Ukrainan rauhanneuvottelut maaliskuu 2022

03.03.2023


Iltalehden mukaan 31.3.2022 julkaistussa jutussa Venäjä ja Ukraina tapasivat Turkissa ja Ukraina esitti jutun mukaisen listan ehdotuksista rauhan saamiseksi. 

Neuvotelut eivät ilmeisesti johtaneet mihinkään. 

1. ehdotus
Ukraina julistautuu puolueettomaksi valtioksi, joka lupautuu olemaan sitoutumatta blokkeihin. Ukraina ei kehitä ydinaseita. Näihin toimiin voidaan ryhtyä kansainvälisen yhteisön tarjoamia laillisia takeita vastaan. Takaajavaltioita voisivat olla esimerkiksi Venäjä, Iso-Britannia, Kiina, Yhdysvallat, Ranska, Turkki, Saksa, Kanada, Italia, Puola ja Israel. Myös muut halukkaat valtiot voisivat liittyä sopimukseen.

2. ehdotus
Kansainväliset turvallisuustakuut eivät koskettaisi Krimin niemimaata, Sevastopolia tai tiettyjä alueita Donbassissa. Osapuolten tulee sopia näiden alueiden rajoista erikseen tai päästä yhteisymmärrykseen siitä, kuinka eri osapuolet ymmärtävät nämä rajat.

3. ehdotus
Ukraina lupaa olla liittymättä sotilasliittoihin tai isännöimättä ulkomaisia joukkoja ja sotilastukikohtia. Mahdolliset kansainväliset sotaharjoitukset voidaan järjestää ainoastaan takaajavaltioiden suostumuksella. Nämä takaajat sitoutuvat edistämään Ukrainan EU-jäsenyyttä.

4. ehdotus
Ukrainan ja takaajavaltioiden sopimuksesta (sotatilanteen varalta, mikäli Ukrainaa kohtaan hyökätään aseellisesti tai muilla tavoin) jokainen takaaja sitoutuu antamaan puolueettomuuteen sitoutuneelle Ukrainalle apua välittömästi, enintään kolmen vuorokauden kuluessa käytyjen neuvotteluiden jälkeen. Neuvotteluissa arvioidaan yksilöllisen tai kollektiivisen itsepuolustusoikeuden käytöstä YK:n peruskirjan 51. artiklan mukaisesti. Apua voivat tarjota yksittäiset valtiot tai valtiot voivat toimia yhdessä. Apua tarjotaan tarpeen mukaan ja avun piiriin kuuluvat Ukrainan ilmatilan sulkeminen, aseiden saannin varmistaminen ja aseellisen voiman käyttö Ukrainan pysyvästi puolueettoman aseman varmistamiseksi.

5. ehdotus
Kaikista aseellisista hyökkäyksistä (ja muista sotilasoperaatioista) sekä niiden seurauksista ilmoitetaan välittömästi YK:n turvallisuusneuvostolle. Sotatoimet vähentyvät kun YK:n turvallisuusneuvosto ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden säilyttämiseksi.

6. ehdotus
Sopimus suojelee Ukrainaa mahdollisilta provokaatioilta ja säätelee tapoja huolehtia Ukrainan turvallisuustakuiden toteutumisesta takaajavaltioiden ja Ukrainan käymien neuvotteluiden perusteella.

7. ehdotus
Sopimus tulee väliaikaisesti voimaan heti, kun Ukraina ja kaikki tai suurin osa takaajavaltioista on allekirjoittanut sen. Vakituisesti sopimus astuu voimaan kun (1) Ukrainan pysyvästi puolueeton asema hyväksytään kansanäänestyksellä, (2) maan perustuslakiin on tehty tarvittavat muutokset ja (3) kun sopimus on ratifioitu Ukrainan ja takaajavaltioiden parlamenteissa.

8. ehdotus
Ukraina ja Venäjä sitoutuvat 15 vuoden ajaksi neuvottelemaan Krimin ja Sevastopolin alueisiin liittyvistä kysymyksistä. Ukraina ja Venäjä sitoutuvat käyttämään ainoastaan diplomatian keinoja ratkaisuun ja pidättäytyvät käyttämästä sotilaallisia keinoja.

9. ehdotus
Osapuolet jatkavat neuvotteluita takaajavaltioiden kanssa valmistellakseen ja sopiakseen Ukrainan turvallisuustakuista, tulitauon ehdoista, joukkojen ja muiden puolisotilaallisten ryhmien vetäytymisestä, humanitaaristen käytävien turvallisen käytön varmistamisesta, kuolleiden ruumiiden vaihdoista ja sotavankien sekä internoitujen siviilien vapauttamisesta.

10. ehdotus
Osapuolet harkitsevat Ukrainan ja Venäjän presidenttien välistä tapaamista sopimuksen allekirjoittamiseksi ja/tai muista ratkaisemattomista asioista sopimiseksi.

22.03.2023Ruotsinvallan Suomi - riistomaa
20.03.2023Sipilän hallituksen taksiuudistus
08.03.2023Odessan joukkosurma - mitä tapahtui
04.03.2023Kiinan rauhanaloite Ukrainaan
03.03.2023Ukrainan rauhanneuvottelut maaliskuu 2022
21.02.2023Translain äänestykset, osa 2
20.02.2023Translain äänestykset
16.02.2023Eija-Riitta Korholasta sitoutumaton
08.02.2023Tommy Robinson - Britannian loppu
25.01.2023Suomi salailee menneisyyttään

Siirry arkistoon »