Poliisien määrää tulee lisätä, ei vähentää!

Share |

Tiistai 15.12.2015 klo 8.19 - Juha Vuorio


Sisäministeriön alainen Poliisihallitus esitti hiljattain jopa 900 poliisin vähentämistä vuoteen 2020 mennessä. Vastaavanlaisia suunnitelmia on esitetty jo vuodesta 2005 lähtien ja vähennyksiä poliisien määrässä onkin jo ehditty tehdä tässä välissä. Mutta suunniteltu laskumäärä on kasvanut edelleen tämän esityksen myötä.

Esitys perustuu budjetääriseen lähestymiseen, jossa valtionvarainministeriön antamien kehysten mukaisesti poliisin vuosibudjettia leikataan 60 miljoonalla eurolla.

Huomattavaa on, että poliisien määrä Suomessa on jo nyt henkeä kohden laskettuna Euroopan alhaisin. Tälläkin hetkellä kansalaisemme tuntevat turvattomuutta poliisien etäisten sijaintipaikkojen vuoksi, sekä siksi, että poliiseja ei usein riitä hoitamaan kenttätyötä kansalaisten tarvitsemalla tavalla. Esityksessä vähennettäisiin jopa suojelupoliisia.

Lisäksi jos nykyisen kaltainen hallitsematon maahanmuutto jatkuu, tulee se vielä entisestään lisäämään poliisien tarvetta. Tälläkin hetkellä on rekrytoitu poliiseja tilapäisillä työsopimuksilla mukaan talkoisiin, kun turvapaikanhakijoiden aiheuttama lisätyö estää poliisia hoitamasta muita rikos-, järjestys- tai vaikkapa liikennevalvontatehtäviä kunnolla. Ainkin poliisien normityö on vedetty täysin nahkoille tämän nykyisen maahanmuuton takia. Tosin talousrikosten tutkintaan ei jostain syystä näytetä haluttavan panostaa muutenkaan.

Nykyiselläänkin tähän hallitsemattoman maahanmuuton hoitamiseen menee vuosittain vähintään satoja miljoonia vuodessa ylimääräisinä kuluina. Sitten ei riitä rahaa omien kansalaisten palveluun, kuten tämänkin poliisihallituksen esitys osoittaa. Vaikka hallitus on  perussuomalaisten ansiosta kiristimässä turvapaikanhakijoihin liittyviä lainsäädäntöjä, niin vielä ei ole takeita, että tilanne korjaantuu lopullisesti.

Mutta vaikka mitään erityistä maahanmuuto-ongelmaakaan ei olisi, niin meillä on poliisien määrä joka tapauksessa jo nyt alarajoillaan; lisävähennyksiä ei tule tehdä.

Avainsanat: Poliisit