Hjalliksen vaalitentti MTV:llä

Share |

Keskiviikko 8.3.2023 - Juha Vuorio


Kun nyt pidän ainakin nämä vaalit lomaa, niin katselen asioita ulkopuolisen näkökulmasta.

MTV:n tentissä Hjalliksella yllättävän selkokielistä esiintymistä, ja kohtalaisen järkevän kuuloisia teesejä.

Valtionvarainministeriön leikkauslistasta puhuttaessa Hjallis ihmettelee mm. ruuan arvonlisäveron nostamista (jota Hjallis ei kannata) ja esittää asumistuessa sen ylärajan laskemista (neliötä kohden).

Yritystukia ja kehitysapua pitäisi laskea. Tosin kun korot nousevat pitää korkomenojen nousu ottaa vielä uudelleen huomioon. Säästäminen ei auta vaan talous pitää saada vauhtiin. Oletettavasti kuitenkin hallinnon ähkyä pitää purkaa.

Mm. Suomessa ei olla pystytty viimeisten 15–20 vuoden aikana sellaisiin muutoksiin, joita on tehty Saksassa, Tanskassa ja Ruotsissa. Hjalliksen mielestä esim. kokoomus saa runsaasti avustusta työnantajapuolelta (EK), ja kuten tiedämme, niin vasemmisto puolestaan omilta viiteryhmiltään. Hjallis siis kritisoi sitä, ettei työmarkkinoita ole osattu kehittää.

Hjallis uskoo, että irtisanomissuojan huonontaminen helpottaa ihmisten palkkaamista, samoin paikallista sopimusta pitäisi edustaa. MTK ja keskusta ovat puolestaan naimisissa.

Hjallis kertoo, ettei ole viiteen vuoteen ollut venäjän suuntaan enää tekemisissä, jälkeenpäin sanottuna tuo Venäjän liikku oli siis virhe.

Vapaakauppa on kaikkein tärkein asia EU:ssa (myös ihmisten liikkuminen). Hjallis ei ymmärrä (en minäkään) että olemme vastaamassa muiden maiden veloista, kun emme hallitse edes omaa velkaantumistakaan (EU-tukipaketti tulee mieleen).

EU on tärkeä, mutta nyt on menty muissa asioissa aivan liian pitkälle, esim. luonto ja metsät eivät kuulu EU:lle, itse lisään, etteivät energiaratkaisutkaan.

Liike Nyt on velkaa Hjallikselle, jolla päästiin aikoinaan alkuun. Enää ei tarvitse. Kansanedustajaa kohden puolueet siis saavat 180 000 euroa vuodessa. Hjallis ehdottaa regressiivistä puoluetukea (isoille vähemmän).

Hjallis kertoo heidän tavoittelevan kymmentä kansanedustajaa (itse tein kuukausi sitten veikkauksen että saisivat yhteensä kaksi, ehkä kaiken mennessä nappiin kolme), ..

Mikkeli ja Seinäjoki, Uusimaa, Tre, Turku mainittiin ja Jere Karalahti Helsinkiin.

Hjalliksen mukaan liike nyt saa kannatusta 1/3 kokoomuksesta, 1/3 ps:lta ja 1/3 muilta.

Lopuksi palattiin viime vaaleihin, jolloin syytettiin Hjalliksen irtiottoa siitä, että kokoomus ei päässyt suurimmaksi, itse lisään että samalla tavoin voisi syyttää sinisiä siitä, että ps ei päässyt suurimmaksi.

Meillä on sirpaleinen puoluekokonaisuus, joka johtuu vaalijärjestelmästä. Kaikissa vaaleissa voi esittää vastaavia päättelyjä. Tavallaan todenmukaista mutta siis täti - setä -akselilla.

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/hjallis-harkimo-tuohtuu-tentissa-ja-lataa-tylyn-viestin-kokoomukselle/64c4a218-96d7-4f56-8ef8-dbb2bc80eead