EU:n laajeneminen

Share |

Perjantai 10.9.2021 - Juha Vuorio


muistiksi EU:n vaikutavankin näköistä laajenemista,..

toki on laajennuttu poliittisillakin päätöksillä kun jotkut uudet jäsenvaltiot (kuten Bulgaria ja Romania) eivät täyttäneet jäsenyysehtoja, .. mahtavatkohan täyttää vieläkään? Onneksi Päivi Räsänen esti näiden maiden Shengen-jäsenyyden, .. suoraselkäistä toimintaa, kiitoksin, ..

lisäksi onneksi kuitenkaan Turkkia ei ehditty ottaa jäseneksi, vaikka isoakin poliittista tahtoa tuohon suuntaan oli, .. EU:n hitaus taisi meidät tältä pelastaa, ..

supistumista puolestaan on tapahtunut Algeriassa, Grönlannissa ja Britanniassa,.. Algeria itsenäistyi Ranskasta pitkän ja verisen sisällisodan seurauksena, eikä tainnut olla edes tervetullut Euroopan Unioniin ainakaan tuolloin, ..

lisäksi mainittakoon että Pohjois-Kypros ei tosiasiassa kuulu EU:hun, joka on Turkin haltuun ottama alue kahden kansallisuuden Kyproksessa, tosin tätä aluemuutosta ei ole hyväksytty kansainvälisesti,

aiheeseen liittyen muita vastaavia alueita Euroopassa (tai tuntumassa) ovat Etelä-Ossetia, Abhasia, Transdnjestria, Itä-Ukrainan pari maakuntaa, Krim sekä Kosovo, .. yhteensä siis seitsemän kappaletta. Näistä viisi liittyy Venäjään, yksi Turkkiin ja yksi on länsimaiden aikaansaama eli Kosovo, ..

pitää vielä muistuttaa, että Euroopan pikkuvaltiot (Vatikaani, Monaco, San Marino, Andorra, sekä Liechtenstein) eivät kuulu EU:hun, erikoisena asiana voi mainita, että kolme ensimmäistä kuitenkin käyttävät euroa maksuvälineenään ja julkaisevat esimerkiksi omia euro-kolikkoja, Andorra käyttää virallisesti Ranskan ja Espanjan rahoja, myöskin siis euroja, mutta Liechtensteinilla on puolestaan Sveitsin frangi käytössä, ..

ihan huomiona noissa pikkuvaltiossa ovat kansalaisuusvaatimukset usein kunnioitettavan tiukkoja; esimerkiksi Andorrassa vaaditaan 25 asuminen maassa, jotta sitä voi anoa. Suomessa on puolestaan löperö vaatimus vain neljästä vuodesta,

Grönlannin lisäksi muutama muukin itsehallintoalue on myös ulkona EU:sta, ainakin Fär-saaret,

Britannian kuuluessa EU:hun sen itsehallintoalueet eivät yleensä kuuluneet unioniin, .. ainakaan Irlannin meren Man-saari ja kanaalin saaret Guernsey ja Jersey, ..

lisäksi 'hauskana' yksityiskohtana Gibraltar on nyt liitetty Brexitin myötä Schengen-alueeseen kulkemisen helpottamiseksi Espanjan suuntaan, .. tähänhän se ei kuulunut Britannian kuuluessa unioniin, ..

kirjailen nyt muistaessani, ..


EC-EU-enlargement_animation.gif