Oulun Kallioparkki

Share |

Sunnuntai 17.2.2013 - Juha Vuorio


Olen nyt kaupunginvaltuutettuna joutunut pysäköimään auton eri tilaisuuksia varten varmaan parikin kymmentä kertaa.

Joka kerta pysäköintipaikka on löytynyt parissa minuutissa!

Eli pysäköintipaikkoja löytyy, kunhan hyväksyy, että auton joutuu jättämään muutaman korttelin päähän ja kävelemään loput. Tai sen ,että pysäköinnistä joutuu usein maksamaan; tämänhän ei ole tarkoitus muuttua jatkossakaan. Huomattavaa on lisäksi, että johtuen noista Kallioparkin rakennustöistä, niin sekä torinrannan että hallituskadun pysäköintipaikkoja on nyt vähemmän kuin tavallisesti.

Jonkin verran hirvittää tuo torinrannan luola, joka näyttäisi olevan vain noin kolmenkymmenen metrin päässä merestä. Ehkäpä siinä ei ole mitään riskiä, mutta silmiinpistävän lähellä tuo meri on. Ihmetyttää myös miksi sisäänmenoluola piti rakentaa noin huonoon paikkaan liikennejärjestelyjenkin kannalta.

Ylipäätään kaupungilla on liikennejärjestelyissä mielestäni vain yksi ongelma ja se on kaupunkiintuloväylien ruuhkaisuus. Kallioparkki ei auta noihin yhtään, pikemminkin päinvastoin.

Sen sijaan ainakin minulla on hyviä kokemuksia esimerksi uuden elokuvateatterin ja muutamien muiden liikerakennusten kellareissa olevista pysäköintitiloista. Näkisin että samoilla ratkaisuilla olisi saatu tuleviin keskustan uusiin liikekeskuksiin helpolla pysäköintitilat näiden yritysten omilla panostuksilla.

Kun hanketta aloiteltiin, niin kustannukseksi arvioitiin reilut 30 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä mennään jossain 70 miljoonassa. Hankkeen vaativuuden perusteella on esitetty arvioita, että lopullinen hinta nousee jopa yli sadan miljoonan. Rahoille olisi ollut tärkeämpääkin käyttöä. Olisimme voineet vähentää Uuden Oulun kiihtyvää velkaantumista.

Sopii toivoa, että joskus tulevaisuudessa päästään positiiviseen tulovirtaan!

          **********          **********          **********          **********

Ohessa lisätietoina kolleegan kirjoitus aiheesta:

http://turjalainen.blogspot.fi/2012/09/kolmen-vuoden-paasta-kaupunkimme.html

          **********          **********          **********          **********

Olemme ihmetelleet miksi Kokoomus ja Keskusta vastustavat Uuden Oulun joukkoliikenteen parantamista. He perustelevat sitä kustannusten säästöllä, mutta se ei oikein kuulosta uskottavalta. Eräs mahdollinen selitys on seuraava: Jos joukkoliikenne paranee, niin ihmisten tarve tulla omilla autoilla keskustaan vähenee. Ja tämä puolestaan voi laskea Kallioparkin käyttöastetta. Ja tällöin heidänkin ajamansa kallis hanke näyttäisi huonommalta kuin päinvastaisessa tilanteessa.

No, tämä nyt on vain arvailua.

          **********          **********          **********          **********

Kun valtuustolle annettiin Kallioparkista, tai nykyiseltä nimeltään Kivisydämestä väliaikatietoja, niin olin ymmärtävinäni, että joitain hissejä olisi vähennetty tuosta suunnitelmasta. Yksi olisi ollut Oulu-kympin kohdalla. Mahdoinkohan nähdä oikein. Ymmärsin kuitenkin että hissit kustantaa aina ao. yritys, tässä tapauksessa Oulun Kaupunki, ja tämä itselle tulevien kustannusten lasku voisi olla selityksenä. Mainittakoon, että tuo Oulu-10 on Torikatu 10:ssä oleva Oulun kaupungin asiakaspalveluun suunnattu virastokeskus. Kenties väärä säästökohde.

          **********          **********          **********          **********

Haluan esittää myös erään oman ajatuksen Oulun keskustan kehittämiseksi. Tätä nyt voi kutsua vaikka visioksi.

Voi ajatella, että joki ja rautatie sulkevat keskustan liikennettä kohtalaisen paljon. Tämä vaikeuttaa siis liikennejärjestelyjen tekemistä. Käytännössä rautatie on suurempi rajoite.

Siispä, jos ei vielä tarvi miettiä kustannuksia, niin olisi aika kätevää jos rautatie kulkisi nykyisen aseman ja aseman molemmilla puolella olevien alikäytävien kohdalla maan alla. Sanotaan nyt Nokelan ratapihalta rautasillan lähettyville.

Mainitut alikäytävät tietenkin poistuisivat ja niiden paikkeilla voisi olla hyvät väylät keskustaan. Tällä hetkellä ruuhkaiset tiet ovat mielestäni pahin este keskustan kehittämiseksi. Myös jalankulkijoiden ja kevyen liikenteen kulkeminen olisi helppo tehdä miellyttäväksi. Lisäksi saisimme tilaa erilaisille ratkaisuille juuri näillä aseman, radan ja alikulkujen kohdille.

Asemarakennus voisi olla isompi liikekeskuksen sisältävä rakennuskokonaisuus. Linja-autoasema olisi myös helposti kehitettävissä tässä konseptissa. Kaikki nyt rautatien viemä tila Löytystä rautasillan lähettyville tulisi käytettäväksi muuhun, kaupungin kehittämistä tukeviin muutoksiin.

Mielstäni kaupungin pitäisi muodostaa visioita myös useiden kymmenien vuosien aikataululla tällaisten hankkeiden edistämiseen.

Kun oli syksyllä 2013 valtuustolle tiedoitusta kaupunkialueen kehittämisestä niin kysäisin onko tällaista ajateltu. Ymmärsin vastausken niin, että tämä ei kuulu kaupungin mietittäviin asioihin.

Avainsanat: pysäköinti, kivisydän, liikenne, ydinkeskusta