Kotoutus ja suomalainen kulttuuri

Share |

Lauantai 2.1.2021 - Juha Vuorio


Oulun kaupunginvaltuustossa oli varsin erikoinen äänestys talousarvion käsittelyssä 7.12.2020. Vastuullisesti kaupunginhallitus oli äänin 7–6 päätynyt lisäämään talousarvioon maahanmuuttajien kotoutusasioiden yhteydessä merkinnän: ”Kaikessa toiminnassa korostetaan suomen kielen, kulttuurin ja tapojen sekä lakien merkitystä.”

Sanoisin, että keskiverto kadunmies pitäisi tuota ihan hyvänä ja toivottavana asiana kotoutustoimissa. Mutta kuten selvisi jo KH:n käsittelystä, niin noin puolet poliitikkojamme ajattelee asiasta ihan toisin.

Valtuustossa siis esitettiin kyseisen lauseen poistamisesta. Perustelut olivat jonkin verran ristiriitaisia, sikäli kuin niitä esitettiinkään. Sanottiin mm. että nuo asiat jo ovat teksteissä sisällä. No eivät ole. Yritimme tuon tapaisia asioita lisätä kotoutusohjelman käsittelyssä valtuustokauden alussa ja erittäin huonolla menestyksellä. Ehkäpä siitäkin pitää vielä kirjoittaa.

Sanottiin myös, että nuo asiat aiheuttavat assimilaatiota, jota ymmärsin sanojan haluavan välttää. Tuolla sanalla tarkoitetaan sulautumista. Juuri sulautumista kuvittelen kadun miehen haluavan yleisesti ottaen. Ainakin selkeä enemmistö.

Sulautuminen ei tietenkään tarkoita, että omat juuret yms. pitää unohtaa, vaan että tänne tulijat hyväksyvät ’maassa maan tavalla’ -periaatteen ja pyrkivät sitä noudattamaan.

Äänestys tuosta lauseesta meni seuraavasti.

JAA (kyseinen lause säilyy) äänesti 33 valtuutettua:
Kes 13, Kok 13, PS 5, Asyl 1, Sin 1

EI (kyseinen lause poistetaan) äänesti 33 valtuutettua:
Kes 3, Vas 11, Vih 10, Sdp 8, Kd 1

Tyhjää äänesti: Kes 1

Koska äänet menivät tasan 33–33–1, niin puheenjohtajan äänen ratkaistessa KH:n pohjaesitys voitti. Onneksi tuo lause jäi kotoutuksen suuntaamiseksi talousarviokirjaamme.

     ***     ***     ***     ***     ***

Kun talousarviokäsittelyssä ei nykyään yleensä esitetä suuria lisäyksiä kuluihin, niin lisäykset tuossa viimeisessä valtuustovaiheessa ovat usein luonteeltaan semanttisia tuoden esittäjän arvopohjaa toimintaan mukaan.

Eräs asia pisti juuri tässä talousarviokäsittelyssä esille. Huomasin, että parin suuren lautakunnan puheenjohtajat esittivät useita selkeästi oman lautakuntansa toimintaperiaatteisiin liittyviä lausuntoja talousarvioon. Tulee vain mieleen, että eivätkö nämä puheenjohtajat olleet saaneet noita asioita oman vastuualueensa suunnitelmiin. Vai voisiko olla niin, että nyt kun kuntavaalit ovat tulossa, niin näkyvyyttä haetaan tälläkin tavalla, vaikka sitä on lautakuntien puheenjohtajille tarjolla muutenkin yllin kyllin.

Tässä vielä linkit:
 - kokouspöytäkirja
- talousarvion käsittely
 - äänestysraportit
 - muutosesitykset (video)
 - äänestykset ja muu kokous (video)