Mönkään menneet hankkeet Suomessa

Share |

Perjantai 13.1.2023 - Juha Vuorio


kirjaan tähän vähintään otsikkotasolla erilaisia virheitä, joita Suomessa on tehty, .. tämä on hieman sekava, mutta hyvä alku:


Televisioverkon myynti. Digita.

Kemiran lannoitepuolen myynti:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Yara_Suomi
https://www.vauva.fi/keskustelu/4854366/lannoiteyritys-yara-teki-vuosineljanneksella-402-miljoonan-tuoton

Vaasan Suojaintehtaiden myyntipäätöksen teki Paavo Lipposen II hallitus (2000–2003) vastuuministerinä Sinikka Mönkäre.

Lannoitetehtaiden ja Soklin myyntikaupasta vastasi Matti Vanhasen II hallitus (2007 – 2010). Omistajaohjauksesta vastasi ministeri Jyri Häkämies.

Vastuun Caruna-kaupasta (Fortumin sähköverkot) kantavat Jyrki Katainen (pääministerinä 2011 – 2014) ja omistajaohjauksesta vastannut ministeri Pekka Haavisto.

Fortumin ostot Venäjältä ja Saksasta (Uniper), Uniperin kriisitoimet (Saksa vei Suomi vikisi); Uniperista olisi pitänyt erottaa kaasuliiketoiminta ja se kansallistaa, muut olisi pitänyt jättää pörssi-Uniperiin.

https://www.lansi-uusimaa.fi/paakirjoitus-mielipide/1804824

Kilpailukykysopimus.

Aktiivimalli I ja II.

Yle-vero pakolla maksettavaksi.

Työvoiman vapaa liikkuminen

Ravintola-ja kaupanalalta hävinyt normaali lailliset kokoaikatyöt, en tiedä millä perustein työlainrikkominen sallitaan.

Pisa-tulosten lasku: oudot ideologiat opetusministeriöissä ja opettajankoulutuslaitosten porukoissa. Tää taisi liittyä ops 2016 uudistukseen. Siinä tuhottiin koulun käsityön opetus ja pahennettiin tulevaa teknologia-alan osaajapulaa:  
https://pbs.twimg.com/card_img/1530619397869555712/ak9V2n89


Unisex-vessat kouluissa ja julkisissa paikoissa. Näitä harrastetaan Oulussakin, ainakin Oulun kaupungin toimesta.

Maksuton toinen aste. Rahaa menee nyt vääriin paikkoihin.

Sukupuolineutraalit liikennenmerkit. Esimerkki kertoo tarpeettomista asioista, joihin vähiä rahoja sekä voimavaroja, ..

Peruskoulun inkluusio, jossa häiriölliset ja muut vastaavat sijoitetaan tavallisiin luokkiin.

Taksi-uudistus: seksuaalirikokset ja heikko palvelun laatu, ..

Maassa laittomille oleskelijoille eville annettu käytännön lupa oleilla maassa suomalaisella sosiaaliturvalla.

Kompostiasetus, kompostitarkastajat.

Kehitysapu: mm. kehitysmaiden korruptiooon puolitoista miljardia vuodessa, tuo tulisi pudottaa kymmenesosaan.

Toimivan terveydenhuollon alasajo (HVA 2023), —

Apotto: Täysin epäonnistunut valtavan kallis tietojärjestelmä HUS:siin Apotti (Linden).

Häiriölliset oppimisympäristöt. Jostain syystä täällä johdetaan nykyään aivan jalat ilmassa ja mikä pahempaa, hullut aatepohjat, lue woket ja intersektionaaliset feministit.

Ensihakijan etu. Pahimpia ongelmia on aiheuttanut todistusvalintojen liiallinen (holtiton) lisääminen, joka on pakottanut liian aikaisiin valintoihin."

Todistusvalintojen lisääminen on iso ongelma. Ajoitus myös niin, että lukioon mennessä et ole tiennyt, mistä aineista saa pisteitä. Eniten ihmetyttää, että seurannut taktikointi tuli yllätyksenä. Siis aika kuplassa ovat valmistelijat eläneet.

Yliopistorahoituksen muuttaminen. Oliko vuonna 2007? Jyrki Kataisen fantastiseksi kehums yliopistouudistus. Romutti rahoituspohjan ja nuutti fokuksen tieteen tekemisestä ja opetuksesta rahan perässä juoksemiseen ja heikensi yliopistojen itsehallintoa mahdollistamalla rahoituksella kurittamisen.

Energiatodistus. Erityisen epäonnistunut on sen kohdistuminen myös vanhoihin asuntoihin. Myös jatkuvat muutokset tuossa.

Jätevesiasetus. Haluttiin tehdä jotain Itämeren päästötilanteelle, jotta EU olisi tyytyväinen. Todellisuudessa mökin mummon jätöksien olemattomasta puhdistamisesta huippukalliilla puhdistuslaitteilla ei ole hyttysen ininän vaikutusta ao. asialle.

Halpatyövoima. Esim Postissa tehty uudistus, jossa siirtytään monesti luku- ja kirjoitustaidottamaan halpatyövoimaan.

Fortumin sähköverkon myynti ulkomaille. Caruna.

TV-verkon myynti ulkomaille. Digita.

Turvetuotannon alasajo; turpeelle määrättiin ensin lisämaksuja, sen lisäksi luvitukset ovat olleet vaikeita. Nythän poliittisten päätösten siivittämänä alasajo on tapahtunut nopeasti, eikä turve ole oikeasti enää huoltovarmuuden käytettävissäkään. Ruotsissa uusiutuvaa.

Tuulivoiman syöttötariffit; noille pakkotuotannoille tulisi sen sijaan määrätä lisämaksuja, koska tuotanton on niin hallitsematonta,

Asekaluston romustus: Suomen kenraalit ovat romuttaneet tällä vuosituhannella valtavan määrän pääosin käyttökelpoista asemateriaalia.

Euoroon meno: Euroon mentiin voimassa olevan perustuslain vastaisesti. Pidän selvänä, että monissa maissa käytetty kansanäänestys olisi estänyt eurojäsenyyden. Saksa jne, ..

Vahvan markan politiikka: mm. Mauno Koivisto promotoi vahvaa markkaa, ilmeisesti ajatuksena mennä euroon ideologisesti 'oikeaoppisella' korkalla kurssilla (EU:n tulevaan yhteisvaluuttaa jota tuolloin kutsuttiin työnimelle ECU), markka jopa ensin revalvoitiin. Viimeiseen asti sinniteltiin Suomen taloutta romahduttavalla korkealla kurssilla.

Maahantulon salliminen noin 1990 alkaen: Eila Kännön perinne unohdettiin, Keijo Korhonen esitti tästä huolensa, Mauno Koivisto ensi myöskin, mutta sen jälkeen Koivisto antoi kaiken tapahtua. Ensimmäinen episodi oli varakkaiden somalien saapuminen Suomeen Moskovan kautta.

Suomettuminen 1975 - 1990: Kekkonen, SDP, Koivisto

Talvisodan rauhanneuvottelut: Eljas Erkko, Paasikivi, Stalin

Sisällisota 1918: vasemmistopuolueet saivat tuon murhenäytelmän aikaiseksi, valkoiset (monesti ruotsinkieliset) kohtelivat voitettuja erittäin julmasti, toki myös espanjan tauti teki tuhoa vankileireillä, mutta juuri sen takia ne olisi pitänyt purkaa nopeammin.

Suomen sota 1818-19: Venäjän olisi pitänyt vaatia länsirajaa kansallisuuspohjalta; meille olisi tullut esim Torniojärvi ja isoja malmikenttiä, .. ja suomenkielinen väestö Pohjois-Ruotsista.

Kaarle XII sodat; yleisemmin Ruotsin suurvaltasodat ml. 30-vuotinen sota. Valtavasti suomalaisia kuoli sodissa ja mm. Venäjän isona vihana tunnettuna kostona Ruotsille.

Nuijasota; johtui paljolti linnaleiristä, kun Fleming halusi pitää sotilaat varalla Kaarle-kuningasta vastaan ja toisaalta juuri Kaarle agitoi talonpoikia kapinaan.

Suomen valloitus; Ruotsin keskiajan loppupuolella tekemä valloitus onnistui oletettavasti myös mongolien ansiosta, jotka heikensivät Venäjää.