Kanerva, tekstiviestit ja Naton nopean toiminnan joukot

Share |

Keskiviikko 18.1.2023 - Juha Vuorio


Törmäsin mielenkiintoiseen väitteeseen edesmenneen Ilkka Kanevan tekstiviestikohusta ja Suomen päätöksestä liittyä Naton nopean toiminnan joukkojen toimintaan. Uutisten sama päivämäärä ei tietenkään todista varmuudella yhteyttä, mutta erikoiselta tuo kuulostaa. Muistan itse hyvin tuon ao. kohun.

Asiaan liittyvä pohdinta on siis se, että ehkäpä Kanerva uhrautui, jotta hänen mielestään tärkeä hanke saatiin eteenpäin ilman turhaa hälinää. Kirjoitan tämän historoitsijana, koska tärkeitä näkökohtia pitää mielestäni tallentaa ylös.

Turun Sanomien uutisen mukaan (Nato-) asian päättänyt kokous olisi ollut 6.3.2008. Katso ensimmäinen kuvaliite.

Samana päivän ilmestyi Hymy-lehti, jossa oli ensimmäinen uutinen (tekstiviesti-) aiheesta, kuukautta myöhemmin ilmestyi sitten tarkempia lainauksia tekstiviestittelystä. Katso kuvaliite alinna. Huomionarvoista on, että kohu alkoi kokonaisuutena jo hieman aiemmin.

     *****     *****     *****

Aiheeseen liittyvältä Wikipedian sivulta lainattuna: Kanervan–Tukiaisen tekstiviestikohu oli keväällä 2008 julkisuuteen tullut tapahtumasarja, jossa Suomen ulkoasiainministeri Ilkka Kanerva vaihtoi satoja sävyltään ”ehdottelevia ja flirttailevia” tekstiviestejä eroottisen tanssijan Johanna Tukiaisen kanssa. Kanerva jätti kohun takia ulkoministerin tehtävänsä 4. huhtikuuta 2008.


     *****     *****     *****

STT:n Uutinen Turun Sanomissa 7.3.2008 6.15;
uutinen oli julkaistu varhain aamulla, kokous oli siis edellisenä päivänä 6.3.2008).

"Suomi osallistuu Naton nopean toiminnan joukkojen täydentävään toimintaan. Asiasta päätettiin tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteiskokouksessa." ja "Ratkaisusta keskusteltiin yli tunnin ajan. Sekä pääministeri Vanhanen (kesk.) että ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok.) korostavat, että ratkaisu syntyi hyvässä yhteistyössä tasavallan presidentin kanssa."