Israel ja apartheid

Share |

Torstai 1.2.2024 - Juha Vuorio


Käyn pikaisesti läpi Israelin, siis juutalaisvaltion olemusta. Päivitän tietoja myöhemmin sitä mukaa kun tulee vastaan. Kirjoitan aiheesta myös muita artikkeleita.

Israel on selkeästi yhden kulttuurin valtio, joka on laajentanut aluettaan määrätietietoisesti alueen arabiväestön kustannuksella - työntäen näitä yhä pienemmille ja sirpaleisemmille alueille. Katso kuvat Palestiinan alueen hallinnan muuttumisesta:

Kuvassa ylhäällä näkyy vasemmalla juutalaisvaltiolle varattu alue ja oikealla arabivaltiolla varattu alue YK:n päätöksessä vuonna 1947. Kuvassa alhaalla näkyy arabien (palestiinalaisten) hallinnoimat alueet nykyään. Israel heikentää noiden elinkelpoisuutta määrätietoisesti.

Israel katsoo alueikseen koko tuon ylläolevan alueen. Silti se ei katso asukkaikseen läheskään kaikkia sen asukkaita. Melkoinen osa on huonommassa asemassa kuin Etelä-Afrikan musta väestö apartheid-politiikan aikoina. Suomikin tuomitsi tuolloin aparteidin ja osallistui pakotteisiin Etelä-Afrikkaa vastaan. Nyt kuitenkaan (juuri) kukaan ei vaadi pakotteita Israelille. Nuo ovat selkeitä kaksoisstandardeja perinteellisen länsimaisen arvojärjestelmän mukaisesti.

Israel on mielenkiintoinen valtio monessakin mielessä. Siellä ei ole edes perustuslakia. Oletan, että syynä on ollut ihan käytännöllinen lähestyminen, koska kun ei ole määritelty vaikkapa aluetta, voidaan sitä laajentaa 'sopivin' toimenpitein tilanteen salliessa.

Lisäksi yleensä perustuslaissa määritellään asukkaiden perusoikeudet, joita ei nyt tarvitse määritellä, vaan tehdään soveltuvia lakeja kuhunkin tilanteeseen ja kullekin väestöryhmälle.

Tiettävästi Israelissa ovat kaikki asukkaat luokiteltu uskonnon mukaan. Jos tuonne muuttaa länsimainen ihminen, tältä kysytään uskonto ja jos sellaista ei ilmoiteta kirjataan henkilö kuitenkin kristityksi, jne. En kuitenkaan tiedä, millä tasolla Israelin virallinen hallinto kirjaa hallitsemiensa palestiinalaisalueiden (Gaza ja Länsiranta) ihmisiä ylipäätään.

Israelin asukasluku syyskuussa 2023 on maan tilastokeskuksen mukaan 9,8 miljoonaa. Arabeja tuosta määrästa on noin 2,1 miljoonaa. Väestöön ei lasketa Gazan ja Länsirannan palestiinalaisia (!), juutalaiset kylläkin. Länsirannalla tai Gazan kaistalla asuvia palestiinalaisia on puolestaan noin 5,5 miljoonaa. Tällöin sekä juutalaisia (5,7 milj.) että arabeja (5,6 milj.) voi laskea asuvan yhtä paljon nykyisen suur-Israelin alueella.

Kaikki todellinen päätäntävalta on siis tuolla ensin mainitulla puoliskolla. Kokemusten perusteella tiedämme, että Israel ei tule luovuttamaan vapaaehtoisesti todellisia kansalaisoikeuksia hallitsemiensa alueiden ei-juutalaislle.

Israel hallinnoi esimerkiksi maa-alueita yhdistysten kautta, silloin nuo yhdistykset - ei Israelin viranomaiset - voivat antaa tai ottaa alueita eri tahoille tai tahoilta. Mm. tällä tavoin Israel on laajentanut - kansainvälisten lakien vastaisesti - juutalaisasutusta palestiinalaisalueille, kieltänyt palestiinalaisia asumassa monilla niilläkään alueilla, joilla ei (ehkä vielä) asu juutalaisia ja tehnyt palestiinalaisalueista erittäin sirpalemaisia.

Israel siis saartaa Länsirannan palestiinalaisia yhä pienempiin reservaatteihin. Myös Gazan aluetta ja sen rajoja - siis myös liikennettä Israel hallinnoi suvereenisti. Myös Gaza on siis suuri reservaatti - tai kuten monet sanovat - avovankila.

Käytännössä palestiinalaiset eivät saa alueidensa vesivaroja käyttöön; laajempi maanviljely estetään tälla tavoin ja vesi varataan 'paremmille' ihmisille. Katso Guardian-lehden video aiheesta.

Israelin hallinnoimilla alueille pyritään varmistamaan, ettei kenellekään - juutalaiselle tai arabille - opeteta koulussa mitään arabeihin/palestiinalaisiin liittyvää historiaa nykyisen Israelin alueella. Kyseessä määrätietoinen alueen vanhan kulttuurin hävittäminen. Näistä tulee mieleen eräs toisen maailmansodan tienoilla vaikuttanut keskieurooppalainen kulttuuri.

YK:ssa on tehty lukuisia yleiskokouksen päätöslauseita palestiinalaisten aseman parantamisesksi, joilla ei ole kuitenkaan käytännön merkitystä koska erityisesti Yhdysvallat määrätietoisesti estää nämä - tarvittaessa turvallisuusneuvoston veto-oikeudellaan.

Lainaan yhdysvaltalaista poliitikkoa Joe Bidenia 1990-luvulta, jonka mukaan USA hyötyy merkittävästi Israeliin antamistaan miljardeista; USA saa noiden avulla pysyvän tukikohdan tärkeälle Lähi-Idän alueelle. Tämä lienee syy Israelin tukemiseen myös näissä rikollisissa pyrkimyksissä.

Alla kuva Palestiinan tunnustaneista valtioista; näkyy selvästi, että USA:n hegemonia-alueella Palestiinaa ei ole juuri mikään maa tunnustanut, muualla sen sijaan lähes kaikki.