Valta valtuustoille!

Share |

Sunnuntai 22.4.2018 - Juha Vuorio


Oulussa on ollut luottamushenkilöpuolella eräänlainen hallintokriisi.

Ensimmäinen erä käytiin jo pari kolme vuotta sitten päättyen kesäkuussa 2016 valtuuston kouluverkkoäänestykseen "Oulun koulut 2020-luvulla".

Tasaisessa äänestyksessä meidän "toisinajattelijoiden" tekemä pohjaesitystä kattavampi kouluverkko voitti. Häviäjien puolella oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kaupunginjohtaja, kaupunginhallituksen enemmistö sekä enemmistö valtuustoryhmien puheenjohtajista.

Proletariaatti siis kaappasi vallan tuossa tiukassa äänestyksessä. Proletariaatti tarkoittaa tässä yhteydessä meitä rivivaltuutettuja, tosin itse olin kyllä ryhmäni puheenjohtaja tuolloin.

Tarina jatkuu välinäytöksenä uudelle valtuustolle tehdyn hallintosäännön koukeroilla. Tuonne oli kirjattu, että valtuusto päättää palveluverkon linjaukset. No, ensimmäinen ajatus on tietenkin, että juuri tehty päätös "Oulun koulut 2020-luvulla" täyttäisi linjauksen tunnusmerkit.

Toinen erä: Ja nyt uuden valtuutokauden alussa saimme uuden palveluverkkoesityksen sivistys- ja kulttuuripalveluista ja kuulimme, että kyseessä ei ole linjaus. Jolloin valtuuston ei "tarvitse" käsitellä sitä.

Samassa yhteydessä saamamme "oikea" linjauspaperi sisältää asioita kuten, että Oulu jatkaa koulukaupunkina ja muita tämän tapaisia sinällään järkeviä asioita. Kaupunginvaltuuston päätösvalta olisi tällöin aika minimaalinen.

Näiden käänteiden johdosta teimme vuoden alussa 27 valtuutetun voimin valtuustoaloitteen tuon hallintosäännön muuttamiseksi. Monien käänteiden ja asioiden koplaamisten jälkeen lopulta ratkaiseva äänestys oli viikko sitten (16.4.2018) kokouksen ensimmäisessä varsinaisessa asiakohdassa.

Valtuusto päätti parin tunnin keskustelun jälkeen äänestyksessä hyväksyä muutoksen hallintosääntöön, jonka mukaan valtuusto päättää palveluverkkosuunnitelmasta. Tämä saattaa olla meille koko valtuustokauden tärkein päätös.

Äänestykset menivät valtuustoryhmittäin seuraavasti:

Valta kaupunginhallitukselle: 12xKok, 7xVih, 6xSDP, 4xPS, 1xKD, 1xKes => 31 ääntä
Valta valtuustolle: 15xKes, 11xVas, 3xVih, 2xSDP, 1xPS, 1xAsy, 1xSin, 1xKok => 35 ääntä

Eli melkein kaikkien useita paikkoja omaavien ryhmien äänet hajaantuivat. Itse olin arvatenkin tuolla "valta valtuustolle" -puolella. Tässä vielä linkit kokouksen asiakirjoihin, ensin sanallinen käsittely ja sitten äänestyskartta, JAA tarkoittaa valta kaupunginhallitukselle, EI tarkoittaa valta valtuustolle.

Luulenpa, että taistelu jatkuu.

Avainsanat: kouluverkko, valtuusto, kaupunginhallitus, hallintosääntö


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini