Yanis Varoufakis | Cambridge Union

Share |

Torstai 9.3.2023 - Juha Vuorio


Yanis Varoufakis menee heti asiaan tässä Cambridge Unionin (ilmeisesti sikäläinen ylioppilaskunta) esitelmätilaisuudessa. Yanishan oli Kreikan ns. velkakriisin aikoina valtionvarainministerinä:

USA tulee vaatimaan, EU:ta maksamaan sodan vauriot, Ukrainan jälleenrakentamisen ja ottamaan Ukrainan EU:n ainakin jonkinlaiseksi jäseneksi.

USA on hyvä rahoittamaan sotimista, olipa ne sitten Persianlahdella tai Ukrainan armeijan aseistamista. Mutta jälleenrakentamisiin he eivät yleensä ole innokkaita.

Kuka edustaa EU:ta näihin asioihin, kuten Ukrainan (erään arvion mukaan) lähes biljoonan maksavaaan jälleenrakentamiseen liittyvissä keskusteluissa?

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on lähinnä vitsi (samaa mieltä). Myöskään Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja (et edes muista nimeä) ei edusta EU:ta. Edustaako EU:ta sitten Olof Scholz tai Emmanuel Macron vaikuttavilla personallisuuksillaan? Ei edusta.

Veto-oikeutta näissä kysymyksissä käyttää Puola, Liettua, Latvia ja Viro, jotka kokevat olevansa liian lähellä Putinia. Meille on siis muodostumassa voimakas geo-strateginen epäsuhta siihen, kuka maksaa viulut EU:ssa ja kuka päättää asiat.

Tulevaisuudessa esimerkiksi tuon jälleenrakentamisen rahoittaminen tulee vaikeaksi, koska Saksan teollisuuden pohja tulee murenemaan. Syynä tähän on halvan venäläisen kaasun puuttuminen, työvoiman kallistuminen (inflaatio) ja Kiinan kauppasuhteiden heikentyminen Yhdysvaltojen painostuksen takia.

Meillä on ollut tapana sanoa, että EU vahvistuu kriisi kriisiltä. Tämä oli totta vuoteen 2010 asti. Sen jälkeen on menty pysyvää alamäkeä.

Selvästikään ei olla menossa lähemmäksi poliittista unionia (itse sanoisin että onneksi). Varoufakis oli juuri vierailulla Meksikossa, alueellisessa vaikuttajamaassa. He eivät olleet yhtään kiinnostuneita EU:sta. En olisi ollut minäkään.

Sitten tuli yleisökysymys, että mikä mahtaisi olla Britannian rooli tulevaisuuden Euroopassa kaikkine (Euroopan) ongelmineen. Varoufakis kertoo olleensa Brexitin vastustaja mutta ei kuitenkaan ole ajatellut EU:ta ainoana vaihtoehtona eri maille. Ihmetteli kovasti EU:n kampanjointia, jossa he esittivät (perinteelliseen tapaansa) uutta kansanäänestystä jotta saataisiin oikea tulos.

Ensiksi Britannian tulee alkaa elämään Brexitin kanssa. Britannia tarvitsee suunnitelman (teollisten) investointien kehittämiseksi ja lisäämiseksi. Britanniassa ei ole ollut koskaan näin paljoa rahaa (Lontoon City) ja siihen verrattuna näin alhaista investointitasoa.

Tarvitaan myös Pohjois-Irlantiin tavat hoitaa asiat Irlannin kanssa, jotka muodostavat yhden taloudellisen kokonaisuuden. Myös EU:n suuntaan tarvitaan uusi kauppa-, ym.- sopimus.

Kuulemma oikeistossa puhuvat usein Singaporesta Thameksen alueella. Varoufakis arvelee, etteivät nämä oikein tiedä, miten Singaporen finanssipuoli toimii. Se nimittäin edustaa voimaperäistä valtiokapitalismia.

Britannian talous perustuu asuntojen ym. ylikuumenneeseen kuplaan. Jos haluaa tehdä jonkin suunnitelman, sen tulisi pyrkiä selviämään seuraavat 40 vuotta ilman että tuo kupla puhkeaa. Ottaen huomioon mm. digitaalisen rahan ja työntekijöiden oikeuksista huolehtimiset.

Kupla (kuuma ilma) lähti liikkeelle Thatcherin ajoista lähtien. Nyt seuraa pitkä stagnaation aika, eikä siksi pystytä käyttämään Cityn rahavirtoja hyväksi.

     *****     *****     *****     *****     *****

Myös finanssimarkkinoita voidaan joskus ajatella sosialismina, ainakin kun mennään toisten taskuille. Sosialidemokratiaa voidaan ajatella siten, että silloin hallitus auttaa työmarkkinaosapuolia neuvottelemaan ja saamaan hyviä tuloksia.

Teollisuuskapitalismi on siirtynyt monista Euroopan maista muualle muuttuen finanssikapitalismiksi. Nyt sosiaalidemokraatit (ja ehkä muut poliitikot) lupaavat vapauttaa näiden toimintaympäristön. Nykyään teollisuuden ennen tarjoama reaalitalous on muuttunut Wall Streetin ja Lontoon Cityn tarjoamiksi pyramideiksi.

Kun jo ikääntynyt Paul Volker esitti Obamalle finanssikriisin myötä useita rajoituksia finanssimarkkinoiden toimintaan. Niin nämä investointipankit sanoivat, etteivät voisi enää tarjota innovatiivisia ratkaisuja alalla. Volker puolestaan huomautti, että ainoa hänen näkemänsä innovaatio pitkän uransa aikana on pankki- ja maksuautomaatti.

Kun investointipankkien korttitalot romahtavat, niin uuden polven sosialidemokraattiset poliitikot alkavat tukemaan pankkeja. Näillä poliitikoilla ei ole kykyä analyysiin eikä ole myöskään moraalista selkärankaa. Työväenpuoluetta ei enää ole, siten kuin se on aiemmin ollut.

     *****     *****     *****     *****     *****

Keskustellaan miten maailmaa voi muuttaa ilman sisällissotia tms. Vaikeaa on. Stalin vankileirit olivat kommunistien rakentamia toisia kommunisteja varten.

Yleisökysymys: Itä-Euroopassa ei ole vasemmistoa (Yanis nyökkää). Kysyjä ilmoittautuu sosialistiksi. Kysyjä pitää EU:ta hyvänä, koska se kuitenkin on sosialidemokraattinen. Yanis on osittain samaa mieltä. Ennen muinoin Kreikassa oli salainen poliisi. Nyt puolestaan poikkeavien voisi Puolassa voisi olla vaikeampaa, jos Puola ei olisi EU:ssa.

Itä-Euroopassa muistutetaan Stalinin vainoista ja sanotaan sosialismin olevan paha. Kuitenkaan kristinuskoa ei sanota pahaksi aikoinaan vaikuttaneeseen inkvisitioon vedoten. Tai demokratiaa ei voi tuomita Ranskan vallankumouksen verisyyden takia.

Ohje Baltian maille ja Puolalle oli: lopettakaa ajattelemasta Venäjää yksipuolisesti. Russofobia ei ole politiikkaa vaan rasismia tai fasismia. Parasta, mitä voit tehdä Putinille on olla russofobi. Kun Venäjältä tulee porukkaa paeten sikäläistä hallintoa, niin Baltian maiden hallitukset käännyttävät nämä takaisin. Sen sijaan kannattaisi luoda vuoropuhelua nimenomaan Venäjän demokraattien kanssa.

     *****     *****     *****     *****     *****

Yksi kysyjä nimittää nykyistä finanssisektoria ml. Amazonit jne., feodalismiksi. Opiskelija ovat ensimmäisenä vuotena kommunisteja, mutta jo kolmantena vuotena työskentelevät JP Morganille. Miten siis voi elää ja silti noudattaa arvojaan.

Monesti ajatellaan, että internet (Amazon jne.) on markkinat, mutta ne eivät ole, vaan pilvimarkkinat. Aikoinaan kun siirryttiin feodaalisuudesta kapitalismiin, siirryttiin maan omistamisesta koneiden omistamiseen. Nyt ollaan siirtymässä digitaaliseen maahan, joiden vuokraajat ovat eräänlaisia vasalleja. Voi puhua pilvitilan vuokraamisesta.

Samalla ne, jotka valmistavat tavaroita menettävät valtaa, ja tietenkin rahaa. Tesla on mennyt reilusti BMW:n ohi, ei siksi, etteivätkö BMW:t ole hyviä, vaan koska raha tulee jatkossa muusta kuin insinöörituotteista. Lisäksi sähköautot ovat paljon yksinkertaisempia kuin polttomoottoriautot.

Kiinalaiset kehittivät hienon finanssi- ja palvelukonseptin. Samalla kontrolloiden tarvittavalla tavalla asioita. Meksikossa puolestaan Yhdysvaltojen yhtiöt valmistavat asioita, jotka kuljetetaan walmartteihin USA:n puolella. Ihmiset puolestaan eivät saa liikkua vastaavasti.

     *****     *****     *****     *****     *****

Entä Kreikka, mitä olisi kannattanut tehdä heidän veloillensa, kun ns. velkakriisi puhkesi. Aikoinaanhan ratkaisuna oli pakottaa Kreikka ottamaan lisää velkaa, että velkaongelmat saataisiin hoidettua. Koko euroalue luotiin toimimaan täydellisessä maailmassa, eikä siinä ollut iskunvaimentajia. Sitten keksittiin alkaa lainoittamaan konkurssikypsää porukkaa.

Kreikka olisi halunnut mennä konkurssiin, mutta näin sen ei annettu tehdä. Piti ottaa lisää lainaa, joilla maksettiin vanhoja pois ja sitten lainojen korkoja sekä muita menoja. Viimeisen kahden vuoden aikana EKP on lainannut Kreikalle 55 miljardia euroa.

Kreikka on oikeasti edelleen konkurssissa, mutta EKP:lle ja monille liikepankeille on halvempaa lainoittaa yhä vain lisää Kreikkaa. Kreikan kansantalouden velka on noin 800 miljardia, kun BKT on 200, noita lainoja ei makseta koskaan. Koko homma on siis näyttelyä, kupla vain kasvaa ja pysytellään pois otsikoista.

Edelleen ALV on Kreikassa 24 prosenttia, siis maassa, joka on konkurssissa. Varoufakis kuvailee pienyrittäjän arka tuossa tilanteessa ja se on vaikea. Vertaus Havaijiin on mielenkiintoinen. Siellä tavallinen porukka asuu slummeissa, ja matkustaa päivittäin loistohotelleihin palvelemaan turisteja ja sitten takaisin. Tuo olisi siis myös Kreikan kohtalo. Kreikan olisi loogista sanoa sopimus irti. Samaa mieltä. Jota olin jo silloin joskus.

tässä youtube-linkki vielä kerran, ..