Korkman: Suomen eurojäsenyys vakava erehdys

Share |
22.01.2018

Kauppalehti kuuluu suomalaisen median parhaimmistoon, koskapa se julkaisee poliittisen valtaeliittimme vastaisiakin mielipiteitä. Harmittavasti professori Korkman ei huomannut näitä ongelmia toimiessaan useissa korkeissa viroissa. Kuva ja juttu Kauppalehti

Korkman: Suomen eurojäsenyys vakava erehdys

Korkmanin mukaan Suomi on juuttunut pitkäkestoiseen taantumaan. Ennen muinoin ongelma olisi ratkaistu devalvoimalla, mutta euro-oloissa se ei onnistu. Hallitus ei ole kyennyt tarvittaviin rakenteellisiin uudistuksiin eivätkä työmarkkinajärjestöt sopeutuksiin kilpailukyvyn palauttamiseksi.

”Tämän päivän näkökulmasta Suomen eurojäsenyys näyttää vakavalta talouspoliittisesti erehdykseltä”, Korkman kirjoittaa torstaina julkaistussa kirjassaan ”Väärää talouspolitiikkaa” (Otava 2015).

”Erehdyksen korjaaminen eurosta eroamalla ei kuitenkaan ole realistinen näkymä useista poliittisista, juridisista ja myös taloudellisista syistä”, hän jatkaa.

Korkmanin mielestä koko EU:n rahaliitto ja kriisinhoito ovat epäonnistuneet.

”Rahaliitto oli uljas hyppy tuntemattomaan, joka on toistaiseksi epäonnistunut surkeasti. Nykytilanteessa rahaliittoa ei pidä koossa sitä koskeva innostus vaan pelko siitä hallitsemattomasta taloudellisesta ja poliittisesta katastrofista, johon hankkeen peruuttaminen herkästi johtaisi”, Korkman kirjoittaa.

Korkmanin mukaan rahaliitto perustuu sille toiveajattelulle, että palkat ja hinnat sopeutuvat ja turvaavat kilpailukyvyn ja työllisyyden.

Toiveajatteluun perustui myös silmien sulkemiseen siltä vaaralta, että pankit ja jopa valtiot voisivat rahaliiton oloissa ajautua maksukyvyttömyyden ja vararikon partaalle.

Koko euron tulevaisuus on Korkmanin mukaan hämärän peitossa:

”Hanketta on vaikea viedä eteenpäin, mutta sitä on vielä vaikeampi peruuttaa”, Korkman kirjoittaa.

24.04.2018Marko Hamilo Ylen hampaissa
18.04.2018Turun terrori-iskun suomalainen silminnäkijä
29.03.2018EU:n unelma avonaisista rajoista tuo kurjuuden tullessaan
17.03.2018Valtamedia erkanee perinteisistä ihanteistaan
22.02.2018Lastensuojelusta on tullut huostaanottoautomaatti
22.01.2018Korkman: Suomen eurojäsenyys vakava erehdys
10.01.2018Kysymyksiä Väyryselle
10.01.2018Heikki Porkan jouluterveiset
07.01.2018Ruotsi tuhon tiellä
24.12.2017Eurobarometri - Liittovaltio tai ero

Siirry arkistoon »