Ulkomaalaisten asumiskulut kunnille

Share |
27.10.2018

Alinna oleva juttu on lainattuna Pauli Vahteralta Vantaalta.

Itakeskus_Juha_Haataja_02.jpgVahteran mukaan esimerkiksi pääkaupunkiseudulla suurin osa uusista asunnoista annetaan maahanmuuttajille, jotka eivät käytännössä koskaan tule maksamaan asunnoistaan, eikä suuri osa heistä todennäköisesti myöskään tule työskentelemään.

Työtä tekevät suomalaiset puolestaan joutuvat asumaan kehyskunnissa ja käyttämään valtavasti aikaa työmatkaliikkumiseen.

Tämä asuminen on merkittävä korruption muoto, koska kyseessä ovat joko sijoitusasunnot tai kaupunpungin vuokrayhtiön asunnot, ja valtio maksaa omistajille runsaan ja riskittömän tuoton. 

Esitän, että jokainen kunta vastaa itse alueellaan olevien maahanmuuttajien asumiskuluista, sen mukaan kuin haluavat. Kannatan myös tuota Vahteran esitystä, että jos ei muuta majoitusta tällainen laillisesti maassa oleva saa, niin sijoitetaan sitten sinne minne valtio käskee, kutan syrjäseuduilla oleviin tyhjiin asuntoihin.

Kuva Juha Haataja/Flickr

Ja Vahteran juttu:

"Suomessa maahanmuuttajat keskittyvät muutamaan kaupunkikeskukseen. Pääkaupunkiseudulla käytännössä valtaosa uusista asunnoista annetaan maahanmuuttajille, jotka eivät tule koskaan maksamaan asumistaan. Asunnoista on pulaa ja hinnat nousevat suomalaisille mahdottomiksi hankkia. Sijoittajat kuten ammattiyhdistysliike tekee valtavat voitot asumistukirahoista.

Valtio maksaa asumisen, mutta asunnot jäävät sijoittajien omistukseen. Edes kaupunkien omien vuokra-asuntoyhtiöiden suuret velat eivät näy julkisena velkana, vaikka valtio maksaa kaikki: korot, lyhennykset ja hoitomaksut.

Suomessa pitää siirtyä menettelyyn, jossa maksaja eli valtio määrää, missä tulija asuu. Näin tehdään Ruotsissa. Tyhjiä kerrostaloasuntoja on ympäri Suomea. Irakilainen nuori mies laitetaan vaikka Kiihtelysvaaraan asumaan, eikä sieltä ole muuttamista viiteen vuoteen minnekään, ellei omilla rahoillaan maksa asumista. Anteeksi kiihtelysvaaralaiset. Ei tarvitse rakentaa mitään uutta heidän takiaan, eikä vanhoja asuntoja tarvitse purkaa. Säästöt julkiselle taloudelle ovat satoja miljoonia vuodessa, eikä julkinen talous velkaannu heidän takiaan. Ay-pomot toki itkevät, mutta tuskin heidän palkkojaan alennetaan, vaikkei lisäosinkoja enää asumisesta maksettaisi.

Jos tulijat aidosti ovat turvapaikanhakijoita, ei heidän tarvitse turvan takia asua pääkaupunkiseudulla junaratojen varressa. Parempi turva heillä siellä jossain on kuin Kotkassa, jossa irakilaiset jo lahtaavat toisiaan.

Vaikka Suomessa muodollisesti on oikeus valita asuinpaikkansa, eivät suomalaisetkaan sitä voi tehdä. He asuvat siellä, missä on edullisinta, mikä usein tarkoittaa pitkiä työmatkoja. Sellaiset, jotka eivät edes tee töitä, ei tarvitse asua parhailla Helsingin uusilla asuntoalueilla."

17.05.2019Sitran tehtävänimikkeet
09.05.2019On aika kaataa rahanvaihtajien pöytä
02.05.2019Vastaukset hallitustunnusteluihin
25.04.2019YK:n tulee palauttaa pakolaiset kotiin eikä edistää siirtolaisuutta
26.03.2019Hoiva-Frankesteinin hirviö
05.03.2019Varallisuutemme muiden suihin
19.02.2019Ylimielistä lainvalmistelua
07.02.2019Hallitus ei noudata turvapaikkapoliittista ohjelmaa
22.01.2019PS tukee teollisuusliittoja ilmastopolitiikassa
15.01.2019Yhteenveto haittamaahanmuutosta

Siirry arkistoon »