Talouden pysähtyneisyys Suomessa

Share |

Sunnuntai 25.7.2021 - Juha Vuorio


On hämmästyttävää, kuinka vähän julkisessa keskustelussa tuodaan esille Suomen talouden nykyistä pysähtyneisyyttä.

Vuoden 2007 jälkeen Suomen kokonaistuotanto ei ole kasvanut ollenkaan (kuvasta kiitos Matti Virenille), vaikka väestö on kasvanut 4 prosenttia. Voi siis sanoa, että 15 vuoteen ei ole ollut kasvua, ..

Julkisen velan määrä suhteessa bruttokansantuotteeseen on samaan aikaan kaksinkertaistunut (kuvasta kiitos Petri Roiniselle). Kokonaismäärähän on nyt noin 120 mrd:n paikkeilla.

Nykyisen sosialistihallituksen näytöt viittaavat siihen, että oheinen käyrä on pikemminkin vähättelevä kuin liioitteleva.

Itsellä tulee mieleen tekijöitä, jotka tällaista aiheuttavat, noita voisivat olla:

 - meille liian vahva euro, joka on meille myrkkyä verrattuna järkevämpään omaan kelluvaan valuuttaan, jollainen on esimerkiksi Ruotsilla
 - joustamattomat työmarkkinat; tosin tämähän oli tiedossa euroon mentäessä, mutta jotkut varmaan ajattelivat että nyt näytetään työntekijäpuolelle. Nöyryytys onnistui, mutta talous ei; kumpihan olisi tärkeämpää?
 - rahan kippaaminen maan ulkopuolelle esimerkiksi kehitysapuun ja EU:n keskinäisiin velkajärjestelyihin.
 - lasken myös tuottamattoman maahanmuuton tähän kastiin; sinnekin menee miljardiluokassa rahaa vuositasolla.
 - julkinen sektori on meillä tarpeettoman suuri muutenkin; voi miettiä mihin tarvitaan esimerkiksi Sitraa, Yleä, THL:ää tai Valtiontalouden tarkastusvirastoa (Yli-Viikari), jne
 - yritysten toimintamahdollisuuksia ei ole tarpeeksi huomioitu. Erityisesti moninkertaiset verot työnantajamaksuineen. Itse antaisin pienyrityksille alv-vapautuksen noin 50 000 euroon asti vuodessa.

Mutta voi siis vain ihmetellä kuinka vähällä huomiolle tällaiset asiat ovat jääneet meillä, ..
meillä taitaa mennä edelleen liian hyvin, ..

Nykyiset puheet, että velan määrällä ei ole väliä ovat aika huolestuttavia, .. ilmeisesti ainakaan luottoluokittajia ei taideta enää tarvita, ..

Täytyy toivoa, että kun tulee herääminen, niin ei mentäisi kovin syvälle ennen uutta nousua. 

Hieman aihepiiriin liittyen Esko Ahon haastattelu Neuvottelijan tekemänä.

Avainsanat: talous, stagnaatio, Suomi, euro