Puhe kotoutusohjelman käsittelyssä

Share |

Perjantai 12.11.2021 - Juha Vuorio


Valmistelin varalta Oulun kaupunginvaltuuston 8.11.2021 kokoukseen oheisen puheenvuoron juuri maahanmuuttopolitiikaan liittyvään asiakohtaan 5 (Kotoutusohjelma tälle valtuustokaudelle).

Valitettavasti puhe jäi pitämättä; mutta yhtä kaikki, ohessa valmistelemani puhe:

Arvoisa puheenjohtaja

Nyt käsillä oleva maahanmuuttajien kotoutusohjelma herättää paljon ajatuksia.

Aivan alkuun huomio, että erilaiset maahanmuuton ryhmät sekoittuvat usein keskustelussa. Joskus varmaan tarkoituksellakin, mutta usein myös vahingossa.

Itse ajattelen, että länsimaiseen kulttuuriin sitoutuneet, usein koulutetut ihmiset, ovat meille monessa mielessä tarpeellisia tulijoita. Toki rajansa kaikella, mutta tällaisia tulijoita tuntuu kuitenkin olevan pikemminkin liian vähän kuin paljon.

Joutuu kuitenkin ihmettelemään tähän liittyvään lupakysymysten kankeuteen ja hitauteen viranomaistemme suunnalla liittyen jopa oikeasti korkeasti koulutettujen asiantuntijoiden perheenjäseniin.

Toisaalta tiedämme, että Länsi-Euroopassa, johon ainakin kulttuurisesti kuulumme, on monissa suurkaupunkien lähiöissä muodostunut, ja muodostuu lisää, muiden kulttuuripiirien usein väkivaltaisiakin rinnakkaisyhteiskuntia. Kotoutusohjelmat eivät ole näissä maissa auttaneet.

Tästä on Ruotsi hyvä esimerkki, joka sijoittuu nykyään monilla turvallisuuteen liittyvällä mittarilla samoille sijoille monien kehitysmaiden kanssa.

Ja vaikka viranomaisemmekin ovat virkavastuulla meille kertoneet, että tämä ei tapahdu Suomessa, niin viimeaikaiset uutisoinnit pääkaupunkiseudulta ja osin parista muustakin etelän isosta kaupungistamme osoittavat ihan muuta.

Tämä on syy, miksi en kannata monikielisten palveluiden tarjoamista kaupungissamme, koska nämä helposti ovat edistämässä noiden rinnakkaisyhteiskuntien syntymisiä ja yhteiskuntamme rapautumista.

Toki tarvitsemme matkailun edistämistä ja naapurimaiden ihmisille suunnattuja kielipalveluja, nykyinen lingua franca englanti etunenässä, joita kieliä tulisi olla soveltuvin osin tarjolla palveluissamme.

Arvoisa puheenjohtaja, vielä lopuksi muistutan, että meidän tulee kehittää vetovoimaisuutta erityisesti länsimaiseen kulttuuriin sitoutuneita ihmisiä kohtaan auttamaan yritystoimintaamme ja edistämään kansainvälistä vuorovaikutusta vaikkapa yliopistopiireissä.

kiitokset.

 

Avainsanat: maahanmuutto, kotoutusohjelma, Oulu


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini