Hallitus 2023 - 2027

Share |

Sunnuntai 12.2.2023 - Juha Vuorio


Kevään 2023 eduskuntavaalit lähestyvät kovaa kyytiä ollen alle kahden kuukauden päässä. Monilla on kiinnostuksena vaalitulos ja siitä seuraava hallituksen kokoonpano.

Pohdin tässä aihetta ensin vaalituloksesta. Käytän olemassa olevia tietoja sekä intuitiota apuna ja teen prognoosin aiheesta. Jatkan sitten hallituspohdinnoilla.

Arvaan vaalituloksen seuraavaksi (suluissa tämänhetkinen eduskunta):
 - Kok. 41 (37)                               - PS 40 (39)                                  - SDP 39(40)
 - Kesk. 29 (31)                             - Vih. 17 (20)                               - Vas. 15 (16)
 - RKP 10 (10)                               - KD 6 (5)                                      - LN 2 (1)
 - muut 1 (1)

Teen hallituskeskusteluihin vielä kolme oletusta, jos vaikka yllä olevaan olisi pientä vaihtelua suurimman puolueen paikasta. Oletus, että kok. on isoin puolue olisi 45 %, ps suurin 30 % ja sdp suurin 25 % todennäköisyydellä.

  1. Kokoomus suurin. Työoletuksena kaikissa vaihtoehdoissa mukana pienemmät puolueet vihreät sekä rkp. Lisäksi tarvitaan yksi muu iso puolue.
    Vaihtoehdoksi muodostuu sinipuna kok + sdp + vih + rkp, mahdollisesti esim. kd lisäksi.
  2. Kokoomus suurin. Teoriassa voisi olla myös ei-sosialistijohtoinen hallitus, jolloin ilman ps:ää ei kovin helpolla onnistuta tässä. Siis kok + kes + vih+ kd. Tämä ei ole todennäköinen.
  3. Kokoomus suurin. Teoriassa toisena suurena olisi ps ja mukana lisäksi riittävästi muita puolueita, tosin haasteena on se, että ps ja rkp/vihreät tuskin mahtuvat samaan hallitukseen. Teoriassa voisi olla ’Sipilä’-kakkonen, jossa olisi myös keskusta ( + kd). Tämäkin on epätodennäköinen, koska viitaten vuoteen 2017, niin kokoomus ei ota Purran johtamia perussuomalaisia helposti hallitukseen. Mutta siis kok + ps + kes.
  4. Ps suurin. Tässä puolestaan olisi luontevin vaihtoehto ’Sipilä’ – kakkonen. Siis ps + kok + kes, tarvittaessa kd lisäksi.
  5. Ps suurin. Edellisessä on taktisesti ongelmallista, jos ei ole muita kuin yksi uskottava vaihtoehto. Kenties kuitenkin hallitus on mahdollista tehdä sdp:n kanssa, lisäksi tarvittaisiin keskusta, koska oikeasti vihreät ja rkp eivät ole vaihtoehtona. Siis ps + sdp + kes + kd. Teoriassa myös liike nyt.
  6. Sdp suurin. Yksi hallituspohja voisi olla sama kuin Marinin nykyinen. Kenties kd:llä täydennettynä, jos enemmistön turvaväli vaatii. Siis sdp + kes + vih + vas + rkp.
  7. Sdp suurin. Toinen hallituspohja voisi olla punasini. Katso kohta 1., mutta erona se, että kd:n tilalle vas.

Hahmottelen yllä olevien tietojen perusteella todennäköisimmät vaihtoehdot järjestyksessä:

  1. 40 % => Orpo/kok + sdp + vih + rkp
  2. 20 % => Purra/ps + kok + kes
  3. 20 % => Marin/sdp + kes + vih + vas + rkp
  4. 20 % => jokin muunlainen kokoonpano

Liikkuvia osia on tietenkin paljon, eikä vähiten vaalitulos. Ja lisäksi teoriassa, jos on olemassa todellinen tai hyvään yhteisymmärrykseen perustuva kassakaappisopimus (vrt. 1980-luvun loppu), niin saattaa tulle tilanne, jossa suurin puolue ei helpolla löydä yhteistyökumppania. Oletan ohessa, että keskusta on tulossa mahdollisuuksien mukaan hallitukseen tälläkin kerralla.

Ohessa kiinnostuneille linkki kirjoitukseeni hallituksista Holkeri - Marin aikajänteellä. 

   

Avainsanat: politiikka, eduskuntavaalit, pääministerit, kansanedustajat