Nyt kannattaa vaikuttaa

Share |

Perjantai 17.3.2017 klo 20.14 - Juha Vuorio


Länsimaissa kansanvalta on muodostunut niin sanotuksi edustukselliseksi demokratiaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että ihmiset valitsevat edustajia päätöksentekijöiksi. Kaupungissa tämä tarkoittaa kaupunginvaltuutettujen valintaa kuntavaaleissa, jotka ovat nyt hetken päästä käsillä. Valtuusto on kunnan tai kaupungin korkein päättävä toimija. Mutta mitä tuo tarkoittaa käytännössä?

Valtuusto tekee monia päätöksiä isoistakin asioista, kuten nuijii vuotuiset talousarviot ja veroprosentit, päättää kaupunginjohtajasta, tekee päätöksiä vaikkapa vedenhankinnan varmistamisesta, Sanginjoen ulkometsän suojelusta, ainakin isommista kaava-asioista, seuraavan vuosikymmenen kouluverkosta ja monista muistakin periaatteellisista linjauksista.

Tosin on huomattava, että esimerkiksi talousarvion hyväksynnässä pohjatyö tehdään hallintokunnissa paljolti virkamiesten työn pohjalta ja siihen tulee yleensä vain rajallisia muutoksia kaupunginhallituksenkaan käsittelyjen yhteydessä. Varsinaisessa valtuuston käsittelyssä muutoksia ei käytännössä enää tapahdu. Tuolla kyllä saatetaan esittää julkisuussyistä miljoonienkin muutosesityksiä, mutta niillä ei ole mahdollisuuksia tulla hyväksytyiksi, koskapa ne on jo hylätty aikaisemmissa vaiheissa, käytännössä kaupunginhallituksessa.

Valtuusto päättää myös vaalien jälkeen lautakuntien ja vaikkapa kaupunginhallituksen koostumuksen. 

Kaupunginhallituksen (KH) rooli onkin kasvanut huomattavasti mm. siksi, että useita liikelaitoksia on muuttunut osakeyhtiöiksi. Ja suuntaus tulee jatkumaan tulevan maakuntauudistuksen vuoksi. Kaupunginhallitus vastaa noiden tytäryhtiöiden omistajaohjauksesta, käytännössä kaikesta niihin liittyvästä päätöksenteosta. Kaupunginhallitus myös toimii kokoonkutsujana valtuuston kokouksille ja tekee pohjaesitykset käsittelyyn. KH:n rooli on siis hyvin suuri.

Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, miten KH:n koostumus muodostuu kuntavaalien jälkeen. Nythän kaupunginhallituksen koko pienenee 17:sta lukumäärään 13, jolloin monilla puolueilla jäsenten määrä laskee tulevaan hallitukseen.

Näissä kuntavaaleissahan äänestetään ihmisiä tavallaan tulevaan kuntaan, josta sosiaali- ja terveyspuoli, pelastuspalvelu ja työllisyys sekä elinkeinopalvelut tai ainakin näiden johtaminen siirretään hetken päästä maakuntahallintoon. 

Tämän perusteella on sanottu, että kuntalaisten kannattaisi äänestää muita kuin noiden puolten ihmisiä. Itse ajattelen tuon toisin; käytännössä näiden kuntavaalien tulosten perusteella tullaan myös valitsemaan suurin osa maakuntavaalien ehdokkaista. Nämä ovat tavallaan samalla maakuntavaalien esivaali. Lisäksi kun seuraavien parin vuoden aikana käydään läpi koko kaupungin hallinto, sekä kaupunkiin jäävät että maakunnan jatkossa hallinnoimat asiat, niin kyllä siinä tarvitaan ihan kaikkea asiantuntemusta.

Näissä vaaleissa kannattaa äänestää.