Maapallo vihertyy - onneksi

Share |

Maanantai 12.2.2024 - Juha Vuorio


Kuten tiedämme, on maapallo lämmennyt sitten esiteollisen ajan - eli pienen jääkauden - jopa 1,5 astetta. Samaan aikaan hiilidioksidipitoisuus on noussut jopa puolitoistakertaiseksi.

Siitä huolimatta maapallo on vihertynyt oleellisesti. Tähän on nähdäkseni useita syitä.

Hiilidioksidipitoisuuden nouseminen lannoittaa kasvillisuutta, "Yllättävä tutkimustulos: Maapallo vihertyy kovaa vauhtia – kasvihuonekaasun ansiosta". Juuri siksi kasvihuonevalmistajat lisäävät keinotekoisesti hiilidioksidia kasvihuoneisiinsa

Toinen tekijä on ollut ilmaston lämpeneminen. Aikaisempien ilmastovaiheiden perusteella tiedämme, että usein, kun ilmasto on ollut lämmin, ovat asiat biotuotannon ja ihmisten (jos näitä on ollut) kannalta olleet edulliset. Esimerkkinä vaikka jääkauden loppumisen aikaansaanut lämpöoptimi, joka jäiden sulettua näkyin lämpenemisenä ja jopa Saharan muuttumisena kosteaksi virtahepoineen yms.

Lisäksi erityisesti kylmillä ilmastovyöhykkeillä (Suomi jne) on lämpenemisen myötä kasvillisuus lisääntynyt. Silti ainakaan lämpeneminen ei ole juurikaan vähentänyt kasvillisuutta muualla maailmaa, ainakaan kokonaisuutena katsottuna. 

Kuten on helppo maallikonkin ajatella, lisääntynyt kasvillisuus on monin tavoi eduksi luonnon järjestelmille. Lisäksi se myös tasaa lämpötiloja, ehkä James Lovelockin ajatusten mukaisesti (itse ajattelen Lovelockin teorioita niin, että luonnossa on onneksemme lukuisia muutoksia tasaavia takaisinkytkentöjä).

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä on ihmisen aktiivinen toiminta mm. Kiinassa ja Intiassa saanut aikaan kuivien alueiden metsittämistä tai muuta vihertämistä. Tämä on toteutunut teollistuneissa maissa itsekseen, koska tehokkaammat energialähteet ovat vähentäneet polttopuiden tarvetta ja maatalouden tehostuminen on mahdollistanut itsekseenkin tapahtuvat metsittymiset.