Kansalaisten valvonta idässä ja lännessä

27.11.2022

Siteeraan seuraavassa Gerd Gigerenzer’in kirjaa ’Miten säilyttää äly älymaailmassa’ (Terra Cognita 2022). Juttu on välillä hieman lyhennettynä sivuilta 199–203. Kirja on muutoinkin mielenkiintoinen.

Kiinassa ja Intiassa on menossa maailman suurimmat henkilöaineiston keräämisprojektit, joita ao. hallinnot ja teknologiayhtiöt johtavat yhdessä. Nämä ovat Kiinan sosiaalinen luottoluokitusjärjestelmä ja Intian Aadhar. Aadhar rakentaa intialaisista tietokantaa, joka sisältää väestö- ja biometristä informaatiota, kuten iiriskuvia.

Ensimmäisessä vaiheessa, joka on parhaillaan käynnissä, nämä hallinnot kehittävät ohjelmistoa ja kokeilevat sitä hämmästyttävän suuren julkisen hyväksynnän tukemana. Ajanuksena näyttäisi olevan, että digitaalinen silmä tarkkailee ja muuttaa käyttäytymistä, vähentää väkivaltaa ja lisää toimintojen moraalia ja talouden tuotantoa.

Kiinan onnistunut tartunnan saaneiden seuranta koronapandemiassa osoitti tiukan valvonnan edut ja antoi hallinnolle mahdollisuuden laajentaa ja nopeuttaa teknologiaa. Luottamus hallintoon ja valvonnan kouluttavaan vaikutukseen ovat korkealla. Esimerkiksi nimettömässä verkossa tehdyssä selvityksessä 80 prosenttia kiinalaisista hyväksyi sosiaaliset luottoluokitusjärjestelmät, mutta vain yksi prosentti ei hyväksynyt (lopuille asia oli merkityksetön).

Tässä vaiheessa länsimaalaiset usein ajattelevat, että em. kehitys on ”kiinalaisten ongelma”. Harvemmat näyttävät huomaavan tai edes haluavat huomata, että vastaavanlaista tapahtuu myös lännessä. Tämä vaikka Edward Snowden paljasti, että Yhdysvaltain hallinto johti salassa yhdessä Applen, Facebookin, Googlen, Microsoftin ja muiden teknologiayhtiöiden kanssa kansallisia ja globaaleja valvontaohjelmia.

Tämä lännen valvonta ei tarkoita, että joku lukee viestejäsi tai kuuntelee puhelujasi, vaikka sitäkin voi tapahtua. Se tarkoittaa, että meta-aineistosi kirjataan, siis minuuttikohtaista aineistoa siitä, millä sivustoilla olet käynyt, missä olet, missä vietit yön, kenen kanssa ja kuinka pitkään: koko digitaalinen jalanjälkesi.

Kun Snowden paljasti hallinnon kansalaisten tietämättä tekemän valvonnan mittakaavan, suurin osa yhdysvaltalaisista sulki silmänsä ja suosi hänen haastamistaan rikosoikeuteen maanpetoksesta.

Britanniassa Hallinnon viestintäpäämaja loi (GCHQ) loi vastaavanlaisen joukkovalvontaohjelman, jonka koodinimi on KARMA Police ja joka seuraa kansalaisten pikaviestejä, sähköposteja, puhelinsoittoja, pornosivuilla käyntejä, sosiaalista mediaa, verkkokeskusteluja ja kaikkea muuta, mitä ihmiset tekevät verkossa. GCHQ hakkeroi myös eurooppalaisten yhtiöiden tietokoneverkot ja maailman suurimman SIM-korttien valmistajan Gemalton varastamalla salausavaimia, jotka suojaavat matkapuhelinviestinnän yksityisyyden.

Kaikkiaan hallinnon ja teknologiayhtiöiden tiedonvaihto tapahtuu yhdellä kahdesta tavasta: suorat käskyt salataan kansalta ja aineiston keruu ylävirrassa salataan valvotuilta yhtiöiltä.

PRISM-ohjelman ansiosta NSA voi vaatia, että Google, Facebook, Microsoft, Skype ja muut luovuttavat sille käyttäjäaineistoa, kuten sähköpostia, valokuvia j a verkkokeskusteluja.

Ylävirran valvonta on vielä kajoavampaa ja sitä hallinnoi NSA:n Special Sources Operationin (Erikoislähdeoperaatio), joka on upottanut salaisia salakuuntelulaitteita yhtiöiden tiloihin kautta maailman.

Miten se toimii? Kuvitellaan, että avaat verkkoselaimen, kirjoitat hakutermit ja painat enter-näppäintä. Hakusi ei mene suoraan palvelimeen, vaan matkallaan sen on kuljettava Yhdysvaltain liittolaismaissa toimivissa suurissa televiestintäyhtiöissä olevien salaisten palvelinten kautta. Tällöin näiden servereiden ohjelmat tekevät kopion tulevasta aineistosta ja etsivät siitä epäilyttäviä avaintermejä. Jos olet kiinnostunut esimerkiksi XKeysourcesta (vakoiluohjelmisto) ja kirjoitat tämän termin hakukoneeseesi, sinut luultavasti huomataan ja päätettään mitä viraston haittaohjelmaa käytetään sinua vastaan. Haittaohjelmalla pääsee kaikkeen aineistoosi, ei vain meta-aineistoon ja se lähetetään sinulle pyytämäsi verkkosivuston mukana. Tähän kuluu alle sekunti etkä huomaa mitään.

Tätä on tehty täysin salassa, eikä kansalla ole milloinkaan ollut mahdollisuutta lausua siitä mielipidettään. Joukkovalvonnalle on annettu harmittomalta vaikuttavia nimiä jne. Sen sijaan Kiinan hallinto on kertonut avoimesti valvontajärjestelmänsä rakentamisesta.

Länsimaiden hallinnoilla on taipumus suvaita länsimainen valvontakapitalismi ja tähän liittyvien toimintojen keskittyminen harvojen jättiläisten käsiin.

Googlen entinen pääjohtaja Eric Schmidt (moralisoi ihmisiä ja) muistutti, että ”jos sinulla on jotakin, jota et halua kenenkään tietävän, ehkä sinun ei olisi ylipäätään pitänyt ryhtyä siihen.” Tämä neuvo olisi voinut tulla melkein miltä vain autoritaariselta hallinnolta.

Toinen vaihe: sosiaaliset luottoluokitusjärjestelmät tukevat autoritaarisia järjestelmiä kautta maailman. Tällöin esimerkiksi Kiinan sosiaalinen luottoluokitusjärjestelmä toimii täydessä mitassa Kiinassa.

Sesame Creditin kaltaiset kaupalliset järjestelmät ja hallinnon järjestelmät ovat muuntuneet yhdeksi, yhtenäiseksi järjestelmäksi. Kiina todennäköisesti pyrkii viemään järjestelmää kanssaan läheisissä suhteissa oleviin muihin autoritaarisiin maihin.

Kiinan järjestelmään kuuluu myös Suuri palomuuri, jolla voidaan eristää jokin maa muiden maiden internetistä. Vaikuttaa siltä, että edellä mainitut lännen teknologiajättiläiset ovat ainakin aiemmin tehneet läheistä yhteistyötä Kiinan kanssa tämän hankkeiden edistämiseksi.

Toisen vaiheen myötä saattaa olla mahdollista, että ihmiset huomaavat palomuurien ja valvontajärjestelmien suojaavan heitä useilta vaaroilta tai haitoilta. Järjestelmien tarkoitus ei ehkä ole estää normaalia tiedonsaantia tai tavallista vapaata keskustelua.

Mutta keskeistä tulee olemaan myös joissain tilanteissa laajojen hallinnon vastaisten oppositioiden syntymiset. Tällöin saattaa tapahtua, että valvonnan ja verkkoseurannan seuraamukset ovat huonompiakin, … ja myös meillä lännessä. Täytyy tähän lisätä että Orwell oli todellinen näkijä.

Itse lisään vielä loppuun, että Kanadan pääministerin Justin Trudeaun tempaukset viime aikoina osoittavat nykyisen kehityksen vaarjoja. Uskon, että Kanadan mielenosoitukset olisi voinut hallita ilman kansalaisoikeuksiin puuttumisiakin, joita Trudeau hallintoineen toteutti.

          *****          *****          *****
 

07.03.2024Victoria Nuland eroaa: katastofaalinen ura takana
05.03.2024Turvetuotannon muistoksi
02.03.2024Oikeuslaitos on rikki
29.02.2024EU:n ennallistamisasetus
15.02.2024Biden, Blinken ja CIA:n vaaliavustajat
14.02.2024Korruptiontorjunta kunnissa - julkiset hankinnat
12.02.2024Ulkoministeriö USA:n sotilassopimuksesta DCA:sta
10.02.2024Tuulivoimalat ja ympäristö
08.02.2024Fingrid - energiakartelli
03.02.2024Eurooppa huolissaan Bidenin USA:n protektionismista

Siirry arkistoon »