Ukrainan rauhanneuvottelut maaliskuu 2022

23.04.2023

Harva taitaa tänä päivänä muistaa, että Ukraina ja Venäjä kävivät rauhanneuvotteluja Istanbulissa maaliskuussa 2022, eli Venäjän hyökkäystä seuraavana kuukautena. Tiettävästi ukrainalainen osapuoli lähti pois neuvotteluista, vaikka niissä oli edistytty.

Länsimainen poliittinen johto, samoin kuin media ja asiantuntijat ovat tuoneet koko ajan voimakasta näkemystä, että aselepoja ja/tai neuvotteluja ei tule tehdä/aloittaa, koska Venäjä saattaisi hyötyä siitä.

On siis parempi antaa veren vuotaa ja Ukrainan raunioitua. Myös Suomen pääministeri antoi tämän tilanteen jatkumista kannustavan lausunnon.

Täytyy sanoa, että alas on länsimainen sivistys vajonnut. Sodastahan hyötyy ainakin Yhdysvaltojen öljy- ja kaasuteollisuudet sekä sotatarviketeollisuus. Toinen, mielestäni pienempi hyötyjä on Kiina, jonka syliin Venäjä nykymenolla putoaa. Silti myös Kiina on vaatinut neuvotteluja, päinvastoin kuin militaristiset länsimaat.

Iltalehden juttu 29.3.2023 Istambulin rauhanneuvotteluista.

Iltalehden mukaan 31.3.2022 julkaistussa jutussa Venäjä ja Ukraina tapasivat Turkissa ja Ukraina esitti jutun mukaisen listan ehdotuksista rauhan saamiseksi.

Riippumaton venäläismedia Meduza julkaisi toimittaja Farida Rustamovan käsiinsä saaman listan Ukrainan Venäjälle ehdottamista rauhanehdoista. Ukrainan neuvottelijoiden kerrotaan antaneen kyseinen kymmenkohtainen lista venäläisille neuvottelukumppaneilleen Istanbulin rauhanneuvotteluissa.

Iltalehti käänsi kokonaisuudessaan riippumattoman venäläismedian Meduzan julkaiseman listan Ukrainan ehdotuksista.

Sellaista tietoa on tullut, että nimenomaan Ukraina lopetti nämä neuvottelut. Laitan tähän lisätietoa kun vielä saan ne kerrattua.

1. ehdotus
Ukraina julistautuu puolueettomaksi valtioksi, joka lupautuu olemaan sitoutumatta blokkeihin. Ukraina ei kehitä ydinaseita. Näihin toimiin voidaan ryhtyä kansainvälisen yhteisön tarjoamia laillisia takeita vastaan. Takaajavaltioita voisivat olla esimerkiksi Venäjä, Iso-Britannia, Kiina, Yhdysvallat, Ranska, Turkki, Saksa, Kanada, Italia, Puola ja Israel. Myös muut halukkaat valtiot voisivat liittyä sopimukseen.

2. ehdotus
Kansainväliset turvallisuustakuut eivät koskettaisi Krimin niemimaata, Sevastopolia tai tiettyjä alueita Donbassissa. Osapuolten tulee sopia näiden alueiden rajoista erikseen tai päästä yhteisymmärrykseen siitä, kuinka eri osapuolet ymmärtävät nämä rajat.

3. ehdotus
Ukraina lupaa olla liittymättä sotilasliittoihin tai isännöimättä ulkomaisia joukkoja ja sotilastukikohtia. Mahdolliset kansainväliset sotaharjoitukset voidaan järjestää ainoastaan takaajavaltioiden suostumuksella. Nämä takaajat sitoutuvat edistämään Ukrainan EU-jäsenyyttä.

4. ehdotus
Ukrainan ja takaajavaltioiden sopimuksesta (sotatilanteen varalta, mikäli Ukrainaa kohtaan hyökätään aseellisesti tai muilla tavoin) jokainen takaaja sitoutuu antamaan puolueettomuuteen sitoutuneelle Ukrainalle apua välittömästi, enintään kolmen vuorokauden kuluessa käytyjen neuvotteluiden jälkeen. Neuvotteluissa arvioidaan yksilöllisen tai kollektiivisen itsepuolustusoikeuden käytöstä YK:n peruskirjan 51. artiklan mukaisesti. Apua voivat tarjota yksittäiset valtiot tai valtiot voivat toimia yhdessä. Apua tarjotaan tarpeen mukaan ja avun piiriin kuuluvat Ukrainan ilmatilan sulkeminen, aseiden saannin varmistaminen ja aseellisen voiman käyttö Ukrainan pysyvästi puolueettoman aseman varmistamiseksi.

5. ehdotus
Kaikista aseellisista hyökkäyksistä (ja muista sotilasoperaatioista) sekä niiden seurauksista ilmoitetaan välittömästi YK:n turvallisuusneuvostolle. Sotatoimet vähentyvät kun YK:n turvallisuusneuvosto ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden säilyttämiseksi.

6. ehdotus
Sopimus suojelee Ukrainaa mahdollisilta provokaatioilta ja säätelee tapoja huolehtia Ukrainan turvallisuustakuiden toteutumisesta takaajavaltioiden ja Ukrainan käymien neuvotteluiden perusteella.

7. ehdotus
Sopimus tulee väliaikaisesti voimaan heti, kun Ukraina ja kaikki tai suurin osa takaajavaltioista on allekirjoittanut sen. Vakituisesti sopimus astuu voimaan kun (1) Ukrainan pysyvästi puolueeton asema hyväksytään kansanäänestyksellä, (2) maan perustuslakiin on tehty tarvittavat muutokset ja (3) kun sopimus on ratifioitu Ukrainan ja takaajavaltioiden parlamenteissa.

8. ehdotus
Ukraina ja Venäjä sitoutuvat 15 vuoden ajaksi neuvottelemaan Krimin ja Sevastopolin alueisiin liittyvistä kysymyksistä. Ukraina ja Venäjä sitoutuvat käyttämään ainoastaan diplomatian keinoja ratkaisuun ja pidättäytyvät käyttämästä sotilaallisia keinoja.

9. ehdotus
Osapuolet jatkavat neuvotteluita takaajavaltioiden kanssa valmistellakseen ja sopiakseen Ukrainan turvallisuustakuista, tulitauon ehdoista, joukkojen ja muiden puolisotilaallisten ryhmien vetäytymisestä, humanitaaristen käytävien turvallisen käytön varmistamisesta, kuolleiden ruumiiden vaihdoista ja sotavankien sekä internoitujen siviilien vapauttamisesta.

10. ehdotus
Osapuolet harkitsevat Ukrainan ja Venäjän presidenttien välistä tapaamista sopimuksen allekirjoittamiseksi ja/tai muista ratkaisemattomista asioista sopimiseksi.

07.03.2024Victoria Nuland eroaa: katastofaalinen ura takana
05.03.2024Turvetuotannon muistoksi
02.03.2024Oikeuslaitos on rikki
29.02.2024EU:n ennallistamisasetus
15.02.2024Biden, Blinken ja CIA:n vaaliavustajat
14.02.2024Korruptiontorjunta kunnissa - julkiset hankinnat
12.02.2024Ulkoministeriö USA:n sotilassopimuksesta DCA:sta
10.02.2024Tuulivoimalat ja ympäristö
08.02.2024Fingrid - energiakartelli
03.02.2024Eurooppa huolissaan Bidenin USA:n protektionismista

Siirry arkistoon »