Latinot ja USA:n väestörakenne

Share |

Maanantai 13.5.2013 - Juha Vuorio


Muutama päivä sitten oli "pikku-uutinen" siitä, että Kalifornian väestössä ovat latinot ylittäneet euroopplaisperäisen väestön määrältään. Lisäksi sama tilanne yleistyy USA:n alueella parin vuosikymmenen aikana.

Jostain syystä muuten USA:ssa eurooppalaisperäisiä valkoihoisia kutsutaan nimellä "kaukaasialainen", vaikka Kaukaasia on vain aivan pieni osa "luonnollisella" levinnäisalueellamme. Luulen, että tämä liittyy siihen, että yhdysvaltalaiset haluavat välttää kaikessa eurooppalaisten nostamista yläpuolelleen (joksi joku voi tällaisen perimäasian ajatella). Mutta ehkäpä asialle on jokin järkevämpi syy.

Niin, takaisin aiheeseen: itse ajattelen, että tuossa tapahtuu jonkinlainen oikedenmukaisuus, ehkä jopa kahdella eri tavalla.

1) Yhdysvallat valloitti sodalla Meksikolta elintilana nykyisten eteläisten osa-valtioitioiden alueet Teksasista Kaliforniaan, molemmat siis mukaanlukien. Lisäksi USA valloitti Espanjalta Floridan, myöskin sodalla. Nyt voi siis ajatella, että näiden ainakin kieleltään latinalaisperäisten maiden asukkaat tavallaan valloittavat nämä alueet takaisin.

2) Monien Amerikan latinalaisperäisten maiden (kuten Meksikon) väestön geneettisestä pohjasta on suuri osa intiaaniperäistä (tai pitäisi ehkä vain puhua alkuperäisväestöstä, kun tuo sana "intiaani" perustuu alunperin väärinkäsitykseen). Voi siis ajatella, että intiaanit saavat heiltä otettuja alueitaan tällä tavoin takaisin.

Avainsanat: latinot, Yhdysvallat, sodat