Finnair saa lentää pois

Share |

Torstai 23.4.2015 - Juha Vuorio


Helsingissä kotipaikkaa pitävä valtiollinen lentoyhtiömme Finnair näyttää tavoittelevan reiteissään kotikenttänsä Helsinki-Vantaan lentoaseman mahdollisimman vahvaa asemaa. Mikäpä siinä, mutta kun se näyttää poissulkevan muun Suomen kehittämisen, niin muualla Suomessa asuva ihminen ei ymmärrä tätä kovin helposti.

Tästä tavoitteesta näyttäisi seuraavan mm.

1) Finnair ei pyri edistämään muun Suomen lentoreittejä ja -palveluja ellei se ole sopusoinnussa tuon Helsinkiin keskittämisen kanssa

2) Käytännössä helsinkiläinen Finnair pyrkii estämään muun Suomen lentomatkustuksen kehittämisen

Tästä on mielessäni kaksi esimerkkiä, joista toinen on jo noin 10 - 15 vuoden takaa, toinen tältä vuodelta.

1) Noin vuoden 2000 paikkeilla Oulun seudun elinkeinoelämä oli kehittynyt voimakkaasti ja sillä oli runsaasti liiketoimintaa mm. muualle Skandinaaviaan. Tämän johdosta SAS perusti lentoyhteyden Oulusta Tukholmaan. Itsekin tätä vuoroa usein käyttäneenä muistan asian hyvin.

Finnair ei siis pyrkinyt edistämään alueemme tarvitsemia lentovuoroja, vaan jätti tämän mahdollisuuden kilpailijalleen.

Kun sitten kilpailija tarttui annettuun tilaisuuteen niin mitä teki Finnair?

Finnair aloitti tässä vaiheessa kilpailevan Oulu-Tukholma – vuoron, jonka ainoana tarkoituksena oli tehdä reitti kannattamattomaksi. Tämän pystyn sanomaan ihan käytännön havaintojen perusteella. Matkustajia ei riittänyt molempiin vuoroihin ja SAS:n olikin lopetettava omansa. Ja tuossa tilanteessa sitten Finnair teki saman.

Tosin tuolle tuli sitten vielä muistini mukaan uusiakin yrittäjiä, mutta valtiollisen lentoyhtiömme torpedointi huononsi alueemme lentoyhteyksiä, kuten he käytännössä tavoittelivatkin.

2) Oulun kaupunki ja – seutu ovat kehittäneet Pohjois-Kalotin yhteistyötä muiden Pohjois-Suomen, -Ruotsin ja – Norjan sekä Luoteis-Venäjän alueiden kanssa. Tämä yhteistyö on poikinut Oulun, Luulajan ja Tromssan perustaman lentovuoron näiden kolmen kaupungin välille. Mainitut kaupungit ovat panostaneet sekä työtä että rahaa reitin saamiseksi. Reitti on avattu vuoden vaihteen (2014/2015) paikkeilla.

Tarve tällaiselle reitille on suuri, koska lentoyhteys vaikkapa Oulusta Ruijaan tapahtui ennen tätä vuoroa Helsingin ja Oslon kautta, vieden yhtä paljon aikaa kuin lentoyhteys vaikkapa New Yorkiin tai Pekingiin.

Luonnollisesti neuvotteluja on käyty kansallisten lentoyhtiöiden kuten Finnairin kanssa, mutta käsitykseni mukaan Finnairin ja myös valtiollisen vantaalaisen lentokenttäyhtiön Finavian toimet ovat lähinnä pyrkineet estämään tällaisen hankeen eteenpäinviemisen.

Mitä siis tekee Finnair kun kilpailija on ottanut käyttöön palvelun, jota he eivät halunneet kehittää?

Aivan oikein. He avaavat Helsingistä kilpailevan reitin Pohjois-Ruotsiin. Selvästi toivoen, että uusi Pohjois-Kalotin reitti saadaan tapettua. Muuta logiikkaa on vaikea keksiä näistä helsinkiläisen valtionyhtiö Finnairin toimista.

Tätä kirjoittaessa olin ajatellut, että voisikohan Pohjois-Suomi myydä osuutensa Finnairista ja käyttää rahat alueen lentomatkustuksen edistämiseen? Ja huomasinkin juttuja selatessani, että joku muukin oli päätynyt tähän ilmiselvään kysymykseen.

Minun puolesta Finnair saa lentää pois.

http://www.arcticairlink.fi/varaa-lippu/

http://yle.fi/uutiset/oulu_rahoittaa_tromssan_ja_luulajan_lentoja/7419006

http://yle.fi/uutiset/finnair_antaa_luulajalle_ja_vie_kemi-torniolta/7880256

http://kuntalehti.fi/mikkokarna/2015/03/20/finnair-ja-finavia-pelkaavat-keskustaa/


Avainsanat: Lentoliikenne, Finnair