Erkon sota

Share |

Keskiviikko 8.12.2021 - Juha Vuorio


nyt kun talvisodan alkuhetkistä on kulunut 82 vuotta, niin on hyvä hetki muistella tuota maailmanhistoriaankin vaikuttanutta tapahtumaa, 

talvisotaa kutsutaan joskus Erkon sodaksi, syynä on silloisen Cajanderin hallituksen ulkoministerin (ja Helsingin Sanomia hallitsevan) Eljas Erkon järkkymätön linja, jonka mukaan:

- oikeus on puolellamme, siksi Neuvostoliiton kanssa ei tarvitse neuvotella,
- sotaa ei siis tule, ja jos tulee niin länsivallat ja Ruotsi auttavat meitä,

kun edelläolevaan yhdistää vielä, luultavasti samasta ajattelusta johtuvan heikon varustautumisen vaikkapa panssaritorjunnan ja tykistön osalta, niin katastrofi oli meille valmis,

lisäksi voi melkoisella varmuudella sanoa, että sota olisi ollut vältettävissä ainakin talven 1939-40 aikana suhteellisen pienin aluemenetyksin, jotka Stalin esitti neuvottelujen lopussa Paasikivelle Moskovassa marraskuussa, mutta Paasikivellä ei ollut kuitenkaan valtuuksia neuvotella asiasta, kiitos mm. Erkon, ..

sen jälkeistä tulevaisuutta on tietenkin vaikea ennustaa; on kuitenkin todennäköistä, että  Suomi olisi joutunut viimeistään 'jatkosotaan' mukaan tavalla tai toisella, ..

SOTA ILMAN VOITTOA Yle ja Pietarin 5-kanava, 2009

tässä oleva Ylen tuottama dokumettielokuva talvisodasta on hyvinkin mielenkiintoinen ja realistisen kuvan antava, suosittelen, tässä Ylen esittelyä aiheesta; Sota ilman voittoa, ..

juontajina toimivat näyttelijä Ville Haapasalo ja venäläinen rockmuusikko Sergei Shnurov, joiden molempien isoisät osallistuivat toiseen maailmansotaan, ..

Käsikirjoitus ja ohjaus Arvo Tuominen ja Leonid Maljarov. Tuotanto Yle ja Pietarin 5-kanava

 
   ***     ***     ***     ***     ***
POHJOINEN RINTAMA - TALVISOTA 1939 - TV sarja

nykyään Venäjällä on jälleen historian väärentäminen arkipäivää, jossa vaikkapa talvisodan historiaa esitetään aivan keksityllä tavalla, .. voimakkaampiakin ilmaisuja kuten historian vääristely voi aivan hyvin käyttää, .. Mainilan laukaukset laitetaan Suomalaisten piikkiin, jne kaikenlaista keksittyä tarinaa, ..

tässä linkkiä sikäläiseen ehkä aikajänteellä 2015 - 2018 tehtyyn TV-sarjaan tai siitä otettuun leikkaukseen ja suomenkielisiin huomioihin noista vääristelyistä , .. historian väärentäminen siis kyseessä, ..

     ***     ***     ***     ***     ***

TALVISOTA VENÄLÄISSILMIN osat I ja II, 2002

seuraavassa puolestaan on hyvin realistinen ja tasapuolinen, eikä yritä mitenkään peitellä Venäjän/Neuvostoliiton roolia hyökkääjänä, hatun noston arvoinen suoritus, valitettavasti vain nykyinen ilmapiiri Venäjällä on palannut tällaisissa kysymyksissä neuvostoaikaan, ..

haastatellaan sekä suomalaisia että neuvostoliittolaisia sotilaita ja tutkijoita,..

Talvisota venäläisten silmin osa I

Talvisota venäläisten silmin osa II