Pohjoinen Jäämeri; jäätilastot

Share |

Keskiviikko 2.2.2022 - Juha Vuorio


Oheiset regressiokäyrät kuvaavat jäätilannetta vuosien 1975 ja 2018 välillä. Kuvaajista nähdään, että jäätilanne oli suurimmillaan juuri silloin kun nykyaikaiset satelliitimittaukset alkoivat. Sitä ennen ne olivat pienempiä.

Näin tuossa jutussa sanotaan, tosin hyvin varovaisin sanakääntein; puhutaan vuoden 1980 jäänmäärän huipusta. Toki aikaisemmat sukellusvenemittaukset jään paksuudesta ovat epätarkempia, kuin varsinkin viimeaikaiset satelliittimittaukset.

"The overall thinning since the maximum thickness of 3.64 m (1980), .."

Noita vuosien 1958 ja 1975 välisiä regressiokäyriä ei julkaistu vedoten varmaankin suurempiin epävarmuuksiin.



Kuva Environmental Research Letters, julkaistu IOPScience -sivustolla.

Julkaisussa siis käsiteltiin sekä jään pinta-alaa, tilavuutta että paksuutta ja pyrittiin ymmärtämään näiden väliset suhteet.

Allaolevasta kuvasta selviää puolestaan julkaisussa mainittu asia, että viime aikoina, ehkä kymmenen vuoden aikana on jään paksuus hienokseltaan kasvanut, ehkä metrillä. Tuokin sivuutettiin varsin nopeasti. 

Ehkä samaa ilmiötä, jossa jään väheneminen on loppunut löytää tästäkin kuvaajasta, joka on lainattu Arctic Sea Ice News and Analysis -sivustolta, .. joka myös on USA:n kansallinen laitos, .. menneisys ei tietenkään takaa tulevaisuutta, joten seuraamme asiaa edelleen mielenkiinnolla.

Kuvan kuvausta ei ole saatavilla.


Kuvassa voi olla kartta ja tekstissä sanotaan Russia Alaska ada Greenland ۲5

Kuvassa on vuoden 2021 heinä- ja elokuiden puolivälien jäätilanteet; heinäkuun tilanne vastaa noin vuoden 1938 elokuun tilannetta, 

Kuvassa voi olla kartta ja teksti

Ohessa jäätilannetta (1938), kuva lainattu Kilpisjärvi Notes sivulta, tosin on tuossa jonkin verran enemmän jäätä kuin vaikka tänä vuonna elokuussa, ehkä saman verran kuin nyt heinäkuussa, ..ero ei siis ole mitenkään järisyttävä, .. syyskuussa on yleensä jään minimi. Kannattaa tietenkin huomioida, että mittausmenetelmät ovat oletettavasti erilaiset ja arvatenkin vuoden 1938 tiedot myös puutteellisia, joten tarkempi vertailu vaatisi varmaan ihan oikeaa tutkimusta; liekö joku tehny, ei ole tullut vastaan kumma kyllä.

nuo kartat löytyvät ainakin NOOA:n sivulta (USA:n kansallinen merentutkimuslaitos).

Näistä ja muista historiatiedoista olisi mielenkiintoista nähdä asiantuntijoiden muodostamaa kokonaisuutta. Toki tiedämme, että Nordenskjöldin ajoista (ja ehkä 1600-1800 luvuilla vaikuttaneen pikkujääkauden jälkeen) jään määrä on pienentynyt. Mutta tosiaan, voiko tuosta tehdä mitään uskottavaa graafia minimien ja maksimien osalta. Ei ole tullut vastaan. .. 

Kuvassa voi olla kartta ja teksti

Tuossa vielä lisää tuolta Artic Sea Ice -sivultolta jään määrän muutos- ja ikäkarttaa, .. tuostakin huomaa helposti kaksi asiaa: jään määrä ei ole viimeiseen reiluun kymmeneen vuoteen juurikaan vähentynyt, mutta samaan aikaan sen ikä on poikkeuksellisen nuorta, .. kuvasta kyllä lisäksi hahmottaa jään lisääntymistä ja vanhenemistä juuri 80-luvun alussa, ..

noita sivustoja ylläpitää USA:n kansallinen lumen ja jään tutkimuslaitos.

http://nsidc.org/arcticseaicene…/files/2021/10/Figure-4e.png

Tässä vielä Etelämantereen vastaavaa jäätilannettä, jossa oli saavutettu lopputalven 2021 maksimi; mainittakoon, että jonkin verran uskotaan ilmenevän heilahdusliikettä pohjoisen ja etelän välillä, mutta itse en ole noita vertaillut:

Kuvassa voi olla tekstissä sanotaan 20.5 Antarctic Sea Ice Extent (Area of ocean with at least 15% sea ice) 20 @etr) 19 19.5 18.5 1o Mnnts 18 Bleet 17.5 17 CO 1981-2010 Median Interquartile Range Interdecile Range 2021 ---2017 2017 (Record minimum) 2016 2014 16.5 16 ደ Sep Date Ses Haml 1 Oct

Tuo maksimi on hieman yli satelliittimittausten keskiarvon, mutta poikkeuksellisen varhain, ehkä elokuun viimeisenä päivänä, .. kun se yleensä on syyskuun loppupuolella.

Ylipäätään noissa näyttäisi olleen viime vuosina suurta vaihtelua, .. ehkä yllättäen tämän parametrin mittaushistorian sekä minimi että maksimi sijoittuvat viime vuosille.


     ***     ***     ***     ***     ***

 "Taakse jäänyt talvi on tilastoissa kolmas talvi, jolloin Perämeri ei jäätynyt kauttaaltaan. Edellisen kerran näin kävi talvella 2015, ja sitä ennen vuonna 1930.
 Talvi 1930 aloitti kymmenen vuoden vähäjäisen jakson, joka päättyi talvisodan paukkupakkasiin. Kymmenvuotisjakso 1930–39 on toistaiseksi ollut jäällisen alan laajuudella mitattuna kaikkein vähäjäisin."
 Tuona aikanahan kasvihuonekaasut eivät olleet vielä nousseet juuri ollenkaan, ainakaan nykymittapuun mukaan, .. olisiko kyseessä ollut luonnollinen vaihtelu 1800-luvulle kestäneen pienen jääkauden palautumisvaiheena; kasvihuonekaasuista ei kuitenkaan voinut olla kyse.
Noiden aikojen (1930-luku) jälkeenhän on CO2-taso noussut yli 100 ppm:ää, siis noin 40 %, lämpötila kuitenkin vain muutaman kymmenysasteen, .. 
      ***     ***     ***     ***     ***

liitän tähän vielä Jyrki Itkosen ansiokkaasti keräämän ennustehistorian ilmastonmuutoksista viime vuosikymmeniltä, .. rohkenen lainata Torniojoen jäidenlähdön hyvinkin tasaista muuttumista viime vuosisatoin, siis CO2-pitoiduudesta riippumatta, ..