Mielenkiintoinen eversti Douglas Macgregorin haastattelu viime vuoden lopulta nimenomaan Suomen turvallisuuteen liittyen.
Macgregor tuo esille useaan kertaan, kuinka vaarallista Suomelle on päästää USA:n sotilaat tänne vapaasti liikkumaan (DCA-sopimus).
USA:n kannalta on oivallista saada innokkaita sotijoita ja vaikkapa Suomen korvetit (ehkä hävittäjätkin) omaan arsenaaliinsa. Ja erinomainen asia (USA:lle) on myös se, että voi käydä (proxy-sotijoiden ansiosta) sodat kaukana kotoa.
Macgregor tuo esille myös sen, että USA:n armeija on nykyään heikoimmillaan pitkään aikaan, maavoimien vahvuus on alle puoli miljoonaa.
Venäjäänkin perehtynyt Macgregor pitää selvänä, että Putinilla ei ole mitään haluja alkaa Neuvostotyyliin uudelleen hallitsemaan Itä-Euroopan maita, siihen ei ole Venäjällä mitään mahdollisuuksia.
Macgregor haluaisi (kuten minäkin) olla väleissä Venäjän kanssa, eikä suinkaan harjoittaa eristyspolitiikkaa (joka on selvästi keino saada konflikteja syttymään).
Macgregor lisäksi muistuttaa uusista sotilasmahdeista kuten Iranista ja Turkista.
Macgregor muistuttaa kuinka pötypuhetta Vietnamin sodan motiiviksi ilmoitettu demokratian puolustaminen oli, sen sijaan siellä kuoli 58 000 yhdysvaltalaista ja USA sai aikaan kahden miljoonan vietnamilaisen kuoleman aikaiseksi.
Macgregor on kuitenkin luottavainen, että yhdysvaltalaiset heräävät Washingtonin ylläpitämästä kuplasta ja muuttavat maansa tähän astista paremmaksi sekä itselle että muulle maailmalle. Parantaen samalla yhdysvaltalaisten asemaa ja turvallisuutta.
Euroopalle Macgregor toivoo Bismarckilaista ajattelua ja Suomelle samanlaista varovaisuutta sotajoukkojen käytössä kuin mitä Mannerheimilla oli; valitettavasti en usko, että ulkopoliittisella johdollamme on tällaista kykyä tai halua.
Mannerheimin varovaisuus teki sodan jälkeen yhteiselon mahdolliseksi Venäjän kanssa.