Vieraiden kielten puhujat Oulun tilastolliseen vuosikirjaan

Share |

Lauantai 18.3.2023 - Juha Vuorio


Olen valtuustoaikanani tehnyt lukuisia aloitteita vaihtelevalla menestyksellä. Usein nuo aloitteet vastauksissa vain lähinnä odetaan eikä asioille välttämättä tehdä mitään.

Kuitenkin aina silloin tällöin tulee aloitteita siten, että niihin tulee selvä myönteinen vastaus toimenpiteistä. Niin kävi nytkin. Täytyy lisätä, että Oulussa on viimeisen parin vuoden aikana uusiutunut ylintä johtoa, ja vaikuttaa siltä, että muutos on ollut parempaan suuntaan.

Tein aloitteen, jossa esitin, että vieraiden kielten puhujien määrät kerrottaisiin Oulun tilastollisessa vuosikirjassa tästä eteenpäin. Tietenkin soveltuvin osin, kun ei nyt jokaista muutaman ihmisen kieliryhmää kannata julkaista. Tilastokeskuksella on juuri tällainen linja ja siihen vetosinkin.

 
Konsernihallinnon vastaus valtuustoaloitteeseen:

"Oulun kaupunki julkaisee tilastollisen vuosikirjan vuosittain, ja seuraava julkaistaan loppukeväästä 2023.

Tilastollisen vuosikirjan tehtävänä on tarjota mahdollisimman luotettavaa vertailukelpoista tietoa Oulun alueesta, asukkaista

ja heidän elinoloistaan. Lisäksi kirja sisältää tietoa pohjoismaisista suurkaupungeista ja niiden seuduista. Kirjan toisena tärkeänä tehtävänä on palvella kaupungin suunnittelua ja päätöksentekoa tilastollisena yleisjulkaisuna.

Oulussa asuu noin 10 000 muuta kuin suomea, ruotsia tai saamea puhuvaa kuntalaista eli 4,8 % väestöstä. Vieraskielisten määrä on kasvanut tasaisesti viime vuosina.

Valtuustoaloitteessa ” Tilastolliseen vuosikirjaan asukkaiden eri kielten puhujien määrät” pyydettyjä eri kieliä puhuvien asukkaiden määrää kuvaavia tilastoja otetaan mukaan seuraavaan tilastolliseen vuosikirjaan. Ne täydentävät tilastokirjan ”Väestö ja väestönmuutokset” -osiota"

Avainsanat: valtuustoaloite