Poliittiset virkanimitykset historiaan

Share |

Maanantai 22.7.2013 - Juha Vuorio


Oulun Perussuomalaisten valtuustoryhmän julkilausuma 18.08.2013. Kannattaa muistaa, että teimme tämän kuntavaalivoittomme jälkeen, jolloin olisimme tasapuolisuuden (kuten poliitikot sen määrittelevät) mukaan olleet saamassa seuraavaa vapautuvaa johtajiston virkapaikkaa.

Mielestäni poliittiset virat vaarantavat kansalaisten tasapuolisen kohtelun ja ylipäätään hyvän hallinnon, koska poliittisin perustein valitut virkamiehet ovat kiitollisuudenvelassa heidät valinneille puolueille ja aatteille.

"Poliittiset virkanimitykset historiaan

Suomessa on menneinä vuosikymmeninä, näihin päiviin asti, kunnallisiin virkoihin tehtävissä valinnoissa käytetty usein valintakriteerinä puolueen jäsenyyttä eli ”jäsenkirjaa”. Tämä käytäntö on lakiemme vastainen, sillä perustuslakimme 125 pykälän mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Poliittisia virkanimityksiä perustuslakimme ei tunne.

Näitä tehtäessä vedotaan siihen, että valinta kohdistetaan vain päteviin hakijoihin. Kuitenkin, kun tietoon on saatettu yleisesti, että kyseiseen paikkaan kelpuutetaan vain tietyn puolueen jäsenkirjan omaava hakija, eivät paikkaa hae kuin henkilöt, joilla tuo jäsenkirja on. Tällöin virkaa eivät kaikki hae, ja virkaan palkataan suurella todennäköisyydellä vähemmän pätevä - mutta "sopiva" - kuin olisi ollut mahdollista ilman poliittisen virkanimityksen rajoituksia.

Myös Oulun nykyisessä hallinnossa on ainakin ylimmällä virkamiestasolla poliittisin perustein tehtyjä nimityksiä lähes kaikilla valtuustopuolueilla.

Me Oulun Perussuomalaisten valtuustoryhmä näemme, että tästä eteenpäin nämä käytännöt tulee lopettaa kaikissa virkanimityksissä. Kunnalliset virat tulee täyttää ammatillisen pätevyyden perusteella, eikä hakijoiden mahdollisilla puoluepoliittisilla suuntautumisilla saa olla vaikutusta valintaprosessiin. Luottamuselimet ja valtuusto valitkoon pätevimmän."

          * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Ohessa Kalevassa 19.07.2013  julkaistu mielipidekirjoituksemme

"Poliittiset virkanimitykset historiaan

Oulun kaupungissa on päätetty siirtyä tilaaja-tuottajamallista elämänkaarimalliin. Koska samalla johtamisjärjestelmä uusitaan, niin toivomme, että myös poliittiset virkanimitykset joutuvat kriittiseen tarkasteluun. Mielestämme uusi johtamisjärjestelmä tulee tehdä kuntalaisten palvelutarpeiden, eikä poliittisten läänitysten mukaan. Uuden johtamisjärjestelmän pitää perustua vain ja ainoastaan asiakaslähtöisyyteen sekä kuntalaisten tasapuolisen kohtelun edistämiseen.

Poliittisia virkanimityksiä tehtäessä vedotaan siihen, että valinta kohdistetaan vain päteviin hakijoihin. Kuitenkin, kun tietoon on saatettu yleisesti, että kyseiseen paikkaan kelpuutetaan vain tietyn puolueen jäsenkirjan omaava hakija, eivät paikkaa hae kuin henkilöt, joilla tuo jäsenkirja on. Tällöin virkaa eivät kaikki hae, ja virkaan palkataan suurella todennäköisyydellä vähemmän pätevä - mutta "sopiva" - kuin olisi ollut mahdollista ilman poliittisen virkanimityksen rajoituksia.

Mielestämme kunnalliset virat tulee täyttää ammatillisen pätevyyden perusteella - paras valittakoon - eikä puoluepoliittisella suuntautuneisuudella saa olla mitään vaikutusta valintaprosessiin. Poliittiset virkanimitykset rikkovat perustuslakia, eikä tätä maan tapaa tule enää jatkaa. Perustuslain 125 pykälän mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Poliittisia virkanimityksiä perustuslakimme ei tunne.

Nykyisessä Oulun kaupungin hallinnossa on tiettävästi viisi poliittista virkaa. Virat on jaettu Keskustalle, Kokoomukselle, SDP:lle, Vasemmistoliitolle ja Vihreille, joilla kullakin on nyt johtajan paikat kaupungin organisaation ylätasolla. Tästä eteenpäin virkanimitykset tulee tehdä lakiemme mukaan ilman poliittisia kytköksiä.

Perussuomalaiset kaupunginvaltuutetut

Anne Snellman

Juha Vuorio"

Avainsanat: poliittiset virat