Ahvenanmaalle varuskunta

Share |

Torstai 20.1.2022 - Juha Vuorio


Nyt kun Venäjä siirtää ja pitää sotajoukkojaan Ukrainan rajoilla, ja vähän aikaa sitten puolestaan Venäjä lähetti voimannäyttönä maihinnousualuksia Itämerelle, niin Suomenkin olisi syytä miettiä Itämeren puolustustilannetta uudelleen. Olisi syytä varmistaa, että Venäjä ei saa Ahvenanmaata haltuunsa laukaustakaan ampumatta, kuten Krimin haltuunotto tapahtui.

Ruotsi siis vahvisti Gotlannin puolustusta lisäjoukoilla, tosin pienillä, mutta kuitenkin. Suomalaiset ovat tietääkseni myös harjoitelleet yhdessä ruotsalaisten kanssa Gotlannissa. Arvatenkin juuri Ahvenanmaa mielessään.

Meidän kannattaisi puolestaan pohtia Ahvenanmaan tilannetta ja linnoittamista ainakin varuskunnalla. Tämä edellyttäisi tietenkin Suomen yksipuolista ilmoitusta Ahvenanmaan demilitarisoinnista luopumisesta. Näinhän Suomi toimi Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen liittoutuneiden Pariisin rauhassa Suomelle asettamien monien rajoitusten suhteen; siis toteamalla että ne eivät ole enää voimassa.

Voisimme hyvin laittaa vaikka suomenruotsalaisista asevelvollisista koostuvan varuskunnan saarelle. Käytännössä esimerkiksi  Uudenmaan prikaatin rannikkovaruskunta tai sen osa voitaisiin siirtää vaikka sellaisenaan tai osittain Ahvenanmaalle.

Muistelen itse asiassa, että varuskuntia lopetettaessa Kataisen hallituksen puolustusministeri Carl Haglund (r.) lopetti omalla päätöksellään Pohjois-Karjalan prikaatin Kontiolahdessa, vaikka pääesikunta oli esittänyt varuskunnan lopettamista Dragsvikissä. Haglund tosin antoi ymmärtää toimineensa pääesikunnan esityksen mukaisesti.

Muistelen myös, että lainsäädännössämme luvataan ruotsinkielinen joukko-osasto, tosin ei kuitenkaan koko varuskuntaa, vaikka Haglund näin virheellisesti perustelikin aikoinaan päätöksiään. Yhtä kaikki tässä esityksessäni toteutuisi yhtä aikaa sekä kieli- että turvallisuuspolitiikka. Ahvenanmaalaisille tarjoaisin vapaaehtoisen palveluksen tuossa varuskunnassa.

Suomen pitäisi vain ilmoittaa samalla tavoin kuin Neuvostoliiton murentuessa, että vanhat sopimukset eivät ole enää voimassa. Olen varma, että läntiset ystävämme hyväksyvät Ahvenanmaan puolustamisen.

Neuvostoliiton murentuessahan Suomi ilmoitti yksipuolisesti, että Pariisin rauhansopimuksen rajoitukset eivät ole enää voimassa.



https://www.uusisuomi.fi/uutiset/ruotsi-vahvistaa-joukkojaan-sotilaita-visbyn-satamassa-puolustusministeri-gotlanti-on-aivan-kuin-ahvenanmaa-hyokkayksen-riski-on-todellinen/888640bb-9e4b-44de-a44e-5e273054baa7