Jatkuva metsänkasvatus

Share |

Keskiviikko 27.7.2022 - Juha Vuorio



tässä Ylen sivuilla hyvä juttu jatkuvasta kasvatuksesta eli peitteisestä metsänhoidosta,



Suomeenhan tuli 60-luvulla uusi metsänhoitoparadigma ja samalla uusi metsälaki sekä metsälain tulkinta, jolla mitä ilmeisemmin pyrittiin saamaan paperi- ja selluteollisuudelle helposti ja edullisesti puutavaraa,

tuossa ei ajateltu metsänomistajan etua, vaan nämä alistettiin ylhäältä määrättyihin metsänhoitotapoihin ja muut menetelmät kiellettiin,

vähän niin kuin joskus 60/70-lukujen vaihteen tietämillä oli harjakattojen rakentaminen ulkonäkösyistä monin paikoin kiellettyä, .. kyllä meillä osataan tämä, ..

lukuisia metsänomistajia tuomittiin oikeudessa, koska nämä kieltäytyivät avohakkuista, tai halusivat muutoin hoitaa metsiään toisilla tavoilla kuin määrättiin metsänhoitoyhdistyksissä (tai mitä ne olivatkaan), ..

ja esim. samat tahot, jotka määräsivät metsänhoitotavoista (oikeusistuntojenkin asiantuntijoina) olivat puuntaimia tuottavien laitosten omistajia tai näiden lähipiirissä, .. korporaatio-Suomi näytti kyntensä, ..

jatkuvan kasvatuksen etuina on se, että tuottoa tulee suht tasaisesti 15 - 20 vuoden välein samalta palstalta, siinä ei tarvita metsän perustamiskuluja, siinä vältytään paljolti esimerkiksi hirvi ja tuulivahingoista ja yleisesti erirakenteinen ja eri puulajeja sisältävä metsä on pääosin luontoarvoiltaan monipuolisempi, ..

olikohan se niin, että kuusikoilla saattaa olla jotain sienitauteja, tms., jotka tuollaisissa tapauksissa vaatisivat avohakkuita, eli sellaisiakin joskus tarvitaan, .. ehkä muistakin syistä, ..

jatkuvassa kasvatuksessa puun korjuu lienee puuta kohden kalliimpaa, mutta siis muita kuluja vastaavasti jää pois, ..

varsinkin jos pääomalle laskee arvoa niin jatkuvassa kasvatuksessa on keskimäärin vähemmän sijoitettua pääomaa, ja metsä kasvaa koko ajan tehokkaasti päinvastoin kuin avohakkuun alkuaikoina, ..

oletuksena on, että jatkuva kasvatus tuottaa luonnostaan tai ainakin varmemmin enemmän arvokasta tukkipuuta, ..

en ota noihin tarkkoihin tuottolukuihin kantaa, oletettavasti eri tapauksissa ja eri oletusarvoilla saa tietenkin eri tuloksia, uskon kuitenkin että väitteet jatkuvan kasvatuksen kategorisesti huonommasta tuotosta ovat perättömiä, ..

nyt on ollut olisiko 15 vuotta voimassa metsälaki, jossa vanhoista synneistä on päästy eroon, ja metsänomista saa pääsääntöisesti itse päättää metsänhoitomenetelmistään, ..