EU:n laajeneminen

Share |

Perjantai 10.9.2021 - Juha Vuorio


muistiksi EU:n vaikutavankin näköistä laajenemista,..

toki on laajennuttu poliittisillakin päätöksillä kun jotkut uudet jäsenvaltiot (kuten Bulgaria ja Romania) eivät täyttäneet jäsenyysehtoja, .. mahtavatkohan täyttää vieläkään? Onneksi Päivi Räsänen esti näiden maiden Shengen-jäsenyyden, .. suoraselkäistä toimintaa, kiitoksin, ..

lisäksi onneksi kuitenkaan Turkkia ei ehditty ottaa jäseneksi, vaikka isoakin poliittista tahtoa tuohon suuntaan oli, .. EU:n hitaus taisi meidät tältä pelastaa, ..

supistumista puolestaan on tapahtunut Algeriassa, Grönlannissa ja Britanniassa,

lisäksi mainittakoon että Pohjois-Kypros ei tosiasiassa kuulu EU:hun, joka on Turkin haltuun ottama alue, tosin tätä ei ole hyväksytty kansainvälisesti,

aiheeseen liittyen muita vastaavia alueita Euroopassa (tai tuntumassa) ovat Etelä-Ossetia, Abhasia, Transdnjestria, Itä-Ukrainan pari maakuntaa, Krim sekä Kosovo, ..

pitää vielä muistuttaa, että Euroopan pikkuvaltiot (Vatikaani, Andorra, Monaco, San Marino sekä Liechtenstein) eivät kuulu EU:hun, erikoisena asiana voi mainita, että kolme ensimmäistä kuitenkin käyttävät euroa maksuvälineenään, ..

Grönlannin lisäksi muutama muukin itsehallintoalue on myös ulkona EU:sta, ainakin Fär-saaret,

Britannian kuuluessa EU:hun sen itsehallintoalueet eivät yleensä kuuluneet unioniin, .. ainakaan Irlannin meren Man-saari ja kanaalin saaret Guernsey ja Jersey, ..

lisäksi 'hauskana' yksityiskohtana Gibraltar on nyt liitetty Brexitin myötä Schengen-alueeseen kulkemisen helpottamiseksi Espanjan suuntaan, ..

kirjailen nyt muistaessani, ..


EC-EU-enlargement_animation.gif