi ja äänestyksen tasatuloksessa vain puheenjohtajan äänellä lause pysyi talousarviokirjassa.

Toinen ryhmäämme erityisesti kiinnostanut asia oli kysymys teatterin avustamisesta. Kun lasketaan tila-avustus, niin teatteri saa melko tarkkaan 5 miljoonaa euroa tukea kaupungilta. Valtiolta tulee lisäksi 2,3 miljoonaa. Saimme talousarviokirjaan kaupunginhallituksessa tuohon 0,5 miljoonan vähennyksen, mutta valtuustossa voitti lopulta esitys, jossa sitä vähennetään vain 0,15 miljoonaa. Tuo oli kuitenkin tärkeä periaatepäätös siitä, ettei kaupungissa tule olla ’pyhiä lehmiä’, joihin ei voi koskea.

Kulttuuripääkaupunkihankkeen osalta ryhmämme oli pettynyt, koska valtioneuvosto jätti tekemättä keväällä suunnitelman mukaisen esikarsinnan kolmen hakijan joukossa. Hanke herätti edelleen kriittistä suhtautumista ryhmässämme.

Ennen talousarviokokousta valtuusto päätti veroprosentistamme. Ryhmä kannatti ensimmäisessä äänestyksessä entistä 20,0 prosenttia. Sen hävittyä kannatimme kahdesta muusta vaihtoehdosta alempaa 20,5 prosenttia, josta muodostuikin kaupungin tuloveroprosentti vuodelle 2021.

Varsinaisia kaupunginvaltuuston kokouksia oli kahdeksan kappaletta, joista viimeinen pidettiin kahdessa osassa; ensimmäisessä osassa esitettiin talousarviomuutokset ja toisessa osassa niistä äänestettiin ja käsiteltiin muut kokousasiat. Kevään Covid-19 -epidemia muutti kokousaikoja ja -tapoja siten, että keväällä oli yksi kokous suunniteltua vähemmän ja noin puolet vuoden kokouksista järjestettiin etäyhteyksillä.

7.12.2020 17:00                          Kaupunginvaltuusto: 8/2020 osa 2.

30.11.2020 17:00                        Kaupunginvaltuusto: 8/2020 osa 1.

9.11.2020 17:00                          Kaupunginvaltuusto: 7/2020

5.10.2020 17:00                          Kaupunginvaltuusto: 6/2020

7.9.2020 17:00                             Kaupunginvaltuusto: 5/2020

15.6.2020 17:00                          Kaupunginvaltuusto: 4/2020

20.4.2020 17:00                          Kaupunginvaltuusto: 3/2020

24.2.2020 17:00                          Kaupunginvaltuusto: 2/2020

27.1.2020 17:00                          Kaupunginvaltuusto: 1/2020

Valtuustoseminaareja järjestettiin ulkoisesta arviosta talouden tasapainottamiseksi 27.1, uusista oppimisympäristöistä 24.2, vuoden 2021 talousarvioperiaatteista 20.4 sekä aiheesta talousarvion lähetekeskustelu 5.10. Näihin ja varsinaisiin valtuuston kokouksiin osallistuimme joko varsinaisten tai varavaltuutettujen voimin. Valtuustoryhmän vuosikokoukset pidettiin säännönmukaisesti valtuustopäivänä ennen valtuuston kokousta. Näissäkin siirryttiin etäkokouksiin kaupungin tarjoamalla Teams -yhteydellä.

Valtuustoseminaari oppimisympäristöistä ei poistanut ryhmämme huolta nykyisten avoimien oppimisympäristöjen haitallisesta vaikutuksesta monen oppilaan oppimiseen, koulumenestykseen ja jopa syrjäytymisiin. Pyrimme jatkossakin vaikuttamaan tämän asian korjaamiseksi.

Valtuustopäivänä puolueiden valtuustoryhmien puheenjohtajat kokoontuvat myös ennen varsinaista kokousta. Ryhmämme puheenjohtaja osallistui kyseisiin kokouksiin, kertoi siellä ryhmämme näkemykset ja toi sieltä puolestaan terveiset omaan ryhmäkokoukseemme.

Osallistujamäärät valtuustoryhmän kokouksissa ovat vaihdelleet. Paikallisyhdistysten hallitusten edustajina kokouksiin oli kutsuttu Oulun ja Kiimingin yhdistyksistä edustajat. Puolueen keskittäessä paikallisyhdistystoiminnan Oulussa tapahtumaan Oulun Perussuomalaiset Ry:n kautta, tapahtui käytännön yhteydenpito Oulun yhdistyksen varapuheenjohtajan, Lare Inkalan kautta.  Luonnollisesti kutsuttuna kokouksiin on ollut valtuustoryhmän ulkopuolinen sihteerimme Mia Pelkonen.

Elokuun lopussa pidettiin perinteellinen seminaari Sanginjoella sijaitsevassa kaupungin vierasmajassa, johon oli kutsuttu valtuustoryhmän lisäksi aktiivejamme kuten muut luottamuspaikkoja saaneet henkilöt, kaikkien paikallisyhdistystemme hallitukset sekä piirin puheenjohtaja.

Erilaisia aloitteita, muutosesityksiä tai valtuustokyselyjä ryhmämme teki runsaasti. Liitteessä on lueteltu tehdyt aloitteet ja niiden tekijät. Talousarvion yhteydessä puheenjohtajamme piti ryhmämme talousarviopuheen valtuuston kokouksessa.

Täten valtuustoryhmä jättää tämän toimintakertomuksen myös paikallisyhdistykselle tiedoksi.

Oulu, 25.1.2021, Perussuomalaisten Oulun valtuustoryhmä

 

Valtuustoryhmän jäsenet vuonna 2020:

Varsinaiset valtuutetut:

Juha Vuorio, puheenjohtaja

Simula Jenna, varapuheenjohtaja

Ville Vähämäki

Annemari Enojärvi

Veijo Väänänen

 

Varavaltuutetut:

Jani Törmi

Janne Koskela

Pekka Hetta

Lare Inkala, syyskuusta alkaen

Jussi Haataja, joulukuusta alkaen

 

Tehdyt valtuustoaloitteet ja -kyselyt sekä muutosesitykset

Kaavoitus. Annemari Enojärvi esitti valtuutettu Väänäsen kannattamana 30.11.2020 talousarvioon: ”Seuraavalla valtuustokaudella tulisi arvioida Oulun keskeisen kaupunkialueen yleiskaavan tarkistamistarvetta. Haukiputaan ja Kiimingin osalta yleiskaavat ohjaavat edelleen tarkoituksenmukaisesti alueiden kehittämistä” tehdään seuraava lisäys tekstin loppuun: ”ja mahdollistaa Virpiniemen, Meriniemen ja Kellonlahden asuinalueille vaiheittaisen asemakaavamuutoksen, joka mahdollistaa loma-asunnon käyttötarkoituksen muutoksen maanomistajan oman tarpeen mukaan.". Esitys hyväksyttiin.

Juha Vuorio teki kaupunginvaltuustossa 5.10.2020 ponsiesityksen liittyen puhtaanapito- ja ateriapalvelujen ulkoistukseen: ”Valtuusto pitää tärkeänä, että kaupunginhallitus saa selvityksen vuosina 2022 ja 2023 ulkoistuksen vaikutuksista palveluiden laatuun sekä saatavuuteen, työntekijöiden työtyytyväisyyteen ja tarvittaessa harkitsee ottaa toiminnot takaisin omaksi tuotannoksi.” Esitys hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallituksen talousarviokäsittelyssä Jenna Simula esitti mm.
- Hankerahoitusta pyritään aktiivisesti vähentämään ja vaikuttamaan valtionrahoitukseen siten, että esimerkiksi varhaiskasvatus- ja perusopetus pystyttäisiin tulevaisuudessa järjestämään pysyvän rahoituksen turvin.
 - Välivuokraustoiminnasta luovutaan.
 - Alaikäisenä maahan tulleiden turvapaikanhakijoiden vastaanottaminen lopetetaan.
 - Hankkeen vaikuttavuuden seurantaa suhteessa seksuaalirikosten määrään jatketaan. Niiltä osin, kun hankkeen toiminnot eivät vastaa tarkoitustaan, luovutaan.
- Maahanmuuttajien saamiskeskustoiminnan tuloksia seurataan ja päällekkäisiä palveluita karsitaan.
 - Poliittisten nuorisojärjestöjen rahallisista avustuksista luovutaan.
 - Oulun kaupunki toimii eri lajien harrastamisen mahdollistajana aktiivisessa yhteistyössä harrastajien ja seurojen kanssa edistäen harrastajien asiaa myös kaavoituksen suuntaan.
 - Oulun kaupunki kehittää kaavoitusta vastaamaan myös ihmisten asumistoiveisiin myös maaseutumaisen, väljän asumisen osalta.
 - Oulujokivarren kaavoitusta edistetään aktiivisesti yhdessä paikallisten asukkaiden ja toimijoiden kanssa.
 - Pyöräbaana-hankkeista luovutaan, vaikka niihin saataisiin valtiolta rahoitusta. Samalla investoidaan pyöräilyreitistön peruskorjaukseen 1 miljoonaa euroa.
 - Kotoutustoiminnassa korostetaan suomen kielen, kulttuurin ja tapojen sekä lakien oppimisen tärkeyttä.

Palkkioalennus koskemaan myös kokoaikaisia luottamushenkilöitä. Juha Vuorio teki valtuuston kokouksessa 15.6.2020 tuon esityksen asiakohdassa 7, jossa esitettiin riviluottamushenkilöiden palkkioiden pienentämissä koskien pitempiä kokouksia. Annemari Enojärvi oli esityksen (virallinen) kannattaja.

Perussuomalaisten valtuustoryhmä teki 24.2.2020 aloitteen liittyen ”Turvallinen Oulu” -hankkeen seurantaan: Valtuutettu Vuorio valtuutettu Simulan kannattamana teki seuraavan sisältöisen lisäysesityksen kaupunginhallituksen päätösesitykseen: ”Kaupunki seuraa Turvallinen Oulu – hankkeen etenemisen vaikutusta seksuaalirikostilastoihin.”. Oulun kaupunginvaltuusto hyväksyi esityksen äänin 30–26, tyhjää äänesti 11 valtuutettua.

Jenna Simula 24.2.2020: Laajan kyselytutkimuksen teettäminen uusien oppimisympäristöjen vaikutuksista oppilaiden ja opettajien hyvinvointiin sekä jaksamiseen.

Juha Vuorio 24.2.2020: Kokousasiakirjat selkeämmiksi. Esitys hyväksyttiin ja otettiin käyttöön kaupungissa.

Juha Vuorio 24.2.2020: Raksilan tekojääradan turvallisuuden parantaminen.

Veijo Väänänen 27.1.2020: Laajakaistayhteyden saaminen Ylikiimingin Jokelan kylälle."