Uudet siirtomaasodat

Share |

Maanantai 19.12.2022 - Juha Vuorio


Yle kirjoitti nyt vuosi sodan loppumisen jälkeen tarpeellisen jutun Afganistanin parikymmentä vuotta kestäneestä sodasta, johon suomalaisetkin osallistuivat. Itse muistan sodan aikaan silloin tällöin huomauttaneeni, että Suomikin oli tuolloin sotaa käyvä maa. Tätä ei yleensä tuotu esille mediassa.

Muistan esimerkiksi Suomen Kuvalehden väliotsikon tuon sodan alkuvaiheilta, joka oli suunnilleen seuraava: "Rauhanturvaajien ja Talebanien väliset taistelut kiihtyneet." Eli hyvin harhaanjohtaa uutisointia.

Kaiken kaikkiaan suomalainen media kertoi hyvin yksipuolisesti miehityksen vaikutuksista afgaaneille.

"Suomalaisia ja muita länsisotilaita ei muisteta hyvällä – Yle vieraili Afganistanin kylissä, missä Taliban on tuonut monille helpotuksen"

Afganistanin viimeinen sota kuuluu ns. uusiin siirtomaasotiin; ainakin itse kutsun näitä tällä nimellä.



Listaan voisi lisätä esim. Irakin sodan 2003 ja Libyan sodan 2011 sekä nykyisen Syyrian sisällisodan, jossa mm. Venäjä tukee laillista hallitusta ja länsimaat ja esim. Saudi-Arabia puolestaan kapinallisia. Lisäksi Turkilla on myös oma lehmä tuolla ojassa.

Voikin sanoa, että ulkopuolisten vaikuttajien lisäksi (USA, EU ja Venäjä) Lähi-Idässä on useita alueellisia suurvaltoja, jotka myös puuttuvat tuon alueen muiden maiden asioihin niin sotilaallisesti kuin muutonkin. Näitä ovat Turkki, Saudi-Arabia, Iran ja Israel. Eipä ihme, että sodat jatkuvat.

Näihin siirtomaasotiin kuuluu oheistuotteena valtavat siirtolais/turvapaikanhakijajoukot, jotka tavalla tai toisella näyttävät liittyvän juuri näihin maihin, .. ja esimerkiksi tuo länsimaiden hyökkäyksellään (Barrack Obama/Hillary Clinton) suorittama Gaddafin hallinnon kaataminen aloitti Afrikasta  nyt sekasorrossa olevan Libyan kautta siirtolaisvirran Eurooppaan.

Myös vuoden 2015 siirtolaisvirta voidaan ajatella olevan seurausta Irakin (ja Syyrian) sodasta, .. voi myös arvioida, että ISIS-järjestö ei olisi syntynyt ilman USA:n hyökkäystä Irakiin.

Näihin sotiin voidaan myös laskea Turkin sota kurdeja vastaan sekä Saudi-Arabian raaka sota Jemenin shiiamuslimeja vastaan.

Mainittakoon lisäksi, että Afganistanin sodan ajaksi Suomi käytännössä lopetti omat kertausharjoituksensa. Afganistaniin puolestaan laitettiin valtavia määriä rahaa. Tämä vaikka viimeiset kymmenen vuotta tiedettiin, että Talebanit tosiasiassa kasvattivat valtaansa ja oli selvää, että länsimaiden tukema korruptoitunut hallinto ei voinut omin avuin pysyä pystyssä.

Kirjoitin vuosi sitten juuri tuosta Afganistanin sodasta, ohessa linkki.

Avainsanat: sota, rauhaanpakottaminen, miehitys