Mearsheimerin vetoomus Assangen puolesta

Share |

Torstai 22.2.2024 - Juha Vuorio


Ohessa professori John Mearsheimerin vetoomus Julean Assangen puolesta.

Nimeni on John Mearsheimer ja opetan Chicagon yliopistossa kansainvälistä politiikkaa. Haluan sanoa muutaman sanan Julian Assangen puolesta hänen kohtaloonsa liittyen. USA:n hallitus on siis tehnyt luovutuspyynnön omaa syytöskäsittelyään varten, josta päättää brittiläinen korkein oikeus piakkoin.

Pyydän, ettei Britannian oikeus hyväksy luovuttamista ja sen sijaan vapauttaa Julian Assangen. Mielestäni tämä on selvä oikeustapaus (länsimaisen oikeuskäsitteen kannalta). Perustelen seuraavassa.

Todistusaineisto sisältää laajan aineiston salaista tietoa Chelsea Manningin journalisti Assangelle vuotamista tiedoista, jotka Assange puolestaan julkaisi kuuluisalla Wikileaksin verkkosivullaan. Chelsea Manning tuomittiin valtion virkamiehenä (tai vastaavana) näistä tietojen vuotamisista.

Mutta Assange on journalisti ja hän ei rikkonut lakia julkaistessaan hallituksen salaista tietoa. Jos kaikki yhdysvaltalaiset hallituksen salaisia tietoja vuotaneet laitettaisiin vankilaan, ne täyttyisivät tuota pikaa. Vankilaan joutuisi useita nimekkäitä New York Timesin ja The Washington Postin sekä Wall Street Journalin toimittajaa. Näin ei siis kuitenkaan näiden tapauksissa tehdä.

Miksi näin siis on. Yleensä hallitukset, myös liberaalit demokratiat Yhdysvallat ja Britannia joskus pyrkivät salaamaan toimensa yleisöltä ja siten on myös mahdotonta kansalaisten arvioida hallitustensa toimia. Toimia, jotka ovat joskus hulluja ja uhkarohkeita.

USA:ssa on pitkät perinteet sille, että hallituksen sisäpiirin lehtiin vuodetut tiedot saa julkaista. Kuuluisin esimerkki lienee Pentagonin Paperit, jossa Daniel Ellsberg julkaisi vuonna 1971 (Vietnamin sodan ollessa edelleen käynnissä) hallituksen useat selvitykset Vietnamin sodasta vuosilta 1964–1965. Ellsberg oli itse sisäpiiriläinen, mutta vuoti tiedot omantunnon syistä New York Timesille (ja myöhemmin Washington Postille).

Nuo lehdet julkaisivat tiedot yleisölle, jolloin paljastui Johnsonin hallituksen valehtelu Vietnamin sodan tilanteesta, jossa hallituksen mukaan Vietnamin sotaa oltiin koko ajan voittamassa, vaikka selvitykset osoittivat päinvastaista.

Kävi niin, ettei edes Ellsbergin tarvinnut mennä vankilaan, vaikka oli sisäpiiriläisenä julkaissut salaista tietoa ja se olisi ollut lainsäädännön puolesta mahdollista. Eikä tietenkään ketään mainituista lehdistä tai journalisteista tuomittu (USA:n korkein oikeus kyllä käsitteli tätä). Journalistit saavat siis Yhdysvalloissa julkaista haltuunsa saamiaan asiakirjoja.

On tärkeä huomata, että Julian Assange on journalisti ja on siis samalla tavoin vapaa julkaisemaan haltuunsa saamiaan Yhdysvaltojen salaisia asiakirjoja. Assange on siis verrannollinen New York Timesin toimittajiin ja toimitusjohtoon. Assange ei ole verrannollinen Ellsbergiin tai Manningiin, koska Assange ei ollut sisäpiiriläinen vaan lehdistöön kuuluva. Assange on verrannollinen New York Timesiin, joten häntä ei tule luovuttaa Yhdysvaltoihin sikäläistä oikeudenkäyntiä varten.

Vähemmän yllättäen hallitukset eivät pidä vuotajista, jotka kertovat heidän tekemisistään yleisölle. Paitsi silloin kun he itse tekevät vuotoja, joita he tekevät säännöllisen usein. Tällöin he eivät vaadi niiden rankaisemista, jotka julkaisevat noita vuotoja. Sen sijaan muita vuotajia nämä (veijarit) kyllä vaativat aika ajoin tuomittavaksi. Yllätys – yllätys.

On selvää, että hallitus pyrkii paljastamaan vuotajat ja saamaan nämä tuomiolle. Mutta ei ole oikein vaatia lehdistön edustajia tuomittavaksi. On tärkeää alleviivata lehdistön toiminnan vapautta, kun nämä julkaisevat uutisia hallinnon väärinkäytöksistä.

Syy, miksi hallitus haluaa Assangen kaltereiden taakse on juuri se, että Assange on julkaissut USA:n politiikan väärinkäytöksiä. Mielestäni näiden paljastaminen on hyvä ja tärkeä asia, jolla liberaali demokratia kuten USA saadaan toimimaan mahdollisimman viisaasti.

Huomionarvoista on lisäksi, että kukaan ei ole vahingoittunut tai vaarantunut, eikä missään tapauksessa kuollut, koska Assange julkaisi Yhdysvaltojen hallinnon väärinkäytöksiä. Ja kuten sanottua mielestäni nämä paljastukset ovat olleet vain hyvästä.

Lisäksi Assange on maksanut valtavan hinnan toimistaan. Hän on jo ollut vuosia vankilassa. Assangen lähettäminen Yhdysvaltoihin tuomittavaksi ja vankilaan olisi julma ja epätavallinen rankaisu.

Näiden kaikkien syiden johdosta pyydän kunnioittaen Britannian korkeinta oikeutta olemaan luovuttamatta Assangea Yhdysvaltoihin. 

Avainsanat: Julian Assange